Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν αρκετά θέματα, πολλά εκ των οποίων διαδικαστικά, αλλά και ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά.
Σας προωθούμε τις τοποθετήσεις της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, για δύο σημαντικά θέματα: α) Για τη στρατηγική και την προβολή του τουρισμού το 2016, και β) για την προγραμματική σύμβαση για το Σάρλιτζα.
Επίσης, συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι για το θέμα της ΕΝΑ Χίου, που τελεί υπό εκκαθάριση, η Αγλαΐα Κυρίτση, αφού συμφώνησε με τον ορισμό εκπροσώπου, ζήτησε από την πλειοψηφία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν σκοπεύει να αναβιώσει την αναπτυξιακή εταιρία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της –όπως προβλέπεται και από το «διευρυμένο» καταστατικό της- να αναλάβει την προώθηση έργων και δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις εξωστρέφειας για την προβολή του κλάδου τροφίμων και τη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκθέσεις μέσω της περιφέρειας, η παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός: Η περιφέρεια να διευκολύνει με ίδιους πόρους τη συμμετοχή συνεργατικών και συνεταιριστικών προσπαθειών του κλάδου, οι οποίες αφορούν την κοινωνική οικονομία και προσπάθειες ανέργων και γενικά κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να επωμιστούν οι ίδιες το όποιο κόστος.
Στη συνέχεια δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις για την τουριστική προβολή και για την προγραμματική σύμβαση για το Σάρλιτζα.
Στρατηγική για τουρισμό και προβολή του για το 2016
Η εκτίμηση ότι ο τουρισμός στα νησιά μας αποτελεί ίσως έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς κλάδους , ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι κατά γενική παραδοχή σωστή.
Διαβάζοντας τη στρατηγική της Περιφέρειας που έχει εκπονηθεί για το 2016 , για την προώθηση του Β. Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και πάντα με διάθεση να συμβάλλουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο κρίνουμε σημαντικό να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις-προτάσεις:
- Στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και στην ανάλυση για τα δυνατά και αδύνατα σημεία , τις ευκαιρίες και απειλές διαπιστώνουμε ότι γίνεται με σωστό μεν, γενικό δε τρόπο.
Για παράδειγμα αν εξαιρέσουμε το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων , σκεφτείτε τη συγκεκριμένη στρατηγική αν «κολλάει» ή όχι ή αν θα μπορούσε να εμφανιστεί και ως στρατηγική μιας άλλης οποιασδήποτε περιφέρειας.
Σε καμιά περίπτωση δεν μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει ωστόσο φαίνεται να υπακούει σε ένα γενικότερο πνεύμα υπηρεσιακών διαδικασιών που στοχεύουν κυρίως στην απορρόφηση κονδυλίων και στην επίτευξη κάποιων διαχειριστικών στόχων.
Το έχουμε βάλει και σε προηγούμενες συζητήσεις για το θέμα, ότι πρέπει να αποφασίσουμε μετά από σοβαρή διαβούλευση με την κοινωνία και για κάθε νησί ξεχωριστά τι μοντέλο τουρισμού θέλουμε.
Η στρατηγική και το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα επαναλαμβάνω ότι κάνει κάποιες σωστές επισημάνσεις ωστόσο απαιτεί σοβαρά γεμίσματα, εξειδικεύσεις και εκπόνηση αντίστοιχων τακτικών.
Και τι θέλουμε να πούμε: στα δυνατά σημεία αναφέρεται γενικόλογα το «πλούσιες τοπικές παραδόσεις» όπως και στις ευκαιρίες σημειώνεται «η ζήτηση για ειδικά τουριστικά προϊόντα που να βασίζονται στη φύση στα τοπικά προϊόντα και στους πολιτιστικούς χώρους».
Οι επισημάνσεις αυτές είναι σωστές, ωστόσο είμαι σίγουρη ότι αν ο καθένας από μας , επιχειρήσει να ορίσει, τι σημαίνουν αυτές οι παραδοχές στην πράξη , τότε θα πάρουμε μάλλον τόσες διαφορετικές απαντήσεις, όσες και ο αριθμός των παραβρισκόμενων.
Δεν είναι απαξιωτικό αυτό που λέω , το τοποθετώ έτσι για να αποδείξω, ότι απαιτείται πρώτα ο ορισμός του μοντέλου και μετά η εξειδίκευση των επιμέρους πλεονεκτημάτων και στόχων.
- Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κεντρικά κατά τη γνώμη μας ζητήματα, που σχετίζονται και με την εξειδίκευση στην οποία αναφέρθηκα.
Το πολιτισμικό και πνευματικό φορτίο που κουβαλά το Β. Αιγαίο, δεν αξιολογείται στο βαθμό που του αξίζει . Μιλάμε για μια περιοχή που συγκεντρώνει τόσα πολλά και διαχρονικά πολιτισμικά και πνευματικά στοιχεία που ο συγκεκριμένος τομέας θα έπρεπε να έχει εξέχουσα θέση σε οποιαδήποτε στρατηγική .
Μιλάμε για μια περιοχή με ζωντανό πολιτισμό τέχνες και επιστήμες που θ άπρεπε να επενδύσουμε πολλά περισσότερα από μια τυπική αναφορά.
Αντίστοιχα απουσιάζει ουσιαστικά η συμβολή του Παν/μιου Αιγαίου.
- Είναι επίσης αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστές κατευθύνσεις ανά νησί.
Να περιμένουμε ότι θ άρθουν επιμέρους στρατηγικές και στόχοι ανά νησί που θα εξειδικεύουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά του?
- Αντίστοιχα στο σκέλος που αφορά τη συμμετοχή σε εκθέσεις , τις προωθητικές ενέργειες διαφήμισης, τη φιλοξενία δημοσιογράφων κλπ για την προώθηση του Β. Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού απαιτούνται πιο αναλυτικές και ειδικές επεξεργασίες. Μια επικοινωνιακή στρατηγική απαιτεί σοβαρή μελέτη και τεχνική και ποιοτική. Αλλιώς κινδυνεύουμε να παράγουμε φυλλάδια, βιντεάκια ή να παράγουμε σάιτ τα οποία τελικά μικρό όφελος έχουν για την περιοχή και τους κατοίκους της , εκτός βέβαια από την απορρόφηση κονδυλίων.
- Λείπει μια σοβαρή πρόβλεψη για τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ καθώς και η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Μυτιλήνης και Σάμου.
- Τέλος κρίσιμος παράγοντας για τον οποίο πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και πρόνοια , είναι το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων . Η κατάσταση δεν είναι καλή και είναι γνωστό σε όλους μας. Το ότι τώρα υπάρχουν οι προσφυγικές ροές και κερδοσκοπούν οι ακτοπλόοι δεν σημαίνει ότι έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Έχει επιλυθεί το ζήτημα, όσο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και κέρδος για τους εφοπλιστές.
Κλείνοντας, να πούμε ότι χρειάζονται εξειδικεύσεις και επιμέρους τακτικές που θα υπηρετούν ένα στόχο για το τουριστικό προϊόν το οποίο πρέπει να ορίσουμε. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει σημαντική πηγή εισοδήματος και για τα νησιά μας ενταγμένος κατά τη γνώμη μας σε μια όμως συνολική στρατηγική για τον τόπο που θα συναρθρώνει τον τουρισμό, αρμονικά και αποτελεσματικά με όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Προγραμματική σύμβαση για Σάρλιτζα
Επιτέλους ένα χρόνιο, δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κατοίκων και ολόκληρης της Λέσβου, φαίνεται να δρομολογείται.
Λέμε λοιπόν ότι θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση και η Περιφέρεια να ξεκινήσει όλες τια απαραίτητες ενέργειες εκσυγχρονισμού, αξιοποίησης, ανάδειξης και παράδοσης του χώρου στην κοινωνία.
Συμφωνώντας με την προγραμματική σύμβαση και στο επείγον του ζητήματος οφείλουμε να κάνουμε δυο τρεις επισημάνσεις:
Η πρώτη αφορά μια αναγκαία δέσμευση από την Περιφερειακή αρχή ότι το Σάρλιτζα θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Θέλουμε μια δέσμευση ότι δεν θα ξοδευτούν κάποια εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση και ανάδειξη αυτού του ιστορικού κτηρίου και μετά θα παραδοθεί σε κάποιον ιδιώτη για εκμετάλλευση. Σ’ αυτό θέλουμε μια σαφή δέσμευση.
Δεύτερον επιμένουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι αρχικές διαδικασίες για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο και το κτήριο αυτό που ανήκει στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων να πέσει θύμα των σχεδιαζόμενων κατεδαφιστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Και ίσως θα ήταν καλό να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου από την Περιφέρεια, γιατί όχι να το εντάξουμε και στην ήδη υπάρχουσα αναπτυξιακή εταιρεία, την ΕΝΑ, με ενδεχόμενη τροποποίηση του καταστατικού της, που θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται γενικότερα τις θερμοπηγές των νησιών μας.
Στο:ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου