ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς στην πόλη της Σάμου!

Φωτογραφία: Visit Samos

Με μια βιωματική "Γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς", που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στο νησί, άνοιξαν το βράδυ της Παρασκευής οι τριήμερες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο "Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας", που συνδιοργανώνουν στην πόλη της Σάμου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το τοπικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Ντόπιοι και επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μοναδικό δρώμενο της τοπικής παραγωγής, με σημαντική λαογραφική και πολιτιστική διάσταση, από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΕΟΣ) Σάμου, με τη συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "Χορευτικός Όμιλος Σάμου", που χόρεψαν όμορφους παραδοσιακούς χορούς.
 
Φωτογραφία: Visit Samos

Ο λόγος για την αναβίωση του παραδοσιακού τρύγου σ' ένα μεγάλο υπαίθριο παραδοσιακό πατητήρι, όπου και οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μπόρεσαν να ζήσουν την εμπειρία να πατήσουν τα εκλεκτά άσπρα μοσχάτα σταφύλια, για να παραχθεί ο φρέσκος μούστος με τον οποίο νοικοκυρές της Σάμου έφτιαξαν την ονομαστή μουσταλευριά, που δοκίμασε δωρεάν το κοινό ως κέρασμα.
 
Φωτογραφία: Χριστιάνα Καλογήρου

Φωτογραφία: Νίκος Κατρακάζος
 
Φωτογραφία: Νίκος Τσουμάκης
 
Φωτογραφία: Νίκος Κατρακάζος
 

Master Class Γαστρονομίας!
 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, με παρουσιάστρια και πάλι τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, ήταν η ώρα για ένα Μaster Class γαστρονομίας, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές συνταγές, εμπνευσμένες από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου.
 
Για τον σκοπό αυτόν και φέτος ήρθαν στη Σάμο ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece, Τάσος Πρωτοψάλτης.
 
Ο πρώτος ετοίμασε τερίνα λαχανικών και τυριών Σάμου με σάλτσα μούστου και πετιμέζι, αλλά και αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινο βαρέλι κρασί "Αnthemis".
 
Ο δεύτερος έφτιαξε ένα ιδιαίτερο γλυκό με παξιμάδι, ανθότυρο, μους από μούστο και σάλτσα από το εξαιρετικό "Grand Cru", το σαμιώτικο κρασί με την ισχυρή θέση στη γαλλική αγορά, το οποίο και γεύτηκε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.
 
Με τη σειρά του, ο executive chef, κριτής γαστρονομίας W.Α.S.P και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλης Μπιλιμπάς, παρουσίασε το χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί "Samos Nectar", βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού!
 
Από την πλευρά του, τέλος, ο executive chef και καθηγητής γαστρονομίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής ετοίμασε ένα ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και τζίντζερ, εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού «Samos Anthemis» και φιλέ αμυγδάλου! (Φωτογραφίες: Νίκος Τσουμάκης).
 
 




 
Φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook η Χριστιάνα Καλογήρου:



 
Κατά μήκος της παραλιακής, παραγωγοί και τυποποιητές του νησιού έχουν αυτό το τριήμερο (10-12/8) τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε περίπτερα τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της Σαμιακής γης και του κόπου των καλλιεργητών, όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά κηπευτικά, βιολογικά καλλυντικά κι άλλα τοπικά προϊόντα (Φωτογραφίες: Νίκος Τσουμάκης).
 






 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.

Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.

Φωτογραφία: Markou Samos Olive Oil

Φωτογραφία: Visit Samos

Φωτογραφία: Visit Samos
 
"Είμαστε περήφανοι για τα τοπικά προϊόντα μας. Η παρουσίασή τους αυτή είναι από τις πολλές πράξεις για την πολύπλευρη ανάδειξη της αξίας τους" δήλωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
 
Όπως είπε, τα προϊόντα της Σαμιακής γης "προσφέρονται ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που, αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα τοπικά προϊόντα μας θα είναι πάντα ένα στήριγμα για τον τουρισμό μας, και εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα εξαντλούμε πάντα τις δυνατότητές μας για τη στήριξη και των παραγωγών μας και του τουρισμού μας και του τόπου μας συνολικά" κατέληξε η κ. Καλογήρου.
 
Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Κατρακάζου και Γιώργος Κυριαζής κι ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
 
Δείτε χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που ανέβασαν οι κ. Κατρακάζος και Αγγελόπουλος από την πρεμιέρα του τριημέρου!
 
 




Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video