ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Θεμιστοκλής Σαψής: Ο λαμπρός επιστήμονας από τη Λήμνο που διαπρέπει στο εξωτερικό στη σκηνή του TEDxNTUA

Θεμιστοκλής Σαψής: Ο λαμπρός επιστήμονας από τη Λήμνο που διαπρέπει στο εξωτερικό στη σκηνή του TEDxNTUA

Στη σκηνή του TEDxNTUA βρέθηκε ο λαμπρός επιστήμονας με καταγωγή από τη Λήμνο, αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT Θεμιστοκλής Σαψής.

Ο Δρ. Σαψής παραχώρησε ομιλία με θέμα: "Chaos: The favorable source of uncertainty", για το πώς δηλαδή ο συνδυασμός της αβεβαιότητας του Chaos και της λογικής σε ωθεί στο να σκεφτείς νέες ιδέες.

Το TEDxNTUA, το οποίο αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος TEDx έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου στην Αθήνα, στο "Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο", υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά και οργανώθηκε από φοιτητές του ΕΜΠ υπό την νομική υπόσταση ερευνητικού έργου του ιδρύματος.

Όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου προέρχονταν από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης, καθώς και από τον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. Οι ομιλίες τους είχαν κοινό άξονα το θέμα της φετινής χρονιάς: Χάος (Chaos).

Το εγχείρημα ήταν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είχε ως κύριο στόχο να φέρει κοντά την επιστημονική κοινότητα, να υπογραμμίσει τη διάδοση αξιόλογων ιδεών και να αναδείξει το έργο του Ιδρύματος.

Τι είναι το Χάος

Το Χάος ήταν το πρώτο στοιχείο της δημιουργίας του σύμπαντος των φιλοσόφων της Αρχαίας Ελλάδας. Για πρώτη φορά το "Χάος" παρουσιάστηκε ως η πρωταρχική ύλη του Κόσμου που οδηγείται από το ομοιόμορφο στο ποικίλο. Σήμερα συνδέουμε το χάος με την πλήρη σύγχυση και αταξία.

Σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με το χάος στην επιστημονική του έννοια: ο καπνός που ανεβαίνει ομαλά στον αέρα και ξαφνικά διασκορπίζεται ραγδαία, η βρύση που στάζει ακανόνιστα, το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με τα ανεξήγητα μποτιλιαρίσματα, οι ανεξήγητες διακυμάνσεις των δεικτών στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν μέσω της θεωρίας του χάους. Το χάος ανήκει στην καθημερινότητα μας.

Η πείρα μάς διδάσκει πως η ζωή δεν κυλάει πάντοτε αρμονικά. Σίγουρα θα βρεθούμε μπροστά σε εμπόδια τα οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Ο καθένας θα το πετύχει αυτό με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Λίγα λόγια για τον Θεμιστοκλή Σαψή

Ο Θεμιστοκλής Σαψής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT. Έλαβε το πτυχίο του από το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το διδακτορικό δίπλωμα στη Μηχανολογία από το MIT. Πριν από το ΜΙΤ, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Courant του New York University.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατανόηση των χαοτικών δυναμικών συστημάτων με τη χρήση πιθανοτικών μεθόδων. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πρόβλεψη και την ποσοτικοποίηση των ακραίων φαινομένων σε περίπλοκα συστήματα. Έχει λάβει τρία βραβεία νέων ερευνητών από τα Γραφεία Έρευνας του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς και την ερευνητική Υποτροφία Alfred P. Sloan στις ωκεανικές επιστήμες.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video