Την Καλλονή επισκέφθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Ροδίτη και στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων, η κα. Καλογήρου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής, το οποίο κατασκευάστηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, σε οικόπεδο του πρώην Δήμου Καλλονής και το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια.
Για την ενεργοποίηση του Κέντρου, η Περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετική πρόταση συνεργασίας στη WWF Ελλάς, προκειμένου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής να αποτελέσει φορέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και προστασίας των υγροτόπων, όχι μόνο για το νησί της Λέσβου, αλλά και για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το limnosgreece.gr, όσους ενδιαφέρει η παρατήρηση πουλιών, θα βρουν στη Λήμνο το κατάλληλο μέρος για να απολαύσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.
Oι σημαντικότεροι υγρότοποι του νησιού, όπου έρχονται πάρα πολλά μεταναστευτικά πουλιά (έχουν καταγραφεί μέχρι και 4.000) για τη διαχείμασή τους, είναι το σύμπλεγμα των λιμνών Αλυκής, Χορταρόλιμνης και Ασπρολίμνης, που καλύπτει έκταση 14.000 στρεμμάτων περίπου και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000.
Σημαντικός υγροβιότοπος είναι και ο ιστορικός κόλπος του Μούδρου. Τόσο το μέγεθος όσο και η θέση του, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τη διατήρηση πλούσιας ιχθυοπανίδας και οστρακοπανίδας.
Αβαθείς αλμυροί βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, αποτελούν κάποια από τα μαγικά τοπία του νησιού. Οι περιοχές αυτές φαίνονται φτωχές σε βλάστηση, φιλοξενούν, ωστόσο, πολλά απειλούμενα είδη, καθώς παρόμοιοι οικότοποι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν εξαφανιστεί.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου