ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου: “ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ”

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου: “ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ”

Σε ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Λήμνου, προχώρησε σήμερα η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου του νησιού με τίτλο “ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ”

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η αποσάρθρωση του νοσοκομείου Λήμνου λόγω διοικητικών διαδικασιών θυμίζει πλέον παλιές εποχές που νομίζαμε ότι τις είχαμε ξεπεράσει ανεπιστρεπτί.

            Μέσα σε ένα κυκεώνα καταγγελιών, φημών, υπαινιγμών, αλληλοκατηγοριών και λεκτικών αντιπαραθέσεων, ακόμη και μεταξύ των τοπικών επιτροπών κομμάτων, με αφορμή προσλήψεις επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών στο νοσοκομείο, η παρούσα διοίκηση απέρχεται παραιτούμενη, ξεπαραιτούμενη και ξαναπαραιτούμενη, χωρίς ποτέ να υπάρξουν απαντήσεις στις φήμες και τα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά και το κυριότερο χωρίς ποτέ να απαντηθεί η αναγκαιότητα, η σκοπιμότητα, και οι διαδικασίες των προσλήψεων, ξεπροσλήψεων και επαναπροσλήψεων των εργαζομένων. Τη νομιμότητα ούτως ή άλλως θα την κρίνουν -προφανώς θετικά!- τα αρμόδια δικαστήρια. Για τον ευτελισμό των διαδικασιών, και τον εξευτελισμό ανθρώπων και θεσμικών διοικητικών παραγόντων όμως ποιος θα απαντήσει;

            Μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων, μόνον σιωπή (ένοχη;) ακολούθησε από όλους τους εμπλεκομένους. Η άποψη μας για αυτή την θλιβερή από κάθε άποψη ιστορία είναι: όλα στο φως και τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών.

            Δεν είναι όμως μόνον αυτό!

            Συγχρόνως, διαπιστώθηκε ότι ο λόγος που οι γιατροί είχαμε να πληρωθούμε πρόσθετες εφημερίες από το νοσοκομείο από τον Απρίλιο του 2017 (και εξακολουθούσαμε να εργαζόμαστε κανονικά πιστεύοντας τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της διοίκησης για εξόφληση της μοναδικής σε όλη την Ελλάδα ανάλογης οφειλής) ήταν η (αυθαίρετη, παράτυπη και πιθανόν παράνομη!) απόφαση της διοίκησης να μην εγγράψει, ως όφειλε σύμφωνα με τις εγκρίσεις της 2ης ΥΠΕ, τα σχετικά ποσά στον ανάλογο κωδικό του προϋπολογισμού, αλλά να τα κατανείμει κατά το δοκούν. Χρειάστηκε η οργίλη και άμεση παρέμβαση της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, και να αρχίσει η μερική αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε καθημερινά το καθήκον μας, όπως και ως τώρα, προσδοκώντας την ολική αποπληρωμή μας και την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.

            Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση και ενώ ο (συνεχώς παραιτούμενος αλλά μέχρι τώρα μη παραιτηθέντας) αναπληρωτής διοικητής βρίσκεται σε αναρρωτικές άδειες (απολύσεως;), υπάρχουν συνεχείς παραιτήσεις των οριζόμενων διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας και των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα η ιατρική υπηρεσία να λειτουργεί χωρίς διοικητικό προϊστάμενο, με προφανείς κινδύνους εμπλοκών και δυσλειτουργιών, παρά την υπομονή και την στήριξη όλων των ιατρών του νοσοκομείου.

            Γιατί όμως παραιτήθηκε η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας; Γιατί παραιτείται ο νέος διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον αποχωρούντα διοικητή; Γιατί υπάρχουν συνεχείς αρνήσεις συναδέλφων να αναλάβουν καθήκοντα διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας; Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπάρχουν πέντε συνολικά παραιτήσεις διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας ή αναπληρωτών τους, μερικοί από τους οποίους (μάλλον εσπευσμένα) επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν. Σίγουρα δεν είναι και το συνηθέστερο!

            Αποτέλεσμα αυτού του τραγέλαφου είναι διάφορες διοικητικές διαδικασίες να έχουν μπλοκαριστεί, αποφάσεις ιατρικών τομέων να ελέγχονται για τη νομιμότητα τους και να ακυρώνονται, έγγραφα να πηγαινοέρχονται ανυπόγραφα, άλλα να υπογράφονται από τον αποχωρούντα αναπληρωτή διοικητή ο οποίος στιγμιαία αναρρώνει για να “εξυπηρετήσει”, άλλα υπογράφονται από τους παραιτημένους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας, άλλα στέλνονται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης και άλλα περιμένουν το πλήρωμα του χρόνου. Εργαζόμενοι όμως κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, διαδικασίες αργοπορούν, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος.

            Η λειτουργία του νοσοκομείου όμως συνεχίζεται!

           

            Κι ενώ τα πράγματα έχουν έτσι, κι ενώ το νοσοκομείο ποτέ δεν είχε στις λοιπές πλην ιατρών θέσεις τόσο πολύ προσωπικό, κι ενώ αναμένονται 8 προσλήψεις ιατρών (2 χειρουργών, 2 μικροβιολόγων, 1 παθολόγου, 1 ορθοπαιδικού, 1 γυναικολόγου, 1 γαστρεντερολόγου) που όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν ελπίζουμε μια ανάσα στο νοσοκομείο, κι ενώ η διοίκηση επανέφερε τους ιδιώτες ιατρούς μέσα στο νοσοκομείο για τη μερική κάλυψη του γυναικολογικού τμήματος, σήμερα μεσούσης της πρωτοφανούς διοικητικής κρίσης τα ιατρικά κενά είναι εξαιρετικά σημαντικά, μια και:

  • Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος ή επικουρικός αναισθησιολόγος (ο μόνος αναισθησιολόγος λείπει σε πολύμηνη άδια), κι είναι άγνωστο πως θα καλυφθεί το νησί μετά τις 28 Δεκεμβρίου, που λήγει η μετακίνηση συναδέλφου από άλλο νοσοκομείο.
  • Υπάρχουν από ένας μικροβιολόγος, ακτινολόγος κι επικουρικός χειρουργός, που προφανώς αδυνατούν να καλύψουν μόνοι τους με ασφάλεια επί μακρόν το νοσοκομείο σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς.
  • Ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου (χειρουργικό, γυναικολογικό, κοκ) υπολειτουργούν από καιρό, με προφανή ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι αν μπορούν διακομίζονται στην Αθήνα.
  • Επίκειται τις προσεχείς εβδομάδες ή ολίγους επόμενους μήνες η αποχώρηση τουλάχιστον 4-5 συναδέλφων για διάφορους λόγους, προφανώς όχι άσχετους με την περιγραφείσα κατάσταση.
  • Δεν προκηρύχθηκαν κρίσιμες θέσεις από συναδέλφους που παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία διετία (1 αναισθησιολόγος, 1 μικροβιολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 νεφρολόγος, 1 ορθοπαιδικός, 2 ακτινολόγοι).
  • Εξαιρετικά σημαντικό. Το Φαρμακείο του νοσοκομείου, τομέας εξαιρετικά κρίσιμος, λειτουργεί από μηνών χωρίς καθόλου εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς φαρμακοποιό, μετά την αποχώρηση της τελευταίας επικουρικής φαρμακοποιού εν μέσω πάλι φημών, υπαινιγμών και αλληλο-καταγγελιών σχετικά με τη διοικητική λειτουργία του φαρμακείου. Η παρούσα λειτουργία του Φαρμακείου επί μήνες χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό, έστω και περιστασιακά, και με την συνδρομή υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας παροχής διοικητικών υπηρεσιών (;!) χωρίς γνώση και σχέση του αντικειμένου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του. Όπως ερωτήματα εγείρει και η απίστευτη απόφαση της διοίκησης να μην ζητήσει φαρμακοποιό στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που πραγματοποίησε!

            Ελπίζουμε για όλα τα παραπάνω άμεσα οι δεσμεύσεις της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, για δραστικές λύσεις, να γίνουν πράξη. Ζητούμε πλήρ και σε βάθος διερεύνηση και διευθέτηση των διοικητικών θεμάτων που ταλανίζουν το νοσοκομείο, με αυτονόητη την απόδοση ευθυνών σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται

            Πιστεύουμε ότι το νοσοκομείο Λήμνου πέραν μιας σοβαρής διοίκησης που είναι απαραίτητη, χρειάζεται επειγόντως μέτρα στήριξης. Για αυτό και προτείναμε την άμεση ένταξη του σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης νοσοκομείων παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών.

            Ως ιατροί θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα να θέτουμε τα προβλήματα στο φυσικό μας χώρο (ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπουργείο Υγείας, κοκ), να ενημερώνουμε όποιον το επιθυμεί για την κατάσταση και να εφιστούμε την προσοχή για εγρήγορση και κινητοποίηση όποιου θεωρεί ότι το θέμα της υγείας τον αφορά.

            (Προσ-)Καλούμε ΟΛΟΥΣ (τοπικούς βουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς αιρετούς, συνδικαλιστές, ασχολούμενους με τα κοινά, όλους τους πολίτες) σε αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην ΥΓΕΙΑ στον τόπο μας συστρατευόμενοι σε αυτή την προσπάθεια.

            Είναι η ώρα των πράξεων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

            “Οι καιροί ου μενετοί.”


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video