Αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων κατοικιών, αγροτεμαχίων αλλά και επιδοτήσεων, αρχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, κάτοχοι «κόκκινων» δανείων της πρώην ΑΤΕ.
Οι εκκαθαριστές -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους»- έχουν ανασύρει από το αρχείο όλα τα δάνεια της «κακής» τράπεζας και αποστέλλουν διαταγές πληρωμής αλλά και αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας τρίτου, σε αγρότες οφειλέτες της πρώην ΑΤΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πηγές πληροφόρησης, μόνο στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται προγράμματα πλειστηριασμών για 3.000 «κόκκινους» δανειολήπτες.
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι οφειλές
Οι συνολικές οφειλές των δανείων ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και οι εκκαθαριστές ζητούν να προσέλθουν άμεσα για ρύθμιση, διότι σε άλλη περίπτωση θα ληφθούν δικαστικά μέτρα σε βάρος τους.
Τα δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των δανείων απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, αγροτεμαχίων, γεωργικών μηχανημάτων και επιδοτήσεων των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, αν δεν καταβάλουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής οφειλής και ρυθμίσουν την αποπληρωμή του υπολοίπου σε σύντομο χρόνο.
Με τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα, περισσότεροι από 20.000 αγρότες οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων μεταφέρθηκαν στην «κακή» τράπεζα, εγκλωβίστηκαν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη τραπεζών- σε διαδικασίες σκληρής διαχείρισης.
Βέβαια, ο αριθμός των οφειλετών μπορεί ακόμη και να διπλασιασθεί αν υπολογισθούν οι εγγυητές και συνοφειλέτες (γονείς, σύζυγοι, συγγενείς), ενώ τα δάνεια αυτά έχουν επιβαρυνθεί με τόκους και πανωτόκια και είναι αδύνατον πλέον να αποπληρωθούν στο σύνολό τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο αν συνυπολογισθεί ότι η διαπραγμάτευση αποπληρωμής τους δεν γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνεται με αντίστοιχους οφειλέτες «κόκκινων» δανείων άλλων τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις ρύθμισης/διακανονισμού των άλλων τραπεζών περιλαμβάνουν μεγάλη δυνατότητα αποπληρωμής (έως 40 χρόνια), μηδενικές προκαταβολές, ολική ή μερική διαγραφή τόκων και μείωση της μηνιαίας δόσης έως 20%.
Ωστόσο, οι οφειλέτες αγρότες καλούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση με προκαταβολή τουλάχιστον του 10% της συνολικής οφειλής, χωρίς να εφαρμοσθούν ρυθμίσεις και διακανονισμοί των δανείων, όπως ακριβώς προβλέπεται με την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας και επιπλέον χωρίς να εφαρμοσθεί το άρθρο 70 του νόμου 4235/2014 που ψηφίστηκε στη Βουλή και ρυθμίζει τα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δικηγορικά γραφεία είναι με το δάχτυλο στη… σκανδάλη και αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων. Για τη σύναψη των δανείων αυτών δεσμεύονταν ακίνητα, αγροτικός εξοπλισμός, ακόμα και επιδοτήσεις.
Απαιτήσεις
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη τραπεζών, το ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων υφίσταται, αλλά από τη στιγμή που κατατίθενται τα ποσά αυτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορούν να δεσμευθούν.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο δικηγόρος Σάκης Κοκκίνης αναφέρει ότι πολλοί αγρότες προσπαθούν να ενταχθούν στον «νόμο Κατσέλη», αλλά από τις αρχές του χρόνου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και οι προϋποθέσεις περισσότερες. Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, αλλά προστατεύει μόνο την πρώτη κατοικία.
Σε άλλη περίπτωση, δεν υπάρχει προστασία ούτε καν για την πρώτη κατοικία των αγροτών. Με την κατάθεση αίτησης βέβαια εκδίδεται η προσωρινή διαταγή και μέχρι τη συζήτησή της διασφαλίζεται το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας των αγροτών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου