ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πλατεία Λήμνου στην καρδιά της Μελβούρνης (photos)

Πλατεία Λήμνου στην καρδιά της Μελβούρνης (photos)

Περισσότερα από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Albert Park της Μελβούρνης, για να τιμήσουν το ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915.

Πρόκειται για τη δεύτερη ετήσια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Μνημείο Λήμνος-Καλλίπολη, όμως αυτό που την καθιστά ξεχωριστή είναι ότι για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η μετονομασία της πλατείας, όπου βρίσκεται το άγαλμα, σε Πλατεία Λήμνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστορικού και γραμματέα της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, Jim Claven, το χαρμόσυνο γεγονός ανακοίνωσε η δήμαρχος Port Phillip, Bernadene Voss, μην παραλείποντας να αναφερθεί στην εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την Επιτροπή και το αίσθημα υπερηφάνειας από την πλευρά του δήμου που φιλοξενεί το μνημείο.

Τη σχετική πρόταση για την μετονομασία της Πλατείας Foote Street σε Πλατεία Λήμνου που υποβλήθηκε από την Επιτροπή, ενέκρινε πρόσφατα ο Δήμος Port Philip και η αρμόδια αρχή της κυβέρνησης της Βικτώριας για τις γεωγραφικές ονομασίες.

Ενημερωτική πλακέτα πρόκειται να αναγερθεί σύντομα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Voss και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, Lee Tarlamis, παρουσίασαν το προσχέδιο της πλακέτας στους παρευρισκόμενους.

"Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή για όλους όσους έχουν καταγωγή από τη Λήμνο, τόσο για αυτούς που βρίσκονται στη Λήμνο όσο και στην Αυστραλία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλαος Κύδας, πρώην κάτοικος Port Phillip και αντιπρόεδρος της Λημνιακής Κοινότητας Βικτώριας.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης είναι μια από τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, η οποία από την ίδρυσή της το 2011, επιδίδεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Λήμνος στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, με το νησί να έχει υπάρξει τόπος παραμονής και περίθαλψης στρατευμάτων των ANZAC.

Πολλοί ήταν οι απόγονοι στρατιωτών και νοσοκόμων που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, ενώ η Επιτροπή είχε την τιμή να καλωσορίσει και ένα νέο μέλος, τον κ. Mervyn Williamson, απόγονο του John Joseph Sperling, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο 8ο Τάγμα Πεζικού της Αυστραλίας και το πτώμα του ετάφη στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ανατολικού Μούδρου στο νησί.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν, φυσικά, πολλά μέλη της λημνιακής Κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων Κοινοτήτων, όπως της Κρήτης και Πόντου, και σημαντικός αριθμός παροικιακών οργανισμών και σωματείων.

Από τον πολιτικό χώρο, μερικοί από τους βουλευτές που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο Martin Foley και η Margaret Fitzherbert από την κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Πολιτείας, καθώς και η Μαρία Βαμβακινού εκπροσωπώντας το Εργατικό Κόμμα στην ομοσπονδιακή βουλή.

Εκτός από δημοτικούς συμβούλους Port Phillip, στο χώρο του Μνημείου Λήμνου-Καλλίπολης βρέθηκαν επίσης οι Μαίρη Λάλιου από το Δήμο Whittlesea, και Σάκης Ζαφειρόπουλος αντιδήμαρχος Manningham.

Τον εναρκτήριο λόγο έδωσε ο κ. Tarlamis, ενώ την κεντρική ομιλία παρέδωσε η απόστρατη συνταγματάρχης Jan McCarthy, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και πρόεδρος του Υποτμήματος RSL Νοσοκόμων Βικτώριας, εξιστορώντας τις δυσκολίες που συνάντησαν οι Αυστραλοί στρατιωτικοί νοσοκόμοι στη Λήμνο κατά τον Α' Παγκόσμιο, και το αδιάκοπο έργο τους φροντίζοντας τους χιλιάδες τραυματισμένους στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η ώρα της απαγγελίας ποιήματος από τον κ. Claven, με τίτλο Sisters Buried on Lemnos. Το ποίημα έγραψε η Βρετανή βοηθός νοσοκόμα Vera Brittain, το 1916, με σκοπό να αναδείξει το ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού της Λήμνου, και ειδικότερα να ρίξει φως στον τραγικό θάνατο δύο Καναδών νοσοκόμων από δυσεντερία -Matron Jaggard και Munro- στα ταφικά μνημεία των οποίων, στο στρατιωτικό νεκροταφείο Πορτιανού στη Λήμνο, καταθέτει στέφανα κάθε χρόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Την επίσημη ονοματοδοσία της Πλατείας Λήμνου συνόδευσε λειτουργία με ευλογία από τον πατέρα Κωνσταντίνο και προσευχή που διάβασε η κ. Ellen Waite εκπροσωπώντας το κολλέγιο Albert Park, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του δημάρχου της Λήμνου, Δημητρίου Μαρινάκη.

Την προσοχή των παρευρισκόμενων τράβηξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η στρατιωτική ορχήστρα του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού (RAN), με τη μουσική εκτέλεση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας, καθώς και ο συμπάροικος Πασχάλης Καλογεράς, ο οποίος είχε ντυθεί για την περίσταση με παραδοσιακή λημνιακή φορεσιά.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως ρεπορτάζ για την εκδήλωση στο Albert park μεταδόθηκε και από πρόγραμμα του δικτύου BBC Σκωτίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, κ. Tarlamis, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους μετά το πέρας της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στις επικείμενες δράσεις της Επιτροπής, μεταξύ αυτών μια ιστορική έκδοση για το ρόλο της Λήμνου και μια νέα φωτογραφική έκθεση. 

* Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης και να βοηθήσει στο έργο της, μπορεί να επικοινωνήσει με τον γραμματέα της Επιτροπής, Jim Claven, αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση jimclaven@yahoo.com.au.

{gallery}lemnos_square{/gallery}

 

Κεντρική φωτογραφία: Ο κ. Πασχάλης Καλογεράς από τη Λημνιακή Κοινότητα Μελβούρνης ντυμένος με παραδοσιακή φορεσιά της Λήμνου. | Φώτο: Peter Ford

Φωτογραφίες γκαλερί: Facebook/ Lemnos Community Melbourne

Πηγή: neoskosmos.com

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video