ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΚΕΦίΜ: Ο Δήμος Λήμνου ανάμεσα στους πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας για το 2017

ΚΕΦίΜ: Ο Δήμος Λήμνου ανάμεσα στους πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας για το 2017

Στους πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας για το 2017 συγκαταλέγεται ο Δήμος Λήμνου.

Πρόκειται για τη νέα μελέτη με τίτλο "Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων" που συνέταξε πιλοτικά και παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), στην οποία λαμβάνονται υπόψη η επίδοση των δημοτικών αρχών σε τρία επιμέρους πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Ο Δήμος Λήμνου βρίσκεται στην 8η θέση ανάμεσα σε δέκα δήμους, στην κατηγορία «Μεγάλοι ορεινοί/νησιωτικοί δήμοι» (άνω των 10.000 κατοίκων).

Τι είναι ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων;

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων του ΚΕΦίΜ αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία, και τις υπηρεσίες προς τους δημότες.

Συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index) ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το Lithuanian Free Market Institute και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών στη χώρα.

Στόχος του Δείκτη είναι ο εντοπισμός των βέλτιστων πρακτικών και η ανάδειξη των θετικών παραδειγμάτων εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους εν μέσω των αυστηρών γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Φιλοδοξία του ΚΕΦίΜ είναι ο Δείκτης, εμπλουτιζόμενος κάθε φορά με νέα δεδομένα και πτυχές της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας μεταξύ των δήμων και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των δημοτικών αρχών για τους πολίτες, με απαρχή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη μελέτη

  1. Ο δείκτης παρέχει μια πλήρη κατάταξη των Δήμων, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους;

Όχι. Ο δείκτης είναι πιλοτικός, κατατάσσει τους Δήμους βάσει της επίδοσής τους στους επιμέρους δείκτες που επιλέξαμε, οι οποίοι δίνουν μια καλή, αλλά όχι πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητάς τους. Ο δείκτης κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέους επιμέρους δείκτες και στοιχεία.

  1. Γιατί επιλέξατε τους συγκεκριμένους επιμέρους δείκτες;

Οι επιμέρους δείκτες επελέγησαν με τη λογική ότι οι Δήμοι δεν καθορίζουν οι ίδιοι τη χρηματοδότησή τους και, για το λόγο αυτό, πρέπει να κριθούν βάσει του πώς διαχειρίζονται τους πόρους τους. Επίσης, επειδή τα στοιχεία γι’ αυτούς ήσαν αξιόπιστα (προερχόμενα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο ή από ενδελεχή έρευνα στις πηγές που αναφέρονται στην ίδια τη μελέτη). Έγινε προσπάθεια συλλογής περισσότερων στοιχείων με αποστολή ερωτηματολογίου και στους 325 Δήμους, αλλά ανταποκρίθηκαν απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα μόλις 18 Δήμοι.

  1. Δεν θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο βάρος στο δείκτη οι υπηρεσίες που παρέχονται στους Δήμους;

Κανονικά ναι. Αλλά επειδή δεν είχαμε επαρκή διαθέσιμα στοιχεία (έχοντας, όπως προαναφέρθηκε, απαντήσεις από μόλις 18 Δήμους) και δεν μπορούσαν ποιοτικές σταθμίσεις να εισέλθουν στο δείκτη, η βαρύτητά τους στον πιλοτικό δείκτη είναι μειωμένη.

  1. Γιατί δημοσιεύετε μόνο τους 10 πρώτους Δήμους ανά κατηγορία; Ο Δήμος μου σε ποια θέση της κατάταξης βρίσκεται;

Επειδή ο δείκτης είναι πιλοτικός και έχει τις ιδιαιτερότητες που ήδη αναφέρθηκαν, κρίναμε ότι η ανάρτηση της συνολικής κατάταξης μπορεί να αδικήσει κάποιους Δήμους. Γι’ αυτό και περιορισθήκαμε σε όσους ξεχώρισαν προς το καλύτερο.

  1. Με τον τρόπο που έχετε υπολογίσει τους επιμέρους δείκτες δεν αδικείτε τους Δήμους, οι οποίοι φροντίζουν τους δημότες τους;

Παρ’ όλο που οι υπηρεσίες δεν έχουν τη βαρύτητα που θα αποκτήσουν στον οριστικό δείκτη, εν τούτοις σοβαρή ένδειξη της μέριμνας για τους δημότες υπάρχει από το ποσοστό των εξόδων, τα οποία κατευθύνονται προς τις επενδύσεις. Ως επενδύσεις νοούνται οι επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο (οδοί – πεζοδρόμια – πλατείες), οι παιδικές χαρές/ παιδότοποι, τα γήπεδα κ.λπ. Αντιστοίχως, αρνητική ένδειξη αποτελεί το ποσοστό που ξοδεύει κάθε Δήμος για τις λειτουργικές του δαπάνες, από τις οποίες σπουδαιότερη είναι η μισθοδοσία.

  1. Μα υπάρχουν Δήμοι πολύ πρωτοποριακοί, με υποδειγματικές υπηρεσίες και με πολύ ευχαριστημένους δημότες, οι οποίοι όμως δεν βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης

Οι δείκτες με ποιοτικά στοιχεία περιελήφθησαν στο ερωτηματολόγιο που αποστείλαμε στους Δήμους. Εάν είχαμε καλή ανταπόκριση (έστω, 60 ή 70 στους 325 Δήμους), θα μπορούσαμε να έχουμε πληρέστερη εικόνα.

  1. Γιατί δίνετε έμφαση στην τήρηση του προϋπολογισμού; Δεν πρέπει οι Δήμοι να τον αναμορφώνουν, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους;

Ο ορθολογικός προγραμματισμός φαίνεται από την κατάθεση του αρχικού προϋπολογισμού και την πιστή τήρησή του. Κατά κανόνα οι αναμορφώσεις ανταποκρίνονται σε αστοχίες των αρχικών προβλέψεων.

  1. Γιατί συγκρίνετε ειδικά τον προϋπολογισμό, σε σχέση με την εκτέλεση, της μισθοδοσίας; Δήμοι που υποχρεώνονται να προσλάβουν συμβασιούχους ή εποχικό προσωπικό δεν αδικούνται;

Η πρόσληψη εποχιακών ή εκτάκτων εργαζομένων από τους Δήμους γίνεται μετά από αίτημα, το οποίο συνοδεύεται από βεβαίωση ότι τα αντίστοιχα κονδύλια υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, θα έπρεπε οι σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη γίνει στον προϋπολογισμό. Κατά κανόνα το στοιχείο της απόκλισης είναι η υπερωριακή απασχόληση (συχνά πλασματική).

  1. Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική στον δείκτη;

Κάθε κριτική, από την οποία θα συναχθούν νέοι, χρήσιμοι επιμέρους δείκτες σε συνδυασμό με την ποσοτικοποίησή τους και τον τρόπο συλλογής των σχετικών δεδομένων, είναι απολύτως ευπρόσδεκτη.

  1. Θα συνεχίσετε να δημοσιεύετε το δείκτη;

Ναι, το ΚΕΦίΜ δεσμεύεται να συνεχίσει να δημοσιεύει το δείκτη και να τον βελτιώνει, ώστε από πιλοτικός να γίνει πλήρης.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της μελέτης.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video