Γράφει η Σπυριδούλα Σπανέα
Μια... ελαφριά βάρκα με βαριές διακρίσεις είναι για τη χώρα μας το τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Από το 2013 μέχρι σήμερα –με εξαίρεση το 2015– οι κωπηλάτες μας βρίσκονται πάντα στο βάθρο των παγκοσμίων πρωταθλημάτων.
Στις τελευταίες έξι διοργανώσεις η «ελαφριά» βάρκα έχει φέρει στην Ελλάδα πέντε μετάλλια (2-1-2). Παρά τις μικρές αλλαγές στη σύνθεση, οι αθλητές μας έχουν βρει το μυστικό τής επιτυχίας και, κάθε φορά, τραβάνε κουπί για τη διάκριση. Το ίδιο έκαναν και στο πρόσφατο παγκόσμιο, στη Φλόριντα. Οι Λευτέρης Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Παναγιώτης Μαγδανής και Νίνος Νικολαΐδης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.
Από το πλήρωμα του τετραπλού σκιφ που αγωνίστηκε στις ΗΠΑ, οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής έχουν ανεβεί και τις πέντε φορές σε βάθρο. Εάν ζούσαν στην Αγγλία, ίσως, να έφεραν τον τίτλο του «σερ». Αλλά και αυτό να μη συνέβαινε, το μέλλον τους θα ήταν εξασφαλισμένο. «Κοντεύω τα 30 και είμαι άνεργος. Εχω συμπληρώσει τα απαραίτητα χαρτιά για διορισμό από το 2009, αλλά ακόμη τίποτα. Εάν δεν γίνει κάτι, δεν θα συνεχίσω την προσπάθεια για το Τόκιο. Δεν υπάρχει κάποιος χορηγός. Ακόμη και 500 ευρώ να έπαιρνα τον μήνα θα συνέχιζα», μας λέει ο Λευτέρης Κόνσολας και όταν τον ρωτάμε πώς νιώθει ένας άνθρωπος που έχει ανεβεί πέντε φορές σε βάθρο παγκοσμίου πρωταθλήματος, απαντά: «Δεν έχω συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας».
Πέντε μετάλλια από παγκόσμια έχει στη συλλογή του και ο Παναγιώτης Μαγδανής. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κορεσμός στον πρωταθλητισμό. Οσο είσαι ενεργός και κάνεις προπονήσεις ο στόχος είναι ένας: το βάθρο. Το μετάλλιο αποτελεί την ανταμοιβή των καθημερινών προσπαθειών μας», τόνισε.
Για τον 25χρονο Σπύρο Γιάνναρο το χάλκινο από τη Φλόριντα ήταν το 4ο παγκόσμιο της συλλογής του. Σπουδάζει φυσικοθεραπεία και μιλάει με υπερηφάνεια για το άθλημά του καθώς, όπως μας λέει, έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. «Είμαστε δεμένοι ως ομάδα. Δεν αφήνουμε “κουπιά” να πάει χαμένη. Αυτή τη χρονιά προστέθηκε ο Νίνος Νικολαΐδης, που πρωταγωνιστούσε ως έφηβος. Προσαρμόστηκε γρήγορα και έχει το μέλλον μπροστά του. Η νέα γενιά της κωπηλασίας είναι εκπληκτική. Ο κ. Κοντομανώλης κάνει καλή δουλειά και το πρόγραμμα το βγάζει ο κ. Αθανασιάδης. Επίσης, οι όμιλοι δουλεύουν πολύ. Ο όμιλος “φτιάχνει” έναν αθλητή και η εθνική ομάδα τον εξελίσσει».
Ο 19χρονος Νίνος Νικολαΐδης τράβηξε κουπί στα... βαθιά. Με όπλο την εμπειρία του από αγώνες εφήβων βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους άνδρες του κόσμου και πέρασε με άριστα τις εξετάσεις. «Δεν είχα ξαναπάει σε παγκόσμιο ανδρών και η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Είχα απέναντί μου αθλητές που, στο παρελθόν, υπήρξαν πρωταγωνιστές σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το χάλκινο μετάλλιο ολοκλήρωσε την ευτυχία μου», δήλωσε στην «Κ» και όταν τον ρωτήσαμε εάν από το μυαλό του περνάνε οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, μας απάντησε: «Το μυαλό μου είναι μόνο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Είμαι στην ίδια σχολή με τον Σπύρο, αλλά προτεραιότητα έχει ο πρωταθλητισμός».
Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο η «παρέα» της τετρακώπου δεν θα μπορέσει να είναι μαζί, διότι από πέρυσι το σκάφος δεν περιλαμβάνεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Υπάρχει το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, κάτι που σημαίνει ότι μόνο δύο θα ταξιδέψουν στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχει ανταγωνισμός: «Μπορεί από το δικό μας πλήρωμα να βγει ένα καλό διπλό, μπορεί, όμως, να έρθουν και άλλοι από τη νέα γενιά», μας λέει ο Σπύρος Γιάνναρος.
Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου