ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Βαρβάρα Βλαχοπούλου: Αποσπάσματα απο το βιβλίο «Με βοριάδες και νοτιάδες»

111

111

…Στα χωριά τον επιτάφιο τον στόλιζαν συνήθως με άγριολούλουδα.Ανατρίχιαζες απο κατάνυξη μπρός του σαν τον αντίκριζες στολισμένο λιτά ,απέριττα,με κίτρινες και άσπρες μαργαρίτες μπελονιασμένες στα βούρλα να σχηματίζουν άσπρο κίτρινες γιρλάντεςΟι παπαρούνες δεμένες σε ματσάκια στόλιζαν τα πλαϊνά δοκάρια του επιταφίου που σχημάτιζαν το προσκυνητάρι του Ευαίσθητες δεν άντεχαν την αποκαθήλωση έγερναν τα χνουδωτά τους κορμάκια και θρηνούσαν το δράμα που Εσταυρωμένου!Η κατάνυξη της απέριτης ατμόσφαιρας που διεκδικούσαν οι στιγμές ,υπήρχε διάχυτη γονατιστή να προσκυνά την πίστη!

……Στην Αγία Τριάδα στη Μύρινα ,ο επιτάφιος στολίζονταν πάντα απο τον Γαϊτάνο με τα λειψά δαχτύλια της αριστεράς του και βοηθό τη Μικέτα τη Σουγουλζήδενα. Μόλις χαραζε η μέρα της Μ Παρασκευής, τα κοριτσάκια ξεχυνόμασταν στους δρόμους,χτυπούσαμε πόρτες και άνοιγαν οι κήποι κι αυλές. Τα φύλαγαν σα τα μάτια τους οι κυράδες τα εκατοντάφυλλα τριαντάφυλλα τους κρίνους,τις κάτασπρες πάπιες απο τις οποίες ο σκιερός κηπάκος τηςΚαρτσακλίδενας ήταν γεμάτος.Τις περιφρουρούσε για τούτη τη μέρα!Γέμιζαν οι αγκαλιές και τα πανέρια μας μοσχοβόλιστες πολύχρωμες βιολέτες…το λουλούδι του Χριστού .Τρεχάτες τα κουβαλούσαμε στην εκκλησιά να φτιαχτούν μπουκέτα με την καθοδηγηςη του έμπειρου αρχιεργάτη και κείνος με τη βοήθεια της Μικέτας και ενός σιδερένιου σουβλιού να τα περάσει στα δοκάρια του επιταφίου!Ο τρούλος γέμιζε τριαντάφυλλα κι ανάμεσά τους οι άσπρες πάπιες εδιναν μια ξεχωριστη επιβλητικότητα!!!

…..Πριν απο χρόνια μ’αξίωσε ο θεός να κάμω Πάσχα στο νησί ύστερα απο αρκετά χρόνια απουσίας. Τη Μ.Παρασκευή,καθώς χάραζε η μέρα μαζέψαμε σ’ενα ψάθινο πανέρι τα εκλεκτότερα του κήπου μας λουλούδια, που η Μάνα κυρα Λένη μανιωδώς καλλιεργούσε. Η αδερφή μου κι εγω καμαρώναμε σα γύφτικα σκεπάρνια…κουβαλούσαμε πολύτιμο και πλούσιο υλικό για τον τάφο του Εσταυρωμένου. Τον βρήκαμε να στολίζεται με τα γαρύφαλλα του ανθοπωλείου κόκκινα και άσπρα σα τα στεφάνια του κάθε θνητού
Μέχρι εκείνη τη στιγμή νόμιζα πως τα ανθοπωλεία στη Λήμνο άνοιξαν(γιατί στα χρόνια που είχα αφήσει πίσω, δεν υπήρχαν),για να πηγαίνεις σε όποιον γιόρταζε ένα μάτσο λουλούδια μέσα στη ζελατίνα τυλιγμένα και δεμένα με χρωματιστή κατσαρή κορδέλα,αντί για το μπουκάλι το βερμούτ που πηγαίναμε εμείς …μέσα στο κοκκινόχαρτο τυλιγμένο…σα χρυσόψαρο. Μόλις είχα ανακαλύψει πως τα ανθοπωλεία στη Μύρινα έγιναν….και για να αγοράζουν οι εκκλησιές γαρούφαλα άοσμα…να στολίζουν τον Επιτάφιο…Σα δε ντρεπόμαστε! είπα. Και προς τι τόσες ποικιλίες χρωματιστών τριαντάφυλλων που περήφανοι καλλιεργούμε στους κήπους μας,σα δε μπορούμε μ’αυτά μια φορά το χρόνο να στολίσουμε τον ΤΑΦΟ του ΧΡΙΣΤΟΥ.  Τα λουλούδια μας σχεδόν πετάχτηκαν μαζί με τη λαχτάρα μας …Ανατρίχιασα!!
Γίνεται βρε παιδιά,σκέφτηκα ΜΠαρασκευή χωρίς την ευωδιά της πασχαλιάς και της βιολέτας. Αυτη η μυρωδιά ζυμωμένη με τη μυρωδιά του Αγιορείτικου λιβανιού,που καίει μέσα στο θυμιατό του παπά καθώς το πηγαινοφέρνει μπρος τον Επιτάφιο, δίνει τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα της Μ. Παρασκευής.δημιουργει Παράδοση…Ευωδιάζουν τρομάρα σας τα γαρούφαλα του ανθοπωλείου. Άι γενεαι πάσαι …κι η εκκλησία άοσμη!!!!

…Το στεφάνι που περνούσαμε στο Σταυρό το βράδυ της Μ Πέμπτης,το φτιάχναμε εμείς οι ίδιες …απέριττο με πένθιμες βιολέτες.Την ώρα που ο παπάς το περνούσε στο Σταυρό σηκώνονταν η τρίχα στο πετσί μας Η κάθε μια ένιωθε πως έπλενε τους πόδας του Κυρίου
Τελειώνω με κάτι χθεσινό…Αμετανόητη παραδοσιακή….παράγγειλα στον ανθοπώλη ένα στεφάνι με μωβ βιολέτες,πλεγμένο σε κλιματςίδα που η ίδια του προμήθευςα Παρακάλεσα να το βάλουν στον Χριστό…και μου έκαναν το χατήρι…ομως πάνω του έπεσαν αλλα τέσσερα με ΦΕΝΙΖΟΛ και όρθια γαρύφαλλα με οδοντογλυφίδα στηριγμένα!!!!!

Η ειμαι απαιτητική …η αθεράπευτα ρομαντική!!!

Καλη Ανάσταση

 

Από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video