ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρώτα η εφορία και τώρα και το υποθηκοφυλακείο Λήμνου… Θα το αφήσουμε να κλείσει και αυτό;

υποθηκοφυλακειο
υποθηκοφυλακειο
Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλαν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές και η υποθηκοφύλακας της Λήμνου, το περιεχόμενο της οποίας αναρτήθηκε στο πλαίσιο της Διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου με τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», με το οποίο μεταξύ άλλων συγχωνεύεται το Υποθηκοφυλακείο Λήμνου με το Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης, όπως μας ενημερώνει η συμβολαιογράφος κα Φωτεινή Ετμεκτσόγλου.

 

Πριν όμως θα θέλαμε να ρωτήσουμε και εμείς ως απλοί πολίτες όλους τους Υπουργους.

Θα μας πληρώσετε τα εισιτήρια, το ξενοδοχείο αλλά και όλα τα έξοδα όταν θα χρειάζεται να μεταφερόμαστε στην Μυτιλήνη;

Που ζείτε σε άλλο πλανήτη;

Δεν γνωρίζετε ότι ο κόσμος στέρεψε από χρήματα και δεν υπάρχουν ούτε για τσίχλες , πόσο μάλλον για ταξιδάκια στην Μυτιλήνη για να πάρουμε μια υπογραφή;;;

 

Η επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

 

Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου με τον τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» πρέπει να επισημανθούν τα κάτωθι:

Ο όρος «υποθηκοφυλακείο» είναι υποδεέστερος της βαρύτητας του ρόλου του θεσμού, που είναι το θεμέλιο της ασφάλειας των συναλλαγών και ο μακράν πιο τυπικός και αξιόπιστος φορέας στην διαχείριση των θεμάτων της γης.

Για το λόγο αυτό δεν είναι λογικό τα υποθηκοφυλακεία να αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά με γενικευμένες ρυθμίσεις, παραβλέποντας την βαρύνουσα σημασία που έχει η ομαλότητα και η τάξη στην λειτουργία τους και η άμεση πρόσβαση του πολίτη σε αυτά.

 

Δυστυχώς το προς διαβούλευση νομοσχέδιο δεν δίνει επαρκή λόγο για την εισαγωγή του στη Βουλή, που στους γνώστες του αντικειμένου των υποθηκοφυλακείων, θα είχε μόνον ένα σοβαρό λόγο: Προς εξοικονόμηση δαπανών του κράτους και των πολιτών και καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κράτους και των πολιτών.

Και αυτό σε καμμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με το προς διαβούλευση νομοσχέδιο.

 

Έστω ότι προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος του κράτους κρίνεται αναγκαίο να γίνουν «έμμισθα» όλα τα υποθηκοφυλακεία. Κι έστω ότι τίθενται σε δεύτερο χρόνο ασφαλέστερα κριτήρια της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν αυτά (αδιανόητο να μην διαθέτει πτυχίο νομικής και πρόσθετη εμπειρία, ο υποθηκοφύλακας ή ο προϊστάμενος των τμημάτων και υπηρεσιών αυτού – και πουθενά στο νομοσχέδιο δεν τέθηκε η αυτονόητη προϋπόθεση αυτή).

 

Πώς επιλέχθηκε ο αριθμός των εδρών; Πώς έχουν ομαδοποιηθεί περιφέρειες που δεν συνδέονται παρά στοιχειωδώς με ανεπαρκή μέσα μεταφοράς, με δυσανάλογο κόστος σε χρόνο και χρήματα;

 

Η Λήμνος, ούσα μία εκ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου, γιατί να σωρεύεται στην Π.Ε. Λέσβου; Δεν έχει αυτοτελή αυτοδιοικητική υπόσταση κατά το ν. 3852 (ν. Καλλικράτη) ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ (με το Δήμο Λήμνου και το Δήμο Αγίου Ευστρατίου); Ή δεν γνωρίζει τις περιφερειακές ενότητες του κράτους ο σχεδιαστής του προς διαβούλευση νομοσχεδίου;

 

Η περίπτωση της Λήμνου είναι κραυγαλέο παράδειγμα της αστοχίας της ρύθμισης, χαρακτηριστικό της αντίθεσης με το σκοπό που θα ήθελε ο νομοθέτης, σύμφωνα με την κοινή λογική.

Έστω ότι έχει γίνει η μεταφορά του αρχείου νησιού σε άλλο νησί (πχ Λήμνος και Μυτιλήνη , ή Αμοργός και Νάξος ή Κάρπαθος και Ρόδος κλπ) και πρόκειται να μεταβιβαστεί ακίνητο από συναλλασσόμενους στη Λήμνο. Ποιος θα ελέγξει την εικόνα ακινήτου του μεταβιβάζοντος στο Υποθηκοφυλακείο προ της μεταβιβάσεως; Πότε θα καταχωρηθεί η μεταβίβαση; Αν στις 3 μέρες που είναι το συντομότερο δυνατόν να μεταφερθεί οποιοδήποτε έγγραφο από Λήμνο σε Μυτιλήνη, συμβεί οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό, ποιος διασφαλίζει τον νέο ιδιοκτήτη;

Η Λήμνος είναι δυστυχώς για εμάς σε χειρότερη θέση από όλα τα νησιά (και φυσικά δεν συγκρίνουμε με τα υποθηκοφυλακεία της ηπειρωτικής Ελλάδας), λόγω της κάκιστης συγκοινωνιακής σύνδεσης με τη Μυτιλήνη.

 

Γιατί έγγραφα που αφορούν το νησί να «ξενιτεύονται» ; ποιο δημόσιο συμφέρον προάγεται;

Ήδη έχει αποδειχθεί πόσο αποτυχημένη είναι η σύνδεση της Λήμνου με την Μυτιλήνη για θέματα ασφάλειας συναλλαγών με πρώτο παράδειγμα την απομάκρυνση της Δ.Ο.Υ. και την θλιβερά περιορισμένη δυνατότητα δραστηριότητας του Γ.Ε.Φ. Γνωρίζετε πόσο τραγική είναι η καθημερινότητα πολιτών και επαγγελματιών που έχουν ανάγκη οποιαδήποτε έγγραφα από υπηρεσίες της Μυτιλήνης; Άλλο παράδειγμα, σε τι ωφέλησε ο εγκλωβισμός των αρχείων της Τοπογραφικής Υπηρεσίας στη Λέσβο για χάρτες ανταλλαξίμων, κλήρων και αναδασμών της Λήμνου; Δεν καταπατείται ευθέως ο ν. 4178/13 για τη Λήμνο, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του αρθ.3§1, ελλείψει πρόσβασης των Λημνιών σε αυτούς;

Μόνο ο πολίτης της Λήμνου μπορεί να καταλάβει πόσοι ωφέλιμοι κατά τις προθέσεις νόμοι μένουν άδειο γράμμα για αυτόν και πόσοι διαφορετικοί τρόποι καταπάτησης των δικαιωμάτων του γεννώνται κάθε μέρα από την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Ισονομία, λέξη κενή.

Κοινωνικό κράτος, θεσμός κενός.

Νησιωτική πολιτική, έννοια κενή.

 

Και έστω ότι σκοπούμενο είναι στο μέλλον τα Υποθηκοφυλακεία να εξελιχθούν δια της κτηματογραφήσεως σε δευτερεύοντα θεσμό. Πούθε να έχει πρόσβαση ο πολίτης στους τίτλους του για να τους συνδέσει με το Κτηματολογικό Γραφείο, όταν αυτό ξεκινήσει την καταγραφή στη Λήμνο;

Ας σημειωθεί ότι ήδη από του έτους 1999 έχει γίνει σύμπτυξη των παλαιότερων υποθηκοφυλακείων της περιοχής μας και σήμερα υφίσταται το ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ Υποθηκοφυλακείο Λήμνου, που έχει συγκεντρώσει όλα τα αρχεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Σε έναν  χώρο, προσβάσιμο άμεσα και απλά, μπορεί ο πολίτης να λάβει κάθε πληροφορία που αφορά ακίνητο της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Είναι αδιανόητο για κάθε σώφρονα νου, το δυσανάλογο κόστος που θα προκαλέσει η δυσχέρεια της πρόσβασης στη πληροφορία σε απλούς πολίτες, αλλά και επαγγελματίες, η προς διαβούλευση ρύθμιση.

 

Και εν τέλει γιατί; Ποια είναι η οικονομία που θα γίνει και ποιο το νοικοκύρεμα; Για να μεταφερθεί, να στελεχωθεί και να στεγαστεί το αρχείο της Λήμνου εκτός του νησιού, θα έχει ένα αχρείαστο έξοδο το ελληνικό δημόσιο, όταν θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει έμμισθο υποθηκοφυλακείο στο νησί, με τα αυτά πρόσωπα και εν ανάγκη να στεγαστεί σε έναν από τους χώρους που ρημάζουν από την αχρησία, ιδιοκτησίας του Δήμου, ή και άλλων νομικών προσώπων με κοινωφελή σκοπό (ενδεικτικά εποπτευομένων από το ΥπΟικ ιδρυμάτων).

 

Σε όλα τα παραπάνω ας προστεθεί και ο παραμελημένος μες την γενική δυσπραγία, ανθρώπινος παράγοντας:

Η Λήμνος έχει απογυμνωθεί από πληθώρα χρήσιμων για την καθημερινότητα των πολιτών της υπηρεσιών και δραστηριοτήτων: ας μην αποστερηθεί και το κομμάτι της ιστορίας των ανθρώπων και της γης της, που καταγράφεται στα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου.

Και ας μην αποτελειωθούν οι επαγγελματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν και η πρόσβαση στα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου είναι εργαλείο της δουλειάς τους.

 

Δηλώνουμε για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντι στην επαπειλούμενη κατάφωρη αδικία και δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο την διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Λήμνου ως αναγκαίου φορέα για την σύννομη δραστηριότητα, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη στο νησί μας.

 

                                                         Λήμνος 4/7/2016

                                               Οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι                                                    δικαστικοί επιμελητές και η  υποθηκοφύλακας της Λήμνου                

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video