ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τον ΑΤΑΚ

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τον ΑΤΑΚ

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Διευκρινίσεις ως προς τις εξαιρέσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από τη δήλωση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) για αγροτεμάχια και βοσκοτόπους που είναι μισθωμένα, έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση του ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική πλέον τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα μισθωμένα αγροτεμάχια και τους βοσκότοπους κατά τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως έγραψαν τα «Νέα της Λέσβου» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους πριν από κάποιες μέρες.

Από αυτήν ωστόσο την υποχρέωση προκύπτουν προβλήματα.

Κι αυτό καθώς μέχρι τώρα κάποια αγροτεμάχια και βοσκότοποι δηλώνονταν με άλλες διαστάσεις από τις πραγματικές ή δεν δηλώνονται στην Εφορία, με συνέπεια τώρα να προκύπτουν ζητήματα για την είσπραξη των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕ- ΠΕ, από την υποβολή του ΑΤΑΚ εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:
-Αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και ο θανών δεν είχε ΑΤΑΚ.
-Αγροτεμάχια που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβολαιογραφικά ενοικιαστήρια.
-Αγροτεμάχια που είναι κοινοτικά, εκκλησιαστικά και ακτημωνικά, καθώς και αναδασμών που δεν ολοκληρώθηκαν.
-Πολυετή μισθωτήρια για συμμετοχή σε πολυετή προγράμματα.

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στα αγροτεμάχια με πολλούς συνιδιοκτήτες καταχωρείται ο ΑΤΑΚ όλων των ιδιοκτητών (ο ΑΤΑΚ δεν είναι κοινός) - η εφαρμογή υποβολής της ΕΑΕ 2018 έχει τη δυνατότητα προσθήκης όσων πεδίων ΑΤΑΚ χρειαστούν.

Στα αγροτεμάχια που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και ο θανών είχε ΑΤΑΚ δηλώνεται η επιλογή «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» και αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του θανόντα/ιδιοκτήτη και ο ΑΤΑΚ του ακινήτου, όπως αποτυπώνεται στην Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του θανόντα.

Στα αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και ο θανών δεν είχε ΑΤΑΚ δηλώνονται ως «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του θανόντα/ιδιοκτήτη και εφόσον δεν αναγνωριστούν ΑΤΑΚ στον ΑΦΜ του θανόντα, το αγροτεμάχιο εξαιρείται από την υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ.

Για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβολαιογραφικά ενοικιαστήρια εφόσον ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) αναγνωριστεί ως «Κάτοικος Εξωτερικού», το αγροτεμάχιο εξαιρείται από την υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ.

Στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτική η επισύναψη του μισθωτηρίου.

Για τα αγροτεμάχια που ανήκουν στον ένα σύζυγο και ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλει ο άλλος, δηλώνονται τα αγροτεμάχια του πρώτου. Στις περιπτώσεις αυτές είναι υποχρεωτική η σύναψη, π.χ. ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης ή παραχωρητηρίου ή υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης από τον ιδιοκτήτη-σύζυγο προς τον σύζυγο που υποβάλλει την ΕΑΕ2018.

Το αγροτεμάχιο δηλώνεται ως ενοικιαζόμενο και αναγράφεται ο ΑΤΑΚ του ιδιοκτήτη - συζύγου. Να σημειώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες γης δεν έχουν το δικαίωμα να μην δώσουν τον ΑΤΑΚ στους μισθωτές τους.

Για τα αγροτεμάχια που γίνεται επινοικίαση ή ανταλλαγή μεταξύ παραγωγών με την μορφή άτυπων παραχωρητηρίων αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ του πρώτου ιδιοκτήτη και επισυνάπτονται υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την πράξη υπεκμίσθωσης.

Πηγή: nealesvou.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video