ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Καβείρια Palace»: Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα του Αιγαίου (photos)

Φωτογραφία: Γιώργος Τσιτιρίδης

Γράφει ο Γιώργος Τσιτιρίδης

Μια από τις ομορφότερες πλαγιές της Λήμνου, το ακρωτήριο Χλόη στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κρύβει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του νησιού: το Iερό των Καβείρων, την σπηλιά του Φιλοκτήτη και το «Καβείρια Palace», το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα που δυστυχώς έχει αφεθεί και ρημάζει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να αξιοποιείται.

Το Iερό των Καβείρων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς ναούς της Λήμνου. Είναι ο χώρος λατρείας των Καβείρων, θεών της φωτιάς και του σιδήρου, παιδιά του Ήφαιστου, προστάτη του νησιού, στο οποίο λέγεται πως είχε το εργαστήριό του. Κάτω ακριβώς από τον ιερό ναό βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Ο Φιλοκτήτης, σύμφωνα με το μύθο και την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, έζησε στην σπηλιά αυτή 10 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Τροίας τον τσίμπησε δηλητηριώδες φίδι και αφέθηκε εκεί από τους συντρόφους του με προτροπή του Οδυσσέα, μέχρι που ένας χρησμός που δόθηκε στους Έλληνες πως «ο Φιλοκτήτης και τα βέλη του θα φέρουν τη νίκη ενάντια στην Τροία» τον επαναφέρει στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης επιστρέφει, σκοτώνει τον Πάρη με τα βέλη του, ενώ βρίσκεται και εντός του Δούρειου Ίππου στην τελική μάχη κατάληψης της πόλης.

Όσοι βρεθούν κοντά στην σπηλιά μπορούν να βουτήξουν στην θάλασσα ή να απολαύσουν την πραγματικά μαγευτική θέα.

kaveireia 1

kaveireia 2

kaveireia 3

Αν κοιτάξει κανείς απέναντι από τα αριστερά του, θα δει να διακρίνονται μικρά πολύχρωμα σπιτάκια, μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος κτιρίων που πολλοί τουρίστες επισκέπτονται συχνά γιατί έχουν ακούσει για την ιστορία του. Πρόκειται για το «Καβείρια Palace», το ξενοδοχείο φάντασμα της Λήμνου που πλέον αποτελεί και αυτό τουριστική ατραξιόν. Το είχα επισκεφθεί πριν μια δεκαετία όταν ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Πλέον έχει αφεθεί να ρημάζει ολοκληρωτικά ενάντια στο χρόνο, την φύση και την ανθρώπινη παρέμβαση.

kaveireia 4

kaveireia 5

Την χρυσή δεκαετία 1990-2000, τότε που όλοι στην Ελλάδα ήθελαν να ασχοληθούν με τις επενδύσεις, το χρηματιστήριο, τα Ευρωπαϊκά και επενδυτικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις, τότε που δίνονταν με ευκολία τα δάνεια, ο επιχειρηματίας Απόστολος Χριστοφόρου αποφασίζει να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Αιγαίου σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Λήμνου. Σε λίγο διάστημα, το «Καβείρια Palace» ήταν έτοιμο και διέθετε τα πάντα. Αυτόνομα σπιτάκια, υπερπολυτελέστατα δωμάτια, πισίνα, γήπεδα, κέντρο διασκέδασης, συνεδριακούς χώρους, μπαρ και εστιατόρια. Είναι ασύλληπτο πόσα εκατομμύρια είχαν ξοδευτεί για αυτό το μεγάλο έργο.

kaveireia 6

Λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια με μεγάλα προβλήματα, με τον επιχειρηματία να χρωστάει πολλά χρήματα και να μην μπορεί να τα αποπληρώσει, αλλά ούτε και να μπορεί να συντηρήσει το μεγάλο επενδυτικό του έργο. Τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, σε μια προσπάθεια σωτηρίας του, ο επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης, γνωστός στο ευρύ κοινό για την εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο και τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να καπνίζει πούρο. Μάταια προσπαθεί να το σώσει από την καταστροφή, προσκαλώντας επώνυμους και διοργανώνοντας βραδιές μουσικής για την προσέλκυση κόσμου.

kaveireia 7

Για το τέλος του ξενοδοχείου πολλά έχουν ακουστεί. Ότι έμεινε για 1-2 μήνες κενό, με έναν φύλακα να το προσέχει, ο οποίος όταν σταμάτησε να πληρώνεται αποχώρησε, ότι η εκκένωση ήταν προσχεδιασμένη και ξεκίνησε από το απλήρωτο προσωπικό και τους εργάτες που δεν πήραν τα λεφτά τους, και πολλά άλλα.

Η ουσία είναι ότι ακολούθησε ένα απίστευτο πλιάτσικο για χρόνια. Κόσμος μπήκε με νταλίκες, φορτηγά και αυτοκίνητα και πήρε ό,τι υπήρχε μέσα στο ξενοδοχείο. Από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι σεντόνια, πιάτα, ποτήρια και κουρτίνες. Όταν εξαφανίστηκαν αυτά τα είδη, σχεδόν όλη η Λήμνος πέρασε και άρχισε να ξηλώνει κλιματιστικά, μπανιέρες, βρύσες, φωτιστικά και πολυελαίους. Λέγεται πως τα μισά και παραπάνω σπίτια της Λήμνου είναι πλήρως εξοπλισμένα από το «Καβείρια Palace» και κάποια φτιάχτηκαν εκ θεμελίων από τα υλικά του.

kaveireia 8

kaveireia 10

kaveireia 11

Στο τέλος άρχισαν να ξηλώνονται τα πάντα, ό,τι μπορεί να είχε αξία. Κουφώματα, σίδερα, αλουμίνια και τζάμια. Δεν έμεινε τίποτα απολύτως, εκτός από τους γυμνούς τοίχους σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων.

Φέτος, 10 χρόνια μετά την τελευταία μου επίσκεψη, παρατήρησα ότι σχεδόν δεν έχουν μείνει ούτε ντουβάρια και κεραμμύδια. Ακόμα και τα καλώδια έχουν ξηλωθεί από το εσωτερικό των τοίχων και οι σωληνώσεις από τα μπάνια. Στη θέση των ασανσέρ έχει μείνει απλά ο κενός χώρος καθώς ο εξοπλισμός έχει λεηλατηθεί ολοκληρωτικά.

kaveireia 12

kaveireia 13

kaveireia 14

kaveireia 16

Η οροφή έχει καταρρεύσει, δέντρα και άγρια χόρτα άρχισαν να περικυκλώνουν τα κτήρια και να φράζουν τα δρομάκια που κάποτε ήταν προσβάσιμα.

Είναι λογικό από ένα τέτοιου μεγέθους έργο να υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες και χρέη προς τράπεζες, δάνεια, οφειλέτες και το δημόσιο, και το κτήριο να είναι μια μπερδεμένη δικαστικά υπόθεση, είναι όμως πραγματικά λυπηρό που μια τεράστια έκταση με έτοιμα σπίτια και κτίρια ρημάζει ενώ υπάρχουν ιδέες και άνθρωποι που θα μπορούσαν να του δώσουν και πάλι ζωή.

Δείτε τις αποκαλυπτικές εικόνες:

{gallery}kaveiria_palace{/gallery}

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Πηγή: parallaximag.gr

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video