ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Εορτάζει το ξωκλήσι "Ζωοδόχος Πηγή" στον Κότσινα

Εορτάζει το ξωκλήσι

Πιστοί από ολόκληρη τη Λήμνο αναμένεται να παραβρεθούν σήμερα το απόγευμα στον ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα, προκειμένου να πάρουν ευλογία από το αγίασμα που αναβλύζει από τα θεμέλια του, χτισμένο στα σωθικά ενός φρουρίου του 13ου αιώνα, του μοναδικού στην Ελλάδα κάστρου που έχει ανεγερθεί πάνω σε τεχνητό λόφο, αφού σήμερα θα τελεστεί εσπερινός για την εορτή του.

Με βάση το πρόγραμμα του εορτασμού, ο Εσπερινός θα ξεκινήσει σήμερα στις 19.30 και αύριο ανήμερα της εορτής στις 7 το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο μικρός ναός ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του '50 στη θέση παλαιότερου, με χορηγίες ομογενών από την Αμερική και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με το limnosguide.gr, από τη μακρόχρονη ιστορία του ναού σήμερα έχει σωθεί μόνο τμήμα βυζαντινού επιστυλίου και, κυρίως, το υπόγειο αγίασμα από όπου πήρε την ονομασία Ζωοδόχος Πηγή.

Αμέτρητα είναι, σύμφωνα με την παράδοση, τα-εξήντα τέσσερα-χτιστά σκαλοπάτια που οδηγούν τον προσκυνητή από τον εξωνάρθηκα της εκκλησίας κάτω σε έναν τετράγωνο χώρο με θολωτή, κοδωνόσχημη οροφή. Η πηγή του γλυκού νερού, στην ίδια στάθμη με την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτεται από στόμιο πηγαδιού.

Την Λαμπροπαρασκευή, δηλαδή την Παρασκευή της Διακαινησίμου, γίνεται στον Κότσινα μεγάλο πανηγύρι με ζωοπανήγυρη και οι Λημνιοί από κάθε άκρη του νησιού κατεβαίνουν στο αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής.

{gallery}zwodoxos_pigi{/gallery}


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video