Άτομα κάθε ηλικίας, πολλά μάλιστα νεαρής, δεκάδες επίσημοι και εκπρόσωποι άλλων παροικιακών οργανισμών, χορευτικά σύνολα και ζωντανή παραδοσιακή κρητική μουσική συντέλεσαν στην επιτυχία της φετινής ετήσιας χοροεσπερίδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.
Ο Χορός των Κρητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κρητικό Χωριό, στην περιοχή Wantirna South και γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «Αρκάδια 2015», για την 149η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Το παρών έδωσαν, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, o πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μυλωνάς, και άλλοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Νικολακάκης, δήλωσε ότι του χρόνου που συμπληρώνονται 150 χρόνια από την καταστροφή της ιστορικής Μονής και οι εκδηλώσεις της Ένωσης θα είναι περισσότερες.
«Ποτέ στην ιστορία των ελληνικών νησιών δεν βρέθηκε άλλο νησί από τη Λήμνο που να έχει προσφέρει τόση βοήθεια πριν εκατό χρόνια, αλλά και σήμερα. Με τις απολογίες μου στον κ. Winston Churchill και ακόμη περισσότερο στον αδελφό του ταγματάρχη Jack Churchill (επικεφαλής στρατοπέδων στην περιοχή κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο), αλλά είμαι σίγουρος γι' αυτό μετά από προσωπική μου επίσκεψη στο νησί αυτές τις μέρες.
Το άγριο ορεινό τοπίο, οι υπέροχες παραλίες και η απίστευτη ιστορία του νησιού είναι εντυπωσιακά. Αλλά ο αεροδιάδρομος 4 χιλιομέτρων δείχνει σημαντικές προσπάθειες για δημιουργία υποδομών και έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την πρόσφατη καταιγίδα που έζησε το Αιγαίο.
Ως Αυστραλός, ήθελα να δω από κοντά το υπέροχο φυσικό λιμάνι του Μούδρου όπου στήθηκε η βάση των ANZAC για την εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, και να επισκεφθώ τα δύο εξαιρετικά συντηρημένα Στρατιωτικά Κοιμητήρια της περιοχής όπου αναπαύονται 148 Αυστραλοί, εκ των οποίων ένας δεκαεπτάχρονος: ο Α. Έντουαρντς που έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 1915.
Πιστεύω πως όλο και περισσότεροι Αυστραλοί θα επισκεφθούν τη Λήμνο τα επόμενα χρόνια νιώθοντας την ανάγκη να κοιτάξουν πέρα από τον Κόλπο των ANZAC την κοιλάδα Monash, το Κοιμητήριο στο Queens Post και κάθε άλλο μέρος στην Τουρκία. Η Λήμνος ήταν θεμελιώδους και ζωτικής σημασίας στρατιωτικό εφαλτήριο και μετά την επίσκεψη του Κίτσενερ το Νοέμβριο του 1915 όταν διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων, η Λήμνος με θάρρος ανέλαβε το ρόλο της και βοήθησε σε μία τακτική εκκένωση.
Ο τότε ταξίαρχος John Monash και πολλά μέλη της Αυστραλιανής Αυτοκρατορικής Δύναμης πέρασαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1915 στη Λήμνο πριν επιστρέψουν στην Αίγυπτο, μετά στο Δυτικό Μέτωπο και τελικά γραφτούν στις σελίδες της ιστορίας».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Σήμερα, μπορώ να πω, ότι η Λήμνος έχει πολλά να προσφέρει στο σύγχρονο ταξιδιώτη με τη χαλαρή ατμόσφαιρά της που τη διαφοροποιεί από άλλα νησιά με μεγαλύτερα τουριστικά πλήθη. Οι φυσικές εγκαταστάσεις για λουτρά κοντά στις πηγές των βουνών είναι υπέροχες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι πολύ καλά και ας μην ξεχάσω τη χαρά μίας καλής σύνδεσης στο Joy Internet Cafe στην πόλη της Μύρινας.
Τόσα να δεις και να ευχαριστηθείς, και όταν έρχεται η καταιγίδα, η βοήθεια του Γιάννη του οδηγού μου που προέβλεπε τις ανακοινώσεις του αεροδρομίου πριν καν γίνουν, ήταν ανεκτίμητη. Η 40λεπτη πτήση από την Αθήνα αποτελεί μια πολύ βοηθητική σύνδεση καθώς τα ταξίδι μου από τη Μελβούρνη στη Λήμνο κράτησε 20 ώρες ενώ του John Monash και της Αυστραλιανής Αυτοκρατορικής Δύναμης κράτησε περίπου 18 εβδομάδες!"
Ο κ. Φίσερ προσέθεσε ότι με μεγάλη του χαρά συνάντησε τον Έπαρχο της Λήμνου κ. Γιαρμαδούρο Ευάγγελο και συζήτησαν τις προσπάθειες που γίνονται στη Μελβούρνη για την ενίσχυση των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Αυστραλίας και της Λήμνου.
Πηγή: neoskosmos.com
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου