Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται την Τετάρτη από τη χώρα μας η διέλευση ενός χαμηλού βαρομετρικού, που τα προγνωστικά στοιχεία το θέλουν αρκετά βαθύ με πίεση στα 996 με 998 mb εντός Ιονίου Πελάγους, αλλά και την ώρα που θα περνά πάνω από την Ελλάδα, βαθαίνοντας περαιτέρω στο ύψος της Θεσσαλίας στα 995 mb.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, διασχίζουν τη Μεσόγειο δυο πολύ έντονα χαμηλά βαρομετρικά. Μην ξεχνάμε πριν λίγες ημέρες, είχαμε τη δημιουργία τροπικού κυκλώνα που επηρέασε την περιοχή της Κρήτης, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένουμε τη διέλευση ενός χαμηλού βαρομετρικού, το οποίο στους χάρτες εμφανίζεται ποιο βαθύ από αυτό που επηρέασε την Κρήτη!!!
Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν αρχικά τη Δυτική Ελλάδα. Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται την Τετάρτη και την Πέμπτη, με πολύ έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αναλυτικές λεπτομέρειες για αυτή την κακοκαιρία, θα δίνουμε σε τακτά και έκτακτα δελτία μας, καθώς το σύστημα κρίνεται ως σοβαρό!!!
Αρκετά βαθύ Χαμηλό Βαρομετρικό σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο
Mεγάλα ύψη βροχής αναμένονται την Τετάρτη στη Δυτική Ελλάδα
Τι συμβαίνει στη Μεσόγειο και έχουμε έντονες κακοκαιρίες;
Η Μεσόγειος θάλασσα είναι ακόμη αρκετά ζεστή, με αποτέλεσμα καθώς αρχίζουν να κατεβαίνουν ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας, να προκαλούν τη γέννηση βαρομετρικών χαμηλών. Εάν συνεχίσουμε με αυτό ρυθμό, μέχρι να ψυχράνει ο καιρός για τα καλά, δηλαδή περίπου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται να βλέπουμε να δημιουργούνται όλο και ποιο συχνά, βαθέα χαμηλά βαρομετρικά, τα οποία είναιικανά να προκαλούν προβλήματα.
Το Χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας την Tετάρτη, επηρεάζει ήδη την Ιταλία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Ανεμοστρόβιλος έπληξε την πόλη της Cesano, την Κυριακή 06 Νοεμβρίου, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω. Ανεμοστρόβιλος έπληξε και την πόλη της Ladispoli, στην επαρχία Λάτσιο, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Κύμα κακοκαιρίας έπληξε αργά το απόγευμα της Κυριακής την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στα προάστια της «Αιώνιας Πόλης», στο Τσεζάνο και Λαντίσπολι, εξαιτίας πτώσης δέντρου και κατάρρευσης κτιρίου, η οποία προκλήθηκε από ανεμοστρόβιλο. Πολλά κεντρικά σημεία της «Αιώνιας Πόλης» πλημμύρισαν και κατέστη αναγκαία η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Xαμηλό Βαρομετρικό ''Βόμβα'';
Το αρκετά αυτό βαθύ χαμηλό βαρομετρικό, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε πιθανόν να λάβει τα χαρακτηριστικά μετεωρολογικής βόμβας, καθώς οι πιέσεις που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, με την πίεση που δίνεται στο χαμηλό από τα προγνωστικά μοντέλα, ίσως αφήνουν ένα μικρό περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι θα συμβεί, ωστόσο δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Ορισμένα βαροκλινικά συστήματα της Μεσογείου, μπορεί να βαθύνουν τόσο γρήγορα ώστε να χαρακτηριστούν ως ‘μετεωρολογικές βόμβες’. Για να χαρακτηρισθεί κάποια ύφεση ως ‘μετεωρολογική βόμβα’, θα πρέπει η πίεση στο κέντρο της να μειωθεί κατά 24 mb σε διάρκεια ενός 24ώρου, ή διαφορετικά να μειώνεται με ρυθμό τουλάχιστον 1 mb την ώρα, για 24 συνεχόμενες ώρες.
Οι παραπάνω ρυθμοί μείωσης έχουν οριστεί για γεωγραφικό πλάτος 60 μοιρών. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, ο ρυθμός μείωσης έχει οριστεί ίσος με 0.71 mb/h για την Αθήνα, δηλαδή 17 mb σε ένα 24ωρο. Οι υφέσεις αυτές, χαρακτηρίζονται από θυελλώδεις ανέμους και έντονα καιρικά φαινόμενα. Στις 22 Ιανουαρίου του 2004, μια ύφεση στην ανατολική Μεσόγειο εξελίχθηκε σε μετεωρολογική βόμβα, πάνω από τα νερά του Αιγαίου.
H «μετεωρολογική βόμβα» της 22ας Ιανουαρίου 2004
Ένα «εξαιρετικά βαθύ» βαρομετρικό χαμηλό σύστημα στο Ανατολικό Αιγαίο, ήταν αυτό που προκάλεσε την 22α Ιανουαρίου 2004 πρωτοφανούς έντασης κύμα κακοκαιρίας στην χώρα. H «μετεωρολογική βόμβα» εξερράγη πάνω από τη χώρα μας, είχε πει στην εφημερίδα Καθημερινή, ο διευθυντής του Τμήματος Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Yπηρεσίας, κ. Δημήτρης Zιακόπουλος.
«H ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού, που προκάλεσε την κακοκαιρία, έπεσε στα 972 hPa (εκτοπασκάλ), εξαιρετικά μικρή τιμή για τα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου. H εκρηκτική αυτή βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, που ονομάζεται και «μετεωρολογική βόμβα», προκάλεσε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους».
H πρωτοφανής αυτή κακοκαιρία τα είχε όλα. Ανοιχτά της Λήμνου οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα. Άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» επίσης Άνδρο και Νάξο, ενώ στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ. . Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε τα 15 μέτρα. H ένταση των ανέμων σημείωσε ρεκόρ και έφτασε τα 13 - 14 Μποφόρ, ενώ ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα.
Πηγή: xalazi.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου