ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πανηγύρια και κρίση

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Αποτελούν ένα είδος λαϊκού χρηματιστηρίου. Τα δεκάδες χιλιάδες πανηγύρια –υπολογίζονται περισσότερα από 20.000 μόνο στα νησιά του Αιγαίου– που διοργανώνονται τον 15Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο όχι μόνο τα έθιμα και τις συνήθειες ενός τόπου αλλά και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του.

Τα μνημόνια φαίνεται πως έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα, αφού τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα πανηγύρια στα οποία η μουσική ακούγεται από τα ηχεία και όχι από τους επιδέξιους κλαρινοπαίκτες.

«Η χαρτούρα τέλειωσε», ήταν η ατάκα γηραιού και ιδιαίτερα έμπειρου διοργανωτή πανηγυριών, ο οποίος βλέπει πως κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθεί μια αξιοπρεπής ομάδα μουσικών και να μείνει και κάτι στο ταμείο. Ο κόσμος βέβαια εξακολουθεί να πηγαίνει στις τοπικές γιορτές, να βλέπει φίλους και συγγενείς, να θυμάται τα παλιά και να ξεσκάει. Αλλά θέλει να το κάνει όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.

Ετσι οι παλιές καλές μέρες που καθόσουν στο τραπέζι χωρίς να ρωτήσεις πόσο «πάει η γουρουνοπούλα» έχουν περάσει. Τώρα, ακόμα και τα δύο ευρώ για την μπίρα γίνονται μέρος της δύσκολης εξίσωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Συν ότι πλέον οι διοργανωτές έχουν στο νου τους και τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους των εφοριακών που ψάχνουν για «μαύρο» χρήμα…

Εστω και έτσι, όμως, με ζωντανή μουσική ή χωρίς, με πολλά ή με λίγα λεφτά στην τσέπη, τα πανηγύρια διατηρούν μια πρωτοφανή δυναμική που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και του Facebook, με τους νέους να ξεκολλούν το χέρι από το κινητό για να πιάσουν το χέρι του διπλανού τους στο χορό. Είναι γεγονός πως οι νεαρές ηλικίες συμμετέχουν έντονα στα τοπικά πανηγύρια.

Μια βόλτα αυτές τις ημέρες στην Ικαρία (που μετρά πάνω από 70 πανηγύρια) ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, πείθει και τους πιο «δύσκολους»: Τα λαϊκά πανηγύρια είναι παράδοση και μόδα μαζί που διατηρούνται ζωντανά χάρη στους νέους ανθρώπους και στους ακούραστους τοπικούς συλλόγους. Οσο για την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μας χορεύει στο ταψί, έγινε και αυτή πια μέρος του προγράμματος.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

 

Αναδημοσίευση από : http://ift.tt/2x6ZoO0

The post Πανηγύρια και κρίση appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video