ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Χοιρινό με σαμιώτικο κρασί για το εορταστικό τραπέζι!


Ιδιαίτερη γεύση δίνει στο εορταστικό τραπέζι, για λογαριασμό των επισκεπτών του “My Samos Blog”, ο διακεκριμένος Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός! Με μια συνταγή του σκέτη νοστιμιά, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, προσφέρει στο… πιάτο ένα καλομαγειρεμένο χοιρινό μπούτι με μοσχάτο κρασί Σάμου και πατάτες με κανέλα και πετιμέζι.

Τα απαραίτητα για 8 άτομα υλικά είναι τα εξής:

Για το χοιρινό : 

300γρ. καστανή ζάχαρη
100γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
600γρ. χυμό πορτοκάλι
230γρ. σταφίδες μαύρες
1/2 ματσάκι θυμάρι
500γρ. γλυκό κρασί Σάμος DOUX
4 κιλά χοιρινό μπούτι
Αλάτι-πιπέρι
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4
2 καρότα κομμένα στα 4
6 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια κομμένα στη μέση


Για τις πατάτες :

10 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
120γρ. ελαιόλαδο
100γρ. πετιμέζι
2κ.γ κανέλα τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
½ ματσάκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Όσο για τη διαδικασία, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε βήμα-βήμα τις συμβουλές του!

Για το χοιρινό :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα  ζάχαρη, το ξίδι, το χυμό, τις σταφίδες και το θυμάρι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 30-35 λεπτά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα ελαφρώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε το χοιρινό με αλάτι και πιπέρι και το κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα ταψί βάζουμε στη μέση το μπούτι και γύρω-γύρω τα λαχανικά και φρούτα και περιχύνουμε με το γλάσο. Σκεπάζουμε το μπούτι με λαδόκολλα και  τοποθετούμε το ταψί  στο φούρνο.

Ψήνουμε για 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C  και στη συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 2 ώρες στους 180 C μέχρι να ψηθεί. Ελέγχουμε αν χρειάζεται περισσότερα υγρά και προσθέτουμε λίγο κρασί.

Βγάζουμε το χοιρινό και το κρατάμε ζεστό. Σουρώνουμε τα υγρά που έμειναν και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τις πατάτες : 

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, το ξύσμα, το δεντρολίβανο, το πετιμέζι και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, αναταράσσουμε και ψήνουμε στους 180 C για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα εξωτερικά.

Μπορεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά ακόμα για να μην κολλήσουν.

Από εμάς ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ο Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός εν ώρα δράσης

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Λαγό για την ευγενική παραχώρηση της συνταγής του!




Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video