Είκοσι δυο χρόνια συμπληρώνονται την 31η Ιανουαρίου από την ηρωική θυσία τριών αξιωματικών στην ελληνική νησίδα Ίμια, όπου κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, με κυβερνήτη τον Σαμιώτη υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση.
Στο παλιό λιμάνι του Καρλοβάσου Σάμου έχει κατασκευαστεί μνημείο προς τιμήν των τριών ηρώων, του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού.
Δείτε το φωτορεπορτάζ του My Samos Blog από την εκδήλωση τιμής για τους τρεις πεσόντες που διοργανώθηκε στο μνημείο τον Μάιο του 2017 από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και τον τοπικό Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γιος του Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης.
Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου θα οργανώσει εντός του Φεβρουαρίου εκδήλωση τιμής για τους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα στα Ίμια, αλλά και προβληματισμού, καθώς "και σήμερα που εξακολουθούμε να ζούμε καθημερινές προκλήσεις, παραβιάσεις, αμφισβήτηση των συνόρων μας και της εδαφικής μας κυριαρχίας η θυσία τους παραμένει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας".
Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου με κυβερνήτη τον Χριστόδουλο Καραθανάση στη βραχονησίδα Ίμια στις 31/1/1996
Στη 01:40 στο Γ.Ε.ΕΘ.Α καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
Στις 04:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με μέλη του πληρώματος τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό απονηώνεται από τη φρεγάτα "Ναυαρίνο" για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος.
Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου