Γράφει η Ανθή Παζιάνου για το efsyn.gr
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτικό και προσωπικό των μονάδων Υγείας σε Λέσβο και Λήμνο. Η καθημερινότητα στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου χειροτερεύει.
«Με μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού και με κριτήριο την προσωπική εξυπηρέτηση, προσπαθούν να μπαλώσουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που έχει προκαλέσει το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία έξι χρόνια», λέει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.
Ετσι το Κ.Υ. Καλλονής λειτουργεί χωρίς ακτινολογικό, χωρίς παιδίατρο και χωρίς γιατρό μικροβιολόγο. Σε όλα τα Κ.Υ. υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, φύλακες, γιατρούς και δεκάδες κενές βάρδιες ασθενοφόρου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν εξαγριωθεί, καθώς, με τέσσερα οχήματα μόνο, καλούνται να εξυπηρετήσουν όλο το νησί, από τα επείγοντα περιστατικά έως και τους ναυαγούς.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Σορόπος, λέει στην «Εφ.Συν»: Μας έχουν κάνει λάστιχο. Τις προάλλες βάλαμε σε ασθενοφόρο δεκάδες πρόσφυγες γιατί δεν είχαμε πώς αλλιώς να τους μεταφέρουμε. Είναι δυνατό, το Λιμενικό και η Αστυνομία να ανανεώνουν τον στόλο τους κι εμείς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού να είμαστε με 4 πεπαλαιωμένα οχήματα;
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών είναι κενές, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να υπολειτουργούν (παιδιατρικό, ορθοπεδικό, ουρολογικό, νευροχειρουργικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, ψυχιατρικό, ογκολογικό–αιματολογικό, ΜΕΘ, ΜΤΝ κτλ).
Αν δεν ανανεωθούν οι θητείες των 18 επικουρικών γιατρών η λειτουργία του νοσοκομείου θα καταρρεύσει, εκτιμούν οι γιατροί, ενώ η έλλειψη ειδικευομένων γιατρών επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.
Κι όλα τα παραπάνω ενώ οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι άρτιες, αφού προσφάτως παραδόθηκε η νέα πτέρυγα 4.500 τ.μ..
Παρ’ όλα αυτά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όπως αναφέρει η ταμίας του Συλλόγου Καρκινοπαθών στην «Εφ.Συν.» Ολγα Συροπούλου, «το Ογκολογικό στεγάζεται σε άθλιες συνθήκες. Για πολλοστή φορά έπεσε τμήμα της οροφής από τη νεροποντή».
Στη Λήμνο
Επίσης, η 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, της πρώτης μονάδας που εφημερεύει 24 ώρες στην Ελλάδα, δεν έχει εξασφαλιστεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου έλαβαν εξώδικο από μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, σύμφωνα με το οποίο αμφισβητείται η νομιμότητα των κυκλικών βαρδιών και των εφημεριών, αφού δεν έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ για τα ανάλογα κονδύλια και την ίδια ώρα το ΠΕΔΥ δεν έχει στελεχωθεί με τους απαραίτητους γιατρούς.
Σε ό,τι αφορά τη Λήμνο, για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στο οικείο νοσοκομείο απαιτείται η ενίσχυση του προσωπικού με μία θέση νεφρολόγου, δύο θέσεις παθολόγων, μία θέση ιατρού γενικής ιατρικής, μία θέση αναισθησιολόγου, μία θέση ιατρού χειρουργού, μόνιμοι ή επικουρικοί, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς για την τοποθέτησή τους σε ακριτικές περιοχές, επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Νεφροπαθών του νησιού.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου