Στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Μουσείου, θα ταξιδέψει από τις 23 Νοεμβρίου 2015 έως την 31 Αυγούστου 2016 η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου«ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους».
Η έκθεση οργανωμένη από το Μουσείο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.
Η λειτουργία της έκθεσης συμπληρώνεται με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των νεαρών επισκεπτών και τη μύησή τους στον κόσμο της φύσης, του πολιτισμού και της επιστήμης.
Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με τον χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας αλλά και γεμίζει τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του ελληνικού αρχιπελάγους».
Η παρουσίαση της έκθεσης παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών από τα μεγαλύτερα ελληνικά Μουσεία με τίτλο «ΤΗΕ GREEKS Agamemnon to Alexander the Great», που θα υπάρχει το ίδιο διάστημα στο Σικάγο, δίνει μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων με τα τοπία και τον χώρο του Αιγαίου. Όπως σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Ζούρος «η δεκάμηνη παραμονή της στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο συμβάλει στην επιδίωξη να την παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα παρουσίασης για σχολεία και θα παραχθούν τα αναγκαία μέσα προβολής της και το υλικό προώθησής της».
Περιεχόμενα της έκθεσης
Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες.
- Η κεντρική «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη την γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος από τον οποίο αναδύθηκε ο Ελληνικός χώρος, την εξέλιξη του σε ενιαία χερσαία περιοχή, τη μυθική Αιγιήδα, έως τη διαμόρφωση του Ελληνικού αρχιπελάγους με τα χιλιάδες νησιά και νησίδες.
Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκάμετρο απολιθωμένο κορμό δένδρου ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών, αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.
- Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί, πέρα απ’ τις καταστροφές προσφέρουν και τα δώρα της γης, τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα, τον θερμαλισμό, δομικά υλικά και υλικά που αξιοποιήθηκαν για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, από την αρχαιότητα.
- Μια τρίτη ενότητα, «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη», παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξη της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά την διάρκεια εκατομμύριων χρόνων.
Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «φυσικά» του Αριστοτέλη και το «περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου.
Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.
Σημειώνεται ότι η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, στη Θεσσαλονίκη (Φεβρουάριος 2013-Ιούνιος 2014), ακολούθησε η παρουσίαση της στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014), ενώ τον Φεβρουάριο 2015 παρουσιάστηκε στο εκθεσιακό κέντρο Vittoriano στη Ρώμη.
Πηγή: crashonline.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου