ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο Λημνιός Γιάννης Αγοραστός Πλαγής ο άσσος Έλληνας πιλότος της RAF που πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

plagis-spit-ix

plagis-spit-ix

Ένας από τους καλύτερους πιλότους της RAF κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ο Γιάννης Αγοραστός Πλαγής

Γιος του Αγοραστού Πλαγή, από τον Κοντιά Λήμνου και της Ελένης Ροσέλη από το Πλατύ της Λήμνου που μετανάστευσαν στην Ροδεσία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΠΛΑΓΗΣ

16 νίκες , DFC, DSO and Bar

(1919-1974)

Ο Γιάννης Αγοραστός Πλαγής πρωτοέδρασε στην ίδια περίοδο με τους υπόλοιπους Ελληνες πιλότους στην Μεσόγειο. Το όνομά του ήταν το μόνο που είχε ωστόσο ακουστεί , έστω και παραμορφωμένο (‘Πλατής’) , παραμένοντας για καιρό το μόνο ηχητικά γνωστό απ τα ‘άγνωστα’ των Ελλήνων πιλότων που πέταξαν με ξένα σμήνη. Ο Γιάννης Πλαγής ήταν παιδί ελλήνων μεταναστών στη Ροδεσία κι έλληνας υπήκοος σε όλη την διάρκεια του πολέμου. Αρχικά  η εθελοντική του παρουσία για κατάταξη το 1939 στη ΡΑΦ , απορρίφθηκε. Αλλά αυτό κράτησε ως το 1940 μέχρις ότου η Αγγλία  άρχισε να κατατάσσει τον οποιοδήποτε σύμμαχο αγγλόφωνο πιλότο για να γεμίσει τα τεράστια κενά της.

Το 1942 , ο Γιάννης είναι 23 ετών και Ανθυποσμηναγός της ΡΑΦ η δε πρώτη του αποστολή είναι εντελώς ιδιόμορφη: απογειώνεται       απ το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου       ‘Eagle’ με το Σπιτφάϊαρ τύπου Vb , GN-K, AB436 , μέσα στην ομάδα των πρώτων 15 τέτοιων αεροπλάνων που έρχονται να ενισχύσουν την δοκιμαζόμενη Μάλτα, αντικαθιστώντας τα Χάρικανς, και  ρίχτηκαν στην μάχη αμέσως μόλις έφτασαν στο νησί . Η  ΡΑΦ είχε χάσει ως τότε κάπου 300 αεροπλάνα απ την αρχή του πολέμου ! Αν κανείς επιζούσε στις άγριες αερομαχίες στη Μάλτα , με τόση δράση, αύξανε τις πιθανότητές του να γίνει ‘άσσος’ , πράγμα που έγινε και με τον Γιάννη και στους επόμενους 12 μήνες καταρρίπτει 9 αεροπλάνα κερδίζοντας το DFC. Σε προσωπικό του γράμμα στην οικογένειά του ανέφερε ότι ήταν πολύ σύνηθες να οδηγεί 4-5 αεροπλάνα μόνο για να αναχαιτήσει 100 κια πλέον εχθρικά. Θα υπηρετήσει στα σμήνη 249 και 185. Το 1943 μετατίθεται στην Αγγλία , παίρνει την Αγγλική υπηκοότητα και από εκεί δρα στο μέτωπο πάνω απ την κατεχόμενη Ευρώπη, προβιβάζεται σε Επισμηναγό και του απονέμεται το παράσημο DSO και η διοικήση του 126 σμήνους ΡΑΦ.

Θα είναι απ τους πρώτους που θα δοκιμάσουν τις επιδόσεις του νέου Σπιτφάϊαρ τύπου IX το οποίο διαδέχεται τον τύπο V στη ΡΑΦ. (Βλέπε στην ιστοσελίδα μας :Greeks in Spitfires.html)

Ο Γιάννης Πλαγής διοικητής του Σμήνους 126 μέσα στο Spitfire IX c ‘Muscat’, στην Αγγλία (βλέπε profile, δεξιά). Διακρίνονται οι σβάστικες για τις ισάριθμες νίκες του κάτω απ το όνομα ‘KAY’ για την αδελφή του Κατερίνα

Τον Σεπτέμβρη του 1944 καταρρίπτεται και πληγώνεται ελαφρά στην επιχείρηση Μάρκετ Γκάρντεν για την κατάληψη του Αρνεμ. Μέχρι το τέλος του πολέμου πετάει με Mustang III κι η τελευταία του μεγάλη επιχείρηση ήταν η συνοδεία των βομβαρδιστικών Μοσκίτο που κατέστρεψαν το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Δανία. Παρέμεινε στην ΡΑΦ ως το 1948 πετώντας με τα πρώτα τζετ , κυρίως το Γκλόστερ Μέτεορ , μέχρι που αποστρατεύτηκε. Του έχουν αναγνωριστεί 16 επίσημες καταρρίψεις. Η Ροδεσία τον τίμησε με την ονομασία μιας λεωφόρου στο όνομά του ( στο τότε Salisbury) κι έκτοτε αναφέρεται στην λίστα των Ροδεσιανών ηρώων. O Γιάννης Πλαγής κατάφερε μάλιστα να κατοικήσει σε σπίτι σε αυτήν την λεωφόρο και το είχε καμάρι ότι θα ήταν ο μόνος Έλληνας που ζούσε σε δρόμο που είχε το όνομά του! Θα αυτοκτονήσει για άγνωστους λόγους. Στην Ελλάδα στοιχεία απ την δράση του γίνονται γνωστά μόνο μετά το 1999 από έρευνες ιδιωτών. 

Μόλις πρόσφατα το 2007 από απλή έρευνα καταφέραμε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε τα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας του Γιάννη Πλαγή ξεκινώντας απ την ανηψιά του Κέλλυ (Kelee Plagis) που είναι καθηγήτρια στην Αμερική και απ όπου μάθαμε ότι ζουν τα 4 παιδιά του o John – Achilles ,  η Jill – Angelικa, ο Jason – Antony και ο Michael – James  κατά σειρά αρχαιότητας.  Όλοι ζούν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ εκτός του  Jason – Antony που ζει στο Κέϊπ Τάουν. Είχαμε την μεγάλη χαρά να λάβουμε από την Jill , 5 οικογενειακές φωτογραφίες απ το αρχείο της που αναφέρονται στον πατέρα της αλλά και σε μια στην οποία εμφανίζονται ο “παππούς και η γιαγιά” , όπως μας έγραψε , και τις οποίες παραθέτουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακάτω :

Ο Γιάννης Πλαγής με το παράσημο του DFC , συνεπώς πρόκειται για την εποχή που υπηρετούσε στην Μάλτα circa 1941 

(Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

Οι γονείς του Γιάννη Αγοραστός (1867-1940) και Ελένη (πατρικόν Ροσέλη) (1890-1972)

Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

Φωτογραφία του Γ Πλαγή που εικάζεται ότι τραβήχτηκε κατά την περίοδο που πρωτοεντάχτηκε στην RAF

Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

Με τα διακριτικά του Σμηνία της RAF , αφιερώνει με αγάπη την φωτογραφία στην οικογένειά του. Εικάζεται από τα διακριτικά του βαθμού ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Λονδίνο κατά την εποχή της εκπαίδευσής του. Η υπογραφή αναγράφει : «Jay.XX»

» Jay» =  χαϊδευτικό όνομα για το John 

Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

Η τελευταία φωτογραφία του Γιάννη Πλαγή με τα 4 παιδιά του – 1974 – σε απονομή μεταλλίου που προέρχεται μάλλον από την Αρχιεπισκοπή που ήταν αρμόδια για την Ορθοδοξία στην Αφρική

Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

Πιθανότατα φωτογραφία από τα πρώτα μετεφηβικά χρόνια ίσως στο Γυμνάσιο

Η φωτογραφία είναι ιδιοκτησία και προσφορά της κόρης του Jill-Angelika Plagis)  

 

Στην συνέχεια μας απέστειλε παλαιό γράμμα του πατέρα της που ανέτρεχε στις οικογενειακές του ρίζες , απ όπου αποδεικνύεται ότι η καταγωγή τους είναι από την Λήμνο, του πατέρα του απ τον Κόνδια και της μητέρας του απ το Πλατύ. Η Θεία τους Δήμητρα Πλαγή τους άφησε αργότερα ένα κομμάτι γης κληρονομιά κοντά στην παραλία του Πλάγισου Μόλου . Ο Γιάννης Πλαγής αναφέρει σαν κοντινότερο επιζόντα συγγενή , τότε ,  τον Νίκο Μπουγαδέλη , πρώτο του εξάδελφο και χωροφύλακα 

Ο Γιάννης Πλαγής αναφέρεται στην Αγγλική Wikipedia , (Βλέπε εδώ : http://ift.tt/1S5UWmV ) σαν ένας γνωστός έλληνας πιλότος ήρωας του 2ου ΠΠ ( σε ένα σύνολο 4 )  

Θα ακολουθήσει σύντομα δημοσίευση ενός γράμματος του ιδίου που διατήρησε η οικογένεια και αναφέρεται περιληπτικά στην πολεμική του δράση  

Σχετικό σύντομο άρθρο για τον Πλαγή φιλοξενείται στα αγγλικά στην διεύθυνση :

http://ift.tt/1NyXBGr

 

ΠΗΓΗ: imansolas.freeservers.com

Επιλογή αναγνώστη Δ.Α.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video