ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το Μοσχάτο Λήμνου κερδισε την αγορά της Γαλλίας

Το Μοσχάτο Λήμνου κερδισε την αγορά της Γαλλίας

Άνοδο κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2014 σημείωσαν το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία, φτάνοντας 667 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή κινείται λίγο πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ο οποίος διαμορφώνεται στα 655 εκατ. ευρώ.

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Το αλουμίνιο και τα προϊόντα αυτού ήταν το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Γαλλία το 2015 με τις εξαγωγές μάλιστα να σημειώνουν αύξηση 23%, από 72,4 εκατ. ευρώ το 2014 στα 89,1 εκατ. ευρώ το 2015. Το ποσοστό τους επί των συνολικών εξαγωγών ήταν 13,3%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα φαρμακευτικά προϊόντα με 62,9 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,4%. Στην συνέχεια έρχονται οι πλαστικές ύλες με 60,7 εκατ. ευρώ ή 9,1% και ακολουθούν στην 4η θέση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 49,6 εκατ. ευρώ ή 7,4% και στην 5η θέση τα προϊόντα χαλκού με 43,7 εκατ. ευρώ ή 6,5%. Οι πρώτες πέντε κατηγορίες, που παρέμειναν οι ίδιες όπως το 2014, κατέχουν το 45,8% του συνόλου των εξαγωγών που είναι μεγαλύτερο εκείνου του 2014 που ήταν 44,4%. Σε σχέση όμως με τις γαλλικές εξαγωγές (όπου το μερίδιο των 5 πρώτων προϊόντων παρέμεινε το 2015 στο 41,1%) η συγκέντρωσή τους είναι μεγαλύτερη.

Από τις γενικότερες κατηγορίες, τα δομικά υλικά και τα βιομηχανικά αγαθά που διασυνδέονται άμεσα με τον τομέα των κατασκευών έφθασαν τα 157,2 εκατ. ευρώ ή το 23,6% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Η αξία των αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ποτών) στις πρώτες 20 κατηγορίες για το 2015 έφθασε τα 130,2 εκατ. ευρώ ή το 19,5% και συνολικά τα 155,3 εκατ. ευρώ ή το 23,3%. Αντιστοίχως, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στο σύνολο των γαλλικών εξαγωγών στην Ελλάδα έφθασε το 26,6%. Οι σπουδαιότερες κατηγορίες εξ αυτών, ήταν τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 49,6 εκατ. ευρώ (7,4% στο γενικό σύνολο ή 31,9% στο σύνολο των αγροτοδιατροφικού τομέα), τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών με 41,4 εκατ. ευρώ (και μερίδιο 6,2% και 26,6% αντιστοίχως) και οι καρποί και φρούτα με 13,3 εκατ. ευρώ (με 2% και 8,9% μερίδιο αντιστοίχως). Οι κατηγορίες αυτές του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι οι μόνες που παρουσιάζουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα που φαίνεται να έχουν γενικότερα τη μεγαλύτερη δυναμική και προοπτική εξωστρέφειας τα στοιχεία δείχνουν σταθερότητα τα τελευταία χρόνια για τις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου. Το 2015 οι εξαγωγές τσιπούρας προς τη Γαλλία ανήλθαν σε 28,1 εκατ. ευρώ και του λαβρακίου σε 16,1 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας προς τη Γαλλία είναι τα ροδάκινα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (κυρίως κομπόστα) με εξαγωγές αξίας 16,7 εκατ. ευρώ, τα βερίκοκα παρασκευασμένα ή διατηρημένα με εξαγωγές αξίας 9,4 εκατ. ευρώ το 2015 και οι επιτραπέζιες ελιές με εξαγωγές αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία ότι αν και οι οι εξαγωγές συνολικά των επιτραπέζιων ελιών παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην αγορά της Γαλλίας. Ειδικότερα, το 2015 η αξία των συνολικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών σημείωσε νέο υψηλό, φθάνοντας τα 347,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 179,1 στις αγορές των τρίτων χωρών και τα υπόλοιπα, ήτοι 168,2 εκατ. ευρώ στον κοινοτικό οικονομικό χώρο. Η επιτυχής διείσδυση σε τρίτες αγορές, όπου η νομοθεσία δεν παρέχει προστασία όπως στον κοινοτικό οικονομικό χώρο (δασμολόγιο, προστατευμένες γεωγραφικές ενδείξεις) αποδεικνύει την ισχυρή ανταγωνιστικότητα των επιτραπέζιων ελιών. Από την άλλη, οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται στην Γαλλία βρίσκονται στην 9η θέση μεταξύ των κοινοτικών χωρών και στην 16η παγκοσμίως.

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων βρίσκεται στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία η φέτα με εξαγωγές το 2015 10,9 εκατ. ευρώ και με συνεχή άνοδο τα τελευταία έτη. Το υπόλοιπο μερίδιο της κατηγορίας καταλαμβάνουν κυρίως το στραγγιστό γιαούρτι (2,8 εκατ. ευρώ) και η κρέμα γάλακτος (2,9 εκατ. ευρώ). Η εξαγωγική επίδοση των σαλιγκαριών για το εξεταζόμενο έτος σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του 2014. Συγκεκριμένα, ενώ το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές έφθασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ, το 2015 δεν ξεπέρασαν τα 1,4 εκατ. ευρώ.

Από την κατηγορία των καρπών και φρούτων οι σπουδαιότερες εξαγωγικές επιδόσεις σημειώθηκαν από τα φιστίκια με κέλυφος με 2,6 εκατ. ευρώ και τα ακτινίδια με 3,1 εκατ. ευρώ. Αν και τα ελληνικά φρούτα είναι πολύ ανταγωνιστικά από κάθε άποψη, η είσοδος τους στη γαλλική αγορά δεν είναι εύκολη καθώς οι εμπορικές διασυνδέσεις των Γάλλων εισαγωγέων και διανομέων με την Ισπανία αλλά και τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι παραδοσιακά ισχυρές. Επιπλέον, οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται από την Ισπανία στην Γαλλία έχουν το πλεονέκτημα της γεωγραφικής γειτνίασης που όπως είναι λογικό να μειώνει το μεταφορικό κόστος αλλά και το χρόνο εισόδου στα σημεία λιανικών πωλήσεων της Γαλλίας.

Στην κατηγορία των ποτών οι ποικιλίες κρασί Σάμου και μοσχάτο Λήμνου με 2,4 εκατ. ευρώ κατέχουν το 30,8% των εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν το 2015. Η παρουσία των άλλων ποικιλιών οίνου είναι στατιστικά ασήμαντη. Εκ των υπολοίπων προϊόντων των αγροτοδιατροφικού τομέα το ελαιόλαδο έφθασε τα 3,2 εκατ. ευρώ και τα παρασκευάσματα διατροφής τα 2,6 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: businessnews.gr

 

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video