Ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών συγκάλεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτήν πήραν μέρος ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος.
Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών και οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Κω, Λέρου και Χίου, καθώς και οι λοιποί μητροπολίτες των νησιών αυτών. Συμμετείχαν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
"Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας", είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης και τόνισε ότι πρέπει "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας και στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη".
"Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από τον μικρό μας τόπο", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
"Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους απροστάτευτους, στους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας", είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, όμως, ότι ταυτόχρονα "πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί".
"Σας κάλεσα λοιπόν για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά. Για να δούμε πώς θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να προετοιμαστούμε ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο".
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την παρουσία των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, διότι το πρόβλημα αυτό έχει ανθρωπιστική διάσταση και "το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η Πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα".
"Εγώ θα ήθελα να εξάρω προκαταβολικά τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και η Εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα να πω ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και άρα το μεγάλο βάρος το σηκώσατε εσείς στις πλάτες σας. Όμως ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε -καθώς περνάμε κρίση οικονομική, μια κρίση μέσα στην κρίση- να συντονίσουμε λοιπόν δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε και να διεκδικήσουμε υποστήριξη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό",είπε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε
Δείτε ένα ρεπορτάζ της ΕΡΤ1 με θέμα την ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών:
Η παρέμβαση του Δημάρχου Σάμου
Στα κυριότερα σημεία της παρέμβασής του προς τον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ανέφερε:
"Δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος, το προσφυγικό/μεταναστευτικό τσουνάμι να καταστεί ανεξέλεγκτο, δηλαδή μη διαχειρίσιμο από τις ευρωπαϊκές αρχές. Επιπλέον, φαινόμενα αντανακλαστικών... Νταχάου από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία, δημιουργούν κίνδυνο για την ίδια την Ευρωπαϊκή συνοχή.
Η συνεργασία της Τουρκίας είναι προφανώς απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, αλλά κατά πόσο η Άγκυρα είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συνεργαστεί;
Όπως ο ίδιος έχετε πει, η πραγματική επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην επίλυση της κρίσης που μαστίζει τη Συρία, ειδικότερα και την ευρύτερη περιοχή.
Για να πούμε τα πράγματα ευθέως, η Δύση θα μπορούσε να κόψει το γόρδιο δεσμό του προβλήματος εκμηδενίζοντας το τζιχαντικό/ισλαμικό κράτος του ISIS. Αυτό είναι η ρίζα της κρίσης. Βλέπουμε, αντίθετα, την απροθυμία τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ να επιτεθούν με στόχο την εξάλειψη του ISIS. Μπορούν. Επιμένουν στην αντιπαράθεσή τους με το καθεστώς, γεγονός που μπορεί να υποκρύπτει ευρύτερες σκοπιμότητες και σχεδιασμούς σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Η διπλοπροσωπία αυτή της Δύσης συντηρεί τη ρίζα του κακού - το ISIS.
Θέλω να επισημάνω έναν κίνδυνο για την Ελλάδα. Οι εύποροι Σύριοι και οι Ιρακινοί πρόσφυγες προσβλέπουν προς την Κεντρική Ευρώπη και στην ένταξή τους σε παραγωγικότερες οικονομίες. Το κύμα όμως φέρνει στη χώρα μας και μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ, οι οποίοι πιθανώς να μείνουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει διαβλέψει τον κίνδυνο και φροντίζει για την αποτροπή του.
Να αναλογιστούμε ότι η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος όπως άλλα νησιά. Οι δύο μεγάλες πόλεις της -η πρωτεύουσα και το Καρλόβασι- έχουν 5.500 κατοίκους η κάθε μία... Χθες στο νησί παρασκευάσαμε 5.000 μερίδες φαγητού και σήμερα 4.000.
Σε πρακτικό επίπεδο, θέλω να τονίσω και εγώ ότι το άμεσο πρόβλημα των νησιών και της χώρας μας συνίσταται στην άντληση ευρωπαϊκών πόρων για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή μέσων προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Μένει να ελπίσουμε ότι η παραδοχή των Βρυξελλών πως το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα μεταφραστεί σε έργα και πράξεις.
Τα έργα και οι πράξεις πρέπει να διατρέχουν με σαφή χρονοδιαγράμματα και με υποστήριξη από ειδική ομάδα δράσης και με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης όλη τη δημόσια διοίκηση.
Υποβάλω υπόμνημα κ. Πρωθυπουργέ με εξειδίκευση των δράσεων που απαιτούνται για το νησί μας και με αίτημα την άμεση παρέμβασή σας.
Σας περιμένουμε στη Σάμο!".
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου