ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΦΠΑ: «Παραμύθι» η διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

ΦΠΑ: «Παραμύθι» η διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης 

Παραμύθια για μικρά παιδιά αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου περί διαπραγμάτευσης του Υπουργείου της με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή τους δανειστές, για την διατήρηση για άλλο ένα έτος του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά στα οποία παρατάθηκε για το 2017.

Όπως κατάφερε να αποδείξει ο Δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης με τον πλέον επίσημο τρόπο, κανένα αίτημα δεν έχει υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελληνική κυβέρνηση για νέα παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά μας.

Αυτό απάντησε στον δήμαρχο της Κω ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, P.Kutos. «Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2017», είπε ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.

Δυστυχώς από αυτήν την απά- ντηση εκτίθεται σφόδρα η κυβέρνηση για τα όσα ισχυρίζεται μέχρι τώρα περί διαπραγμάτευσης, ενώ ταυτόχρονα ο δήμαρχος της Κω βάζει τα γυαλιά στους Αυτοδιοικητικούς της Λέσβου που δέχονται αβασάνιστα τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί διαπραγμάτευσης, σε αντίθεση με την Κω που παρότι ως τουριστική περιοχή έχει λύσει προ πολλού τα οικονομικά της προβλήματα δείχνει να «ψάχνει» και να αντιμετωπίζει με έρευνα και οργάνωση το καθετί!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος της Κω από τα τέλη του Αυγούστου είχε στείλει επιστολή τόσο προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί όσο και προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην απάντηση που έλαβε ο δήμαρχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται επί λέξει τα ακόλουθα: «Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜS - να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Πάνω απ‘ όλα, η φορολογική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και τόσο η εφαρμογή όσο και τα μέσα εφαρμογής μιας ευρείας φορολογικής δέσμευσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας σχεδιάστηκε από τις ελληνικές αρχές», απάντησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όταν οι εκπρόσωποι της Λέσβου... περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές!!!

Ωστόσο το κρίσιμο είναι πως στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι «σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜS και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης». Σημειωτέον πως η επιστολή του δημάρχου της Κω κ. Κυρίτση εστάλη στις 25 Αυγούστου, ενώ η απαντητική επιστολή της Κομισιόν έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον
Όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ροκανίζει το χρόνο, ώστε να εκπνεύσει ο Δεκέμβριος και μαζί του και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά μας. Κι ενώ σε επίπεδο Λέσβου μέχρι τώρα δεν έχει πέσει «ούτε βότσαλο στη λίμνη» παρά μόνο η κινητοποίηση που έγινε για το μεταναστευτικό, χθες οι Χιώτες και οι Σαμιώτες ξεσηκώθηκαν με δυναμικά συλλαλητήρια για το ΦΠΑ, καταφέρνοντας μάλιστα οι κινητοποιήσεις τους να προβληθούν και από αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

Η Λέσβος δεν συμμετείχε σε αυτές τις κινητοποιήσεις καθώς λόγω της γενικής απεργίας που έγινε τη Δευτέρα για το μεταναστευτικό, αποφασίστηκε το νησί μας να κάνει αυτόνομη κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, για την οποία μέχρι τώρα το Επιμελητήριο Λέσβου δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση προβολής. Συναντήσεις επί συναντήσεων.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Αντιπρόεδρος και πρόεδρος των λογιστών Παναγιώτης Τατάκης είχαν χθες, στην Αθήνα, μια δύσκολη μέρα, καθώς από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και αρμόδιους Τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς και ο βουλευτής Χίου Νότης Μυταράκης, ενώ και κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ συμμετείχε ο βουλευτής Σταύρος Τάσσος.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν θετικά στο αίτημα της περιοχής μας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για άλλο ένα έτος και δεσμεύτηκαν πως θα πάρουν πρωτοβουλίες, αυτό όμως θα γίνει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που ξεκινά στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτό στο οποίο ελπίζουν οι τοπικοί επιμελητηριακοί εκπρόσωποι είναι η κατάθεση τροπολογίας, μέσω της οποίας θα παρατείνεται το καθεστώς για άλλο ένα έτος.

Μιλώντας από την Αθήνα, όπου βρίσκονταν, στα «Νέα της Λέσβου» χθες το βράδυ τόσο ο Βαγγέλης Μυρσινιάς όσο και ο Παναγιώτης Τατάκης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι υπάρχει κυβερνητική βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος, κρίνοντας ως εξαιρετικά σημαντική και την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε το θέμα του ΦΠΑ να διατηρηθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και να περάσει ομόφωνα σχετική ρύθμιση. Το αν αυτό θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ή αν οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής μας θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα φανεί.

Πηγή: nealesvou.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video