ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Καλή ποιότητα, αυξημένη παραγωγή και καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι, τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου οινοποιήσιμων σταφυλιών

ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Καλή ποιότητα και αυξητικές τάσεις των τιμών παραγωγού αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου οινοποιήσιμων σταφυλιών. Παρά όμως την μικρή αύξηση των τιμών συνεχίζουν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και να μην ικανοποιούν τους αμπελουργούς. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ο τρύγος, ενώ στην Σαντορίνη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρ. Κορδοπάτης, «η συνολική παραγωγή της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι αλλά σε κάποιες περιοχές έχουμε μεγάλη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών. Θυμίζουμε όμως ότι πέρσι είχαμε την χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων ετών για τον ελληνικό αμπελώνα και η παραγωγή κρασιού ανήλθε μόλις στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτή την εποχή ξεκινά ο τρύγος για τις όψιμες ποικιλίες».

Αναφερόμενος στις τιμές παραγωγού, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ επισήμανε ότι «βρίσκονται στα επίπεδα του 90 και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά την μικρή αύξηση των λίγων λεπτών που παρατηρείται φέτος. Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος ο αμπελουργός αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απλά θα βγάλει τα έξοδά του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ, προκύπτει ότι:

1) Η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10 – 15%. Και στις περιοχές όμως που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

2) Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα με ελαφρά αυξητικές τάσεις ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτι που, όπως τόνισαν οι συνεταιριστές, δεν θα περάσει καθώς όπου κριθεί αναγκαίο οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας.

Ο κ. Κορδοπάτης επισήμανε ακόμη στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε ο τρυγητός στην Σαντορίνη με καλή παραγωγή αλλά οι ποσότητες δεν φτάνουν το ύψος που είχαν στο παρελθόν, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 2,5 ευρώ το κιλό. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις χαμηλές αποδόσεις του αμπελώνα της Σαντορίνης, οι οποίες κυμαίνονται στα 250 κιλά ανά στρέμμα.

Όσον αφορά την Λήμνο δεν υπάρχουν αποθέματα και η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις οι τιμές παραγωγού αναμένεται να κυμανθούν σε σταθερά επίπεδα.

Η περιοχή της Νεμέας μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να έχει μειωμένη παραγωγή. Η Αχαΐα φαίνεται να έχει καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με πέρσι αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκινήσει η συγκομιδή του Ροδίτη που είναι η μεγάλη ποικιλία της περιοχής. Μεγάλη μείωση παραγωγής έχουμε στο Ηράκλειο λόγω των καιρικών συνθηκών, ουσιαστικά εκεί τα οινοποιεία άνοιξαν και έκλεισαν».

 

agrotypos.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video