Του Τόλη Λελεκίδη
Από μικρός στον στίβο και όπως φαίνεται θα ασχολείται για πολλά χρόνια ακόμα με τον αθλητισμό. Ο Μιχάλης Μερτζανίδης-Δεσποτέρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 21 Αυγούστου του 1987 και μεγάλωσε στη Λήμνο, όπου στα 16 του μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη του επαφή με τον στίβο ήταν κιόλας στην Δ’ Δημοτικού, όταν ο τότε γυμναστής του κ. Χρήστος Κόλτσης, τον έβαλε να αγωνιστεί στο Σχολικό Πρωτάθλημα Λήμνου, όπου είχε βγει δεύτερος στα 50 μέτρα. Εκεί φαίνεται ότι μπήκε το «μικρόβιο» του στίβου για τον νεαρό. Αργότερα στη Θεσσαλονίκη και στο Αθλητικό Λύκειο Μενεμένης ασχολήθηκε πιο σοβαρά και με τον πρώτο του προπονητή, τον Κώστα Χήτα, με τον οποίον συνεργάζονται μέχρι σήμερα.
Ο Mιχάλης Μερτζανίδης με τον προπονητή του Κώστα Χήτα / φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
Στην επιλογή του τον στήριξαν και οι γονείς του, ο Στέλιος και η Κωνσταντίνα, αλλά και ο αδελφός του Μανώλης. Φυσικά είχε δοκιμάσει και άλλα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά τον τράβηξε ο κλασικός αθλητισμός. Ειδικά το μήκος, που είχε πρώτη φορά με το αγώνισμα που έμελλε να γίνει πρωταθλητής, στην Στ’ Δημοτικού, όπου είχε κερδίσει στο Σχολικό Πρωτάθλημα στη Λήμνο με άλμα στα 5 μέτρα. Μάλιστα, τα κατάφερε, χωρίς να έχει κάνει καθόλου το αγώνισμα. Ο προπονητής του πάντως, ήταν εκείνος που τον έπεισε να ασχοληθεί, αφού του άρεσαν οι ταχύτητες, αλλά ο Κώστας Χήτας έκρινε πως ήταν καλύτερο και του πήγαιναν τα εμπόδια και το μήκος. Αυτό ήταν… Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Μιχάλης Μερτζανίδης-Δεσποτέρης άρχισε να κερδίζει μετάλλια σε μικρές ηλικίες, με μεγαλύτερη στιγμή του το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων το 2005 στο Κάουνας της Λιθουανίας. Έχει πολλές συμμετοχές με την Εθνική ομάδα και ανάμεσά τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων και στην Σούπερ Λίγκα, όπου το 2010 ήταν 7ος στο μήκος.
Mιχάλης Μερτζανίδης / φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
Τα τελευταία χρόνια είναι μέσα στους καλύτερους μηκίστες στην Ελλάδα. Είναι στο «κλαμπ» των Ελλήνων αλτών, 16 στον αριθμό, που έχουν περάσει το «φράγμα» των 8 μέτρων. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 8,05μ. και το είχε σημειώσει στις 14 Ιουλίου του 2010 στο γκραν πρι στο Άργος Ορεστικό. Πέρσι και πάλι στο Άργος Ορεστικό είχε «προσγειωθεί» στα 7,84μ. και ήταν τρίτος καλύτερος Έλληνας. Στον κλειστό η ατομική του επίδοση είναι 7,86μ. και την έχει πετύχει στις 8 Φεβρουαρίου του 2014 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Ο κλειστός φαίνεται… πως του πηγαίνει καλύτερα. Έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα κλειστού, ένα χρυσό (2016) και τέσσερα ασημένια μετάλλια (2007, 2010, 2014, 2015). Φέτος έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του με στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Ίσως να θέλει να πάρει μια «ρεβάνς» για την ατυχία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 στο Άμστερνταμ. Στον προκριματικό είχε άλμα που του έδινε το «εισιτήριο» για τον τελικό, όμως ξεκόλλησε το bib number που είχε στην πλάτη του και άφησε ίχνος στο σκάμμα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Έμεινε με 7,76μ. στην 15η θέση. Ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτό, αλλά μετά το ίδιο «πάθημα» της Σέρβας Ιβάνα Σπάνοβιτς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρσι στο Λονδίνο, υπήρξαν διαμαρτυρίες που έπιασαν τόπο. Έτσι, από εδώ και πέρα οι αθλητές των οριζόντιων αλμάτων δεν θα φορούν bib number στο πίσω μέρος της εμφάνισής τους.
Mιχάλης Μερτζανίδης / φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
Όμως παράλληλα ο Έλληνας πρωταθλητής εργάζεται και το επάγγελμά του είναι φυσικοθεραπευτής. «Σπούδασα στο ΑΤ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με την αποκατάσταση πρωταθλητών και αυτό είναι το επάγγελμα που θα ασχοληθώ μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας μου. Συνεργάζομαι με τον Λάζαρο Λαζαρίδη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικό φυσικοθεραπευτή που με έχει βοηθήσει πολύ. Σε λίγες ημέρες ξεκινάω σεμινάρια βελονισμού για να γίνω και βελονιστής», είπε ο 30χρονος, που αναλύει και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χαρακτήρα του. «Το πλεονέκτημά μου είναι πως αν βάλω κάτι στόχο θα το πετύχω αργά ή γρήγορα, ενώ το μειονέκτημά μου είναι ότι είμαι εγωιστής και πολλές φορές κάνω αυτό που θέλω χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Mιχάλης Μερτζανίδης / φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
Το πρότυπό του είναι ο Κώστας Κεντέρης και εξηγεί: «Για το ήθος του και τα αθλητικά του αποτελέσματα. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο, ήταν ο λόγος που παρακολούθησα αγώνες στην τηλεόραση και το δωμάτιό μου ήταν γεμάτο με αφίσες του!».
Ο Μιχάλης Μερτζανίδης-Δεσποτέρης ανήκει στην Ηφαιστία Κοντοπούλιου Λήμνου, τον σύλλογο που ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα και που επέστρεψε, θέλοντας φαίνεται να την κλείσει και εκεί. Προς στιγμήν πάντως, έχει μπροστά του το Βερολίνο, αλλά και το όνειρό του… «να μπω με την Ελληνική ομάδα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Mιχάλης Μερτζανίδης / φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
Καλύτερο…
- Φαγητό: Καρμπονάρα
- Γλυκό: Τσιζκέικ (της θείας μου Ελένης)
- Ταξίδι: Λήμνος
- Gadget: Κινητό τηλέφωνο
- Ταινία: Γενικά ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος
- Ηθοποιός: Θανάσης Βέγγος
- Αθλητής: Κώστας Κεντέρης
- Φίλος: Αργύρης, Γιάννης, Παναγιώτης, Μιχάλης και Βασίλης
- Αυτοκίνητο: Smart fortwo
- Ρούχο: Αθλητικές φόρμες
Μεγαλύτερος-η-ο…
- Φόβος: Η αποτυχία
- Αντίπαλος: Ο Μίλτος Τεντόγλου
- Στιγμή: Η τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 το 2005
- Διασκέδαση: Βόλτα για καφέ
- Χόμπι: Μπάσκετ
- Έκπληξη: Πήρα το πτυχίο μου σε 4 χρόνια!
- Απογοήτευση: Όταν έμεινα εκτός τελικού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, επειδή σύρθηκε ο αριθμός μου που είχα στην πλάτη στο σκάμμα
- Αγάπη: Οικογένεια, φίλοι, Αννούλα
- Ανάμνηση: Τα παιδικά μου χρόνια στο Κοντοπούλι Λήμνου
- Όνειρο: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Πηγή: athleticsmagazine.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου