Το ρόδι είναι ένα γνωστό φρούτο, που από την αρχαιότητα ακόμη έπαιζε σημαντικό και συμβολικό ρόλο για πολλούς πολιτισμούς. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας, υγείας και αιωνιότητας, γι’αυτόν τον λόγω άλλωστε συνηθίζεται να σπάμε ρόδια την Πρωτοχρονιά αλλά και σε γάμους. Πέρα όμως από τη σημαντικότητα του στην ιστορία των λαών, το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην διατροφή, στην υγεία αλλα και στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.
Διατροφική αξία του ροδιού:
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, E, C και φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο ενώ παράλληλα είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Τα παραπάνω είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δεσμέυουν τις ελέυθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές για τον οργανισμό και συνδέονται άμεσα με την προστασία του οργανισμού έναντι στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικά είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.
Μερικά από τα οφέλη του ροδιού:
Πολλές έρευνες έχουν αποδειξει τα οφέλη του ροδιού και του χυμού του για την υγειά, τα οποίο οφείλονται στη συνεργική δράση των θρεπτικών συστατικών του και στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες των ροδιών είναι οι παρακάτω:
- Δρά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
Ο πλούσιος σε αντιοξειδωτικά χυμός του ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης, ιδιαίτερα της LDL «κακής» χολιστερόλης, μειώνοντας έτσι την αθηρωμάτωση των αγγείων και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση:
Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του ροδιού σε κάλιο και της μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο, η καθημερινή κατανάλωση του μπορεί να μειώσει την διαστολική πίεση κατά 36% και την συστολική πίεση κατά 5%, παρέχοντας ιδιαίτερο όφελος σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.
- Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο:
Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με την παχυσαρκία αλλά και με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη. Το ρόδι βοηθά στην ρύθμιση το σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, προστατεύει από φλεγμονές και συμβάλλει σε πολλές άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με την αποφυγή του μεταβολικού συνδρόμου.
- Αντικαρκινική δράση:
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ρόδι, προλαμβάνουν κάποιες μορφές καρκίνου (μαστού, προστάτη, δέρματος) και ενδεχομένως να συμβάλλουν στην επιδιόρθωση της βλάβης του DNA που προκακλεί ογκογένεση, επιβράδυνοντας έτσι την ανάπτυξη των όγκων.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελέι ασπίδα του οργανισμού έναντι των κρυολογημάτων και των ιώσεων. Ένα ρόδι καλύπτει το 45% των αναγκών σε βιταμίνη C ενός ενήλικα.
- Αντιαλλεργική δράση:
Έχει αποδειχθεί πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα ρόδια, μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.
- Αντιγηραντική δράση:
Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού καταπολεμά τις ελέυθερες ρίζες με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος και να επιτυγχάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα που βρίσκονται στο δέρμα ανανεόνονται πιο γρήγορα, οι ρυτίδες μειώνονται και το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό και ανθεκτικό.
- Προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση του Alzheimer:
Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν πως η κατανάλωση ροδιού μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.
- Προστατεύει έναντια στην οστεοαρθρίτιδα:
Τα φυτοχυμικά συστατικά που περιέχονται στο ρόδι (ελλαγικό οξύ, πολυφαινόλες) δρούν ευεργετικά για την αντιμετώπιση τς οστεοαρθρίτιδας.
Πώς να αποθηκευσετε και πώς να καταναλώσετε τα ρόδια;
Τα ρόδια διατηρούνται για αρκετό καιρό εκτός ψυγείου εάν αποθηκευτουν σε σκοτεινό μέρος ή για ακόμη περισσότερο όταν καθαρίζονται και αποθηκεύονται στην κατάψυξη μέσα σε τάπερ ή σακουλάκια τροφίμων. Ο καρπός του ροδιού μπορεί να καταναλωθεί σαν σνάκ, μέσα σε γιαούρτι ή ακόμη και μέσα σε σαλάτες. Η πιο συχνή ατανάλωση του ροδιού γίνεται με την μορφή χυμού, ο οποίος είναι εύκολα διαθέσιμος καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Συμπερασματικά, η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με τη συνολική ευεργετική του δράση απέναντι στον οργανισμό, το καθιστούν ως ένα απο τα πιο ισχυρά και θρεπτικά τρόφιμα και ως φυσικό «φάρμακο» που συμβάλλει στην προαγωγή της συνολικής υγείας και ευεξίας.
Κουντούρη Αικατερίνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci)
Eξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή
Τηλ. 22540 24240, κιν. 6975632270
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου