ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η κυβέρνηση διεκδικεί να μην ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά μας

Η Αθήνα διεκδικεί να μην ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ στα έξι νησιά

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει να μην ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ στα έξι νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από την Ελλάδα μόνον βέβαια. Την ίδια ώρα μάλιστα από τους εταίρους μας συναρτάται και η ιδέα που έχει να κάνει με τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή τη δημιουργία hotspots σε τουρκικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνάντηση ενημέρωσε για την άμεση δημιουργία 1.000 θέσεων κοινωνικής εργασίας στα νησιά μας που πλήτωνται από το προσφυγικό, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. ευρώ από τους κοινοτικούς θεσμούς για ειδικό πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Εκκλησία, που έχει την εμπειρία αλλά και τις δομές αντιμετώπισης του ειδικότερου θέματος της σίτισης. Η συνεργασία αυτή έχει  στόχο να καλυφθούν οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο και τον επικεφαλής της ΜΚΟ «Αποστολή» Κωστή Δήμτσα έτυχε της απαντήσεώς τους ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν από την Αθήνα περί τις 5.000 μερίδες φαγητού ημερησίως. Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας συζητήθηκαν μετά, μεταξύ άλλων θεμάτων, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Ο τελευταίος μάλιστα γνωστοποίησε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Καθολική και την Προτεσταντική Εκκλησία για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Ο καλύτερος συντονισμός θα επιτευχθεί μέσω της εγκατάστασης ενός κυβερνητικού αξιωματούχου ως συντονιστή όλων των κρατικών και μη κρατικών υπηρεσιών σε κάθε ένα από τα έξι νησιά (σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο από χθες προστέθηκε και η Κάλυμνος, που διεκδίκησε hotspot, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε).

Για την Ικαρία δεν υπήρξε πρόταση για Hot spot αν και στο νησί μας αντιμετωπίζουμε πολύ μικρότερο πρόβλημα και οι πρόσφυγες που έχουν αποβιβαστεί κατά καιρούς οδεύουν με το πλοίο της γραμμής προς τη Σάμο.

Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τις οποίες άνοιξε η σύσκεψη.0  πρωθυπουργός λοιπόν αφού αναγνώρισε ότι αιφνιδιάστηκε η Πολιτεία από το μέγεθος των προσφυγικών ροών, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών, βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από τον μικρό μας τόπο».

Όμως,για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους απροστάτευτους, τους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας.

Πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί

«Να δούμε πώς θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική» είπε ακόμη και υπογράμμισε ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε «ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο».

Στη σύσκεψη, εκτός του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι.

Σε δηλώσεις που έγιναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεικτικώς, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είπε πως «το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις».

Με τον ανά νησί συντονιστή τα προβλήματα θα επιλύονται πιο σύντομα, αξιολόγησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό» εκτίμησε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο δήμαρχος Σάμου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το νησί βρίσκεται 1.000 μέτρα μακριά από την Τουρκία και ότι με 5.000 μερίδες φαγητό την ημέρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τζίρο 3.500.000 δολαρίων από την άλλη πλευρά.

Ανέφερε πως στη σύσκεψη συζητήθηκε το πώς πρέπει να οργανώνονται τα hot spots, ποιες μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν άνθρωποι ως προσωπικό υποστήριξης, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εντός πλαισίου ΕΣΠΑ που θα περιλαμβάνει τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής.

«Η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος. Οι δύο πόλεις της έχουν από 5.000 κατοίκους η κάθε μία. Αν δείτε την αναλογία, οι 5.000 πρόσφυγες που είναι σήμερα στο νησί αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο ανθρωπισμός έχει σαφές περιεχόμενο, δεν έχει μια σαφή έννοια, έχει αρμοδιότητες, πόρους και έμψυχο δυναμικό» είπε επίσης  δήμαρχος.

Και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «κάμπτονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις» και «μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάμου, «το hot spot πρέπει να είναι στις παρυφές του αστικού ιστού, με συγκεκριμένο τρόπο πλήρους υποστήριξης και όχι μόνο για μια στέγη», είπε.

Επίσης, δήλωσε ότι συζητήθηκε η παροχή καθεστώτος ειδικής προστασίας στους Σύρους και βάσει της οδηγία 2001 του 55, «που αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση».

Τέλος, αναφέρθηκε ότι το συντονιστικό θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες.

Ο μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου είπε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε όλες τις υποβληθείσες προτάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη προσφορά της Εκκλησίας είπε πως εξασφαλίζει 300 μερίδες φαγητού ημερησίως για τους πρόσφυγες.

Επίσης, επέρριψε ευθύνες σε «κάποιους από απέναντι», που στέλνουν τους ανθρώπους με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα «το Αιγαίο να είναι γεμάτο από σωσίβια μικρών παιδιών και τα νεκροτομεία μας γεμάτα από νεκρούς».

Τέλος, ζήτησε στο πρόγραμμα των 5 νησιών να συμπεριληφθεί και η Κάλυμνος για τη δημιουργία hot spot, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.Κάτι που από τι φαίνεται είναι στα σκαριά.

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας είπε κατατέθηκαν προτάσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία του hot spot στη Λέρο με αξιοπρεπείς υποδομές.

Επισήμανε τα προβλήματα που αναφύονται από την ανεπαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και ζήτησε να στηριχτεί η δημοτική αρχή είτε οικονομικά είτε με ανθρώπινο δυναμικό.

Ο δήμρχος Λέρου πρόσθεσε πως από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή να παγώσει, τονίζοντας «τα νησιά μας δικαιούνται πάρα πολλά πράγματα, ειδικότερα τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο βάρος των προσφύγων. Ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, όμως έχουμε κληθεί να το λύσουμε εμείς».

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε ότι αυτό που ζητήθηκε να γίνει άμεσα από την κυβέρνηση είναι η ύπαρξη συντονιστή, διότι «βλέπουμε κατασπατάληση πόρων ανθρώπινων και υλικών», η δημιουργία υποδομών πολλαπλών χρήσεων, «γιατί θέλουμε να ελπίζουμε ότι το μεταναστευτικό δεν θα είναι η καθημερινότητα για δεκαετία».

Σημείωση την ανάγκη αρωγής από την Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος, καθώς «η λύση δεν βρίσκεται στις ελληνικές ακτές ή στα σύνορα Γερμανίας ή Κροατίας, ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους, αλλά βρίσκεται κοντά στις χώρες που υφίστανται τις άμεσες συνέπειες του πολέμου, βρίσκεται στην Τουρκία που είναι η πρώτη πύλη υποδοχής, και προς τα εκεί πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες».

Συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για όλες τις πλευρές λειτουργίας του hot spot στην Κω ζήτησε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί από το τουριστικό προϊόν της Κω που έχει ήδη δεχθεί πλήγμα, ενώ προοιωνίζεται πρόβλημα και για το 2016, βάσει των μέχρι στιγμής προκρατήσεων.

Εξέφρασε τη διαφωνία του Δήμου Κω με τη χωροθέτηση του hot spot, ζητώντας να βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα.

«Εμείς, αν δεν υπάρξουν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Κω, δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί να ζημιωθούν οι πολίτες της Κω, οι επιχειρήσεις της Κω, η οικονομία της Κω και της χώρας», είπε.

«Αν δεν ληφθεί κάποια απόφαση στην κατεύθυνση που βάλαμε, εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί στο να καταστραφεί το τουριστικό προϊόν που λέγεται Κως», κατέληξε.

Όπως και οι ομόλογοί του των άλλων νησιών χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια που θα καταβληθεί για παράταση και πέραν του Ιουνίου «για τον ΦΠΑ που έχει πάρει η Κως και άλλα νησιά», ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να μεταφερθούν μη αποπερατωμένα έργα με τη λήξη του ΕΣΠΑ, στην επόμενη περίοδο, ώστε να αποπερατωθούν.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τους 1.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί και διαμένουν σε σκηνές, ξενοδοχεία της Κω και σιτίζονται από τον Δήμο, την Εκκλησία, τους εθελοντές και τους επιχειρηματικούς φορείς του νησιού.

Τόνισε δε ότι οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται περαιτέρω στελέχωση των υπηρεσιών.

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΕΣ


Στο:ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video