Στη Λήμνο βρίσκεται ο προϊστάμενος της Εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Έφορος αρχαιοτήτων Κύπρου και η υπεύθυνη αρχαιολόγος για το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου «Ελκυστικοί Προορισμοί: Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων με κοινή μεθοδολογία» Άννα Σατράκη, οι οποίοι μαζί με τον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου κάνοντας γνωστές τις εργασίες που αναμένονται να γίνουν στην αρχαία Ηφαιστεία της Λήμνου και στο Αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των φορέων των δυο νησιών, με την πρώτη να έχει φιλοξενηθεί στη μεγαλόνησο. Ουσιαστικά οι δυο περιοχές, Λήμνος και Κύπρος, συνεργάζονται μέσω του προγράμματος καθώς ακολουθούν κοινή μεθοδολογία για την ανάδειξη των αρχαιολογικών αυτών περιοχών, τόσο με εργασίες όσο και με την προβολή τους.
Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ενημέρωσε για το πρόγραμμα συνεργασίας και στη συνέχεια τόσο ο κ. Φιλοθέου, όσο και η κ. Σατράκη ενημέρωσαν για της προσπάθειες και τις εργασίες που γίνονται στο αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου.
Αμέσως μετά ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε για τις εργασίες που αναμένεται να γίνουν στη Ηφαιστεία, καθώς σήμερα ο τόσο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού είναι μη επισκέψιμος και μη οργανωμένος. Σε δύο χρόνια όμως από τώρα, η Ηφαιστεία θα περάσει σε «νέα» εποχή.
Στόχος είναι η ενοποίηση των χώρων της αρχαίας πόλης, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο που γίνονται ανασκαφές, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο το οποίο αναμένεται μέσα από εργασίες βελτίωσης που θα γίνουν να μπορεί και πάλι να δεχθεί τόσο επισκέπτες, όσο και παραστάσεις.
Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν, μονοπάτια, στέγαστρα και θα υδροδοτηθεί η περιοχή, ενώ το φυλάκιο θα μετατραπεί σε ένα μικρό τοπικό μουσείο, το οποίο θα διαθέτει και χώρους φύλαξης.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η αρχαία πόλης της Λήμνου χαρακτηρίστηκε από τον κ. Τριανταφυλλίδη ως η σημαντικότερη του νησιού καθώς κρύβει ακόμα πολλά μυστικά προς εξερεύνηση και ανασκαφή. Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως μετά τα δυο χρόνια εργασιών θα έχει βγει στο φως μόνο το 10% της. Από τις μέχρι τώρα ανασκαφές έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και ένας θησαυρός με πάνω από 100 νομίσματα.
Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως προγραμματίζεται μια ειδική εκδήλωση – ενημέρωση στο κοινό της Λήμνου για τα νέα δεδομένα στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και το Μάιο του 2019, όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του 2ου ορόφου του Μουσείου της Μύρινας, όλα τα ευρήματα θα φιλοξενηθούν εκεί.
Ακούστε τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου
{gallery}idalion_ifaisteia{/gallery}
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου