ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ανεβαίνει η Νέα Δημοκρατία

βουλη

βουλη

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ επιτρέπει μια σειρά από εκτιμήσεις για την επιρροή των κομμάτων στην Κοινή Γνώμη, σήμερα.

Η ΝΔ δεν εισπράττει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

1. Το προφανές από τις μετρήσεις είναι η σοβαρή υποχώρηση της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Το κυβερνητικό έργο του απορρίπτεται ευθέως από 9 στους 10 Έλληνες. Μόνο το 6,5% εμφανίζεται σήμερα ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 μόνο το 16% δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο με όσα αποφασίζει και πράττει η κυβέρνηση.

2. Αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων είναι και η υποχώρηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας που αποκτά έτσι «παράσταση νίκης».

3. Όσο προβληματισμό όμως δημιουργεί για το Μαξίμου η σημαντική αυτή διαφορά των 10 μονάδων, άλλο τόσο θα πρέπει να δημιουργεί ερωτηματικά και στη Νέα Δημοκρατία η φύση αυτής της διαφοράς. Γιατί η «πρωτιά» της σήμερα δεν οφείλεται σε κάποιου είδους δυναμική που αναπτύσσει ούτε στην ευρεία αποδοχή των θέσεών της, αλλά στη ραγδαία κυβερνητική φθορά του βασικού αντιπάλου της – φθορά που, πάντως, δεν φαίνεται σαφώς να εισπράττει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται να μειώνει κατά μία μονάδα τα ποσοστά της, από τις προ διμήνου μετρήσεις,  παρά τη συγκυρία των σκληρών κυβερνητικών μέτρων.

4. Αυτή η αδυναμία οφείλεται προφανώς σε πολλούς λόγους, κυριότερος από τους οποίους είναι όλα όσα (σωρευτικά και συγκυριακά) οδήγησαν στη διπλή αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας σε δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Και τα απόνερά τους πιθανόν να επηρεάζουν και τη σχετικά περιορισμένη απήχηση της σημερινής ηγεσίας της, που εμφανίζεται να είναι λιγότερο δημοφιλής από όσο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης : 27,5% όσοι επιλέγουν Ν.Δ έναντι 22% όσων έχουν θετική γνώμη για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. (Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται κατά 2,5% δημοφιλέστερος του κόμματός του).

Οι συσπειρώσεις και η ποιότητα των μετακινήσεων

5. Σε όσους σπεύδουν να «τελειώσουν» από τώρα το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ισχυρό εκλογικό αντίπαλο, καλό θα είναι να εκτιμήσουν τόσο τις συσπειρώσεις της σφυγμομέτρησης  (43,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, 81,5% η Ν.Δ) όσο και την ποιότητα των μετακινήσεων. Μόνο το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος του 2015) δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Το 35% μετακινούνται σήμερα  στον χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ναί μεν υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά τους στο κυβερνών κόμμα αλλά δεν προδικάζει και την τελική επιλογή τους.

6. Στο ίδιο επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται με «παράσταση νίκης», βλέπει το 12% όσων την ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να μετακινούνται επίσης στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι

7. Στους άλλους πολιτικούς χώρους: H Χρυσή Αυγή με 7,5% επιβεβαιώνει ότι «ήρθε για να μείνει». H Δημοκρατική Συμπαράταξη  με 5,5% δείχνει πως εγκαταστάθηκε για τα καλά στους «μικρούς» της δημόσιας ζωής που διεκδικούν συμπληρωματικό δευτερεύοντα ρόλο στις εξελίξεις. (Στον χώρο αυτό είναι εμφανής η απουσία ηγετικής προσωπικότητας). Το ΚΚΕ στα μέτρα του. Οι υπόλοιποι -με οριακή, μικρή ή άσήμαντη επιρροή- κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής πόλωσης.

 

http://newpost.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video