ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Για τον ΦΠΑ είπε τίποτα στον Αϊ-Στράτη;

Αη Στράτης
Για τον ΦΠΑ είπε τίποτα στον Αϊ-Στράτη;

Αη Στράτης

Πήγε ο πρωθυπουργός στον Αϊ-Στράτη, έστειλε το μήνυμά του στην Τουρκία, έλαβε το μήνυμά του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία και αποχώρησε.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Στη σύντομη παραμονή του δεν γνωρίζουμε αν είχε την ευκαιρία να ακούσει τι απασχολεί τους κατοίκους του ιστορικού νησιού ή δεν πρόλαβε αφού ασχολείται με τα σπουδαία στο Μαξίμου. Δεν μπορεί όμως κάποιος να μην πρόλαβε να του πει πως σε δύο μήνες από τώρα, από 1/1/17, θα πάψουν να ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, σε όλα τα νησιά, ανάμεσά τους και στον Αϊ-Στράτη. Οσα προϊόντα έχουν συντελεστή 17% θα ανέβουν στο 24%, όσα βρίσκονται στο 9% θα πάνε στο 13% και όσα είναι στο 4% θα βρεθούν στο 6%.

Εχουμε ξαναγράψει τι σημαίνει νησιωτικότητα, για την οποία μάλιστα υπάρχει μέριμνα στο Σύνταγμα. Δεν πειράζει όμως να το επαναλάβουμε, ειδικά για νησιά όπως είναι ο Αϊ-Στράτης. Οι 200 νησιώτες ζουν την καθημερινότητά τους χωρίς νοσοκομείο, φαρμακείο και γενικό παθολόγο, παρά μόνο με ένα αγροτικό ιατρείο. Για να προμηθευτούν φάρμακα, τρόφιμα και είδη καθημερινής επιβίωσης ή ακόμα και για να βρουν τράπεζα (δεν υπάρχει ATM στο νησί) πρέπει να ταξιδέψουν πέντε ώρες πηγαινέλα με το τοπικό καράβι για Λήμνο. Και πάλι καλά που από τον Ιούνιο του ’15 το καινούργιο λιμάνι αποκατέστησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οταν έχει όμως 8άρια μποφόρ, τότε οι νησιώτες περιμένουν ελικόπτερο ή σκάφος του Λιμενικού.

Και όμως, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ3 η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακαλή (η νεότερη δήμαρχος στη χώρα, καθώς εξελέγη στην ηλικία των 27 ετών), δεν έκανε κανένα από τα συνηθισμένα παράπονα που κάνουν οι δήμαρχοι πλούσιων και προνομιούχων δήμων της ηπειρωτικής χώρας. Αντιθέτως, έλεγε πως οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν κάνοντας προμήθειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πως θεωρούν κάτι συνηθισμένο να μπουν στο καράβι για να βρουν τράπεζα και μιλούσε με περηφάνια για τους 26 μαθητές του νησιού, 13 στο δημοτικό και 13 σε γυμνάσιο, λύκειο.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απάντησε με στωικότητα: «Μας αγχώνει το θέμα της Υγείας, όπως είναι φυσικό. Η κεντρική εξουσία δεν έχει καταλάβει την έννοια της νησιωτικότητας. Δεν έχουμε την άνεση του δρόμου, δεν παίρνουμε αμάξι να πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μας χωρίζει η θάλασσα». Οι νησιώτες λοιπόν έχουν αντοχές γιατί αναγκάστηκαν να έχουν. Ωστόσο, η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι μεγάλη φουρτούνα, ακόμα και για τους έμπειρους από φουσκοθαλασσιές, κατοίκους. Και από το τσουνάμι των αυξήσεων δεν μπορεί να τους σώσει ούτε ο όσιος Ευστράτιος ο θαυματουργός.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

eleftherostypos.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video