ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το ταξίδι συνεχίζεται για τους “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Άλλο έναν κρίκο στην επιτυχημένη αλυσίδα  εκδηλώσεων πρόσθεσαν οι «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο», αυτή τη φορά την Τετάρτη 28/3/2018 στη Νέα Ιωνία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιωνικού Συνδέσμου, με 45 άτομα να δίνουν το παρόν στην εκδήλωση, που ήταν η τέταρτη μετά την κεντρική βιβλιοπαρουσίαση και τις εκδηλώσεις σε Πέραμα και Λιβαδειά. Το προεδρείο της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Άννα Κωνσταντακάκη.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Βασίλης Μπρακατσούλας, που αναφέρθηκε στις διαχρονικές αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και στην πρωτοτυπία του βιβλίου, που θίγει ένα θέμα σχετικά άγνωστο μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε η παρέμβαση του συγγραφέα που παρουσίασε συνοπτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου. Όπως αναφέρθηκε, το προσφυγικό ρεύμα των Αιγαιοπελαγιτών δεν ήταν το μόνο ρεύμα Ελλήνων προσφύγων της περιόδου και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση του Γιώργου Μπίζου που έφυγε από την Πελοπόννησο για να βρεθεί τελικά στη Ν. Αφρική και να γίνει φίλος και δικηγόρος του Νέλσονα Μαντέλα. Η καταγραφή των μαρτυριών των Αιγαιοπελαγιτών έγινε με επίκεντρο την κοινή καταγωγή του συγγραφέα, των στελεχών του εκδοτικού οίκου και όσων οικογενειών στήριξαν με τη συμμετοχή τους την έρευνα, μέλη των οποίων έδωσαν το παρόν.

Στη συνέχεια ο Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας πολέμου και πρόεδρος της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το ταξίδι που έκανε και τελικά τη διαμονή του στην Αίγυπτο και τόνισε ότι το βιβλίο σκοπεύει στην αφύπνιση μέσω της ενημέρωσης. Θυμήθηκε ότι στα σπίτια που επισκέπτονταν στην Αίγυπτο, τον αντιμετώπιζαν ως το «προσφυγάκι»,.

Ακολούθησε ο Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, που εκτός της αναλυτικής αναφοράς στο θέμα των αποζημιώσεων, επεσήμανε ότι στην μετακατοχική περίοδο το 75% των παιδιών είχαν προβλήματα λόγω του χρόνιου επισιτισμού και τόνισε ότι οφείλουμε να θυμόμαστε.

Συνέδεσε το θέμα των Ελλήνων προσφύγων πολέμου, με το μεγάλο και ανοιχτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη θεματική μπαίνει με συγκεκριμένο τρόπο στο “οπλοστάσιο” της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, αφού ήταν πτυχή σχετικά άγνωστη μέχρι σήμερα. Αυτό το σημείο είναι και η είδηση της εκδήλωσης.

Επίσης ανέφερε ότι αν και καταγόμενος από τη μαρτυρική περιοχή της Βιάννου Κρήτης, που όλες οι οικογένειες θρήνησαν θύματα, τους συγγενείς του δεν τους άφηναν να κάνουν ποδαρικό σε σπίτια επειδή είχαν θύματα στην κατοχή και τους θεωρούσαν κακότυχους.

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις, όπου ο Ιγνάντιος Αξιώτης, καταγόμενος από την Αιολία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δήλωσε ότι είχε δει στη Λέσβο ανθρώπους να τρώνε χελώνες και σκαντζόχοιρους και πώς οι Γερμανοί έπαιρναν το λάδι από τη Λέσβο και το έστελναν στη Γερμανία.

Ακολούθως έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ενώ το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας, μοίρασαν ανακοίνωση για τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις μετά τις παρελάσεις σε Καλλιθέα και Γαλάτσι, που καλούσαν στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις του Σαββάτου 31/3. Διανεμήθηκε επίσης το έντυπο “Μνήμη και Χρέος” που το εκδίδει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Από το ποσοστό του συγγραφέα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα ενισχυθεί το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο Νέας Ιωνίας – Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης είχαμε και συνέχεια, καθώς τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες, δήλωσαν στο συγγραφέα, ότι οι πρόσφυγες γονείς τους (από διαφορετικά νησιά ο καθένας) γνωρίστηκαν στα στρατόπεδα των προσφύγων στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας νέο υλικό για μία αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου.

 ————————————————————————————————————————-
Υ.Γ. μετά οι «Γαλάτες» Ικαριώτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση και κάποιες καλές προσθήκες, συνέχισαν στις ταβέρνες της περιοχής.

Υ.Γ.2 η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από την Ικαριακή Ραδιοφωνία και θα είναι διαθέσιμη σε λίγες μέρες, ενώ σύντομα θα υπάρξει και πιo αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

 

 

Αναδημοσίευση από : nasosbratsos.blogspot.gr

 

The post Το ταξίδι συνεχίζεται για τους “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video