Τι είδαν τα ματάκια μας και το 2015…
Η χώρα από την πρώτη μέρα του χρόνου κινούταν σε προεκλογικούς ρυθμούς και έτσι συνέχισε καθ” όλη τη διάρκεια του 2015, κάθως μέσα σε ένα χρόνια στήθηκαν 3 φορές κάλπες. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (29-12-2014) -από τη θέση της αντιπολίτευσης- δεν ψήφισε τον Σταύρο Δήμα ως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα άρχισε από τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν παρά την όχι και τόσο καλή σχέση με τη θρησκεία παρέστη, τα Θεοφάνια, στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά. Μάλιστα, ελεύθερωσε ένα… περιστέρι.
Τελικά, λίγες ημέρες μετά γίνονται οι εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακηρρύσεται πρώτο κόμμα (36,34%), χωρίς όμως να πετυχαίνει αυτοδυναμία (149 έδρες). Έτσι συνεργάται με τους ΑΝΕΛ (13 έδρες) και σχηματίζεται η πρώτη… «Αριστερή κυβέρνηση» και ακούστηκε το «πρώτη φορά Αριστερά»….
Από εκεί μετά άρχισαν κυριολεκτικά τα… όργανα. Η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται -όπως υποστηρίζει η ίδια- με τους δανειστές. Η τρόικα άλλαξε όνομα σε… «θεσμούς» και ο Γιάνης Βαρουφάκης διώχνει τους… θεσμούς πλέον. Τότε ακούστηκε και για πρώτη φορά το γνωστό «ουάου».
Στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά απο Eurogroup και Συνόδους Κορυφής χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας με το εκκεντρικό του στιλ αλλά και τις φήμες περί μαγνητοφώνησης των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών.
Ωστόσο, πλήθος αρνητικών σχολίων προκάλεσε και η φωτογράφιση του ίδιου και της συζύγου Δανάης Στρατού για το γαλλικό περιοδικό Paris Match.
Αφού, σύμφωνα με την κυβέρνηση τα πράγματα είχαν φτάσει στο… απροχώρητο -καθώς οι πιέσεις των δανειστών για… παράδοση της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης»- ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -στις 5 Ιουλίου- για την υπογραφή ή όχι της συμφωνίας που πρότειναν οι δανειστές.
Ακολούθησε το κλείσιμο των τραπεζών -ή όπως ήταν επίσημη ορολογία «τραπεζική αργία»- και οι ουρές έξω από τις τράπεζες χιλιάδων ανθρώπων για να πάρουν 60 ευρώ.
Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε τρεις φορές διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να τον πείσει να πει το μεγάλο «ΟΧΙ» στους δανειστές. Όπως κι έγινε, το 61,31% των Ελλήνων είπε ΟΧΙ και το 38,69% ΝΑΙ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει την παραίτηση του.
Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί, τον Ιούνιου, η αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, που πλέον ασκείται από την Φώφη Γεννηματά.
Έτσι, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες φτιάχνουν βαλίτσες και πάνε στις Βρυξέλλες, όπου διαξάγεται (13 Ιουλίου) η περιβόητη Σύνοδος Κορυφής διάρκειας 17 ωρών (!) όταν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε… ΝΑΙ.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα… απανωτά ξενύχτια. Δεν έγινε ούτε μια συνεδρίαση της Βουλής που να ολοκληρώθηκε πριν τις πρώτες πρωινές ώρες. Κι αυτό γιατί επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να περάσει από τη Βουλή αρχικά τα προαπαιτούμενα…
…και τελικά τη συμφωνία-μνημόνιο στις 14 Αυγούστου. Η τελευταία συζήτηση άρχισε -στις 3.30 (!) τα ξημερώματα- και η ψηφοφορία στις 9 το πρωί της 14ης Αυγούστου.
Η… πέτρα του σκανδάλου ήταν η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (γνωστή και ως… Σιδηρά Κυρία της Βουλής), η οποία «πιστή» στον Κανονισμό της Βουλής επέμεινε να τηρηθεί κατά γράμμα.
Ωστόσο, τα προβλήματα για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεγονός, καθώς η τελευταία ψηφοφορία προκάλεσε ουσιαστικά και τη διάσπαση του κόμματος. Έτσι, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση παραιτείται έπειτα απο την αποστασιοποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.
Τις εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46%, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 28,10%. Για ακόμα μία φορά Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Η συνταγή παρέμεινε η ίδια. Η κυβέρνηση συνέχισε να περνάει απο τη Βουλή μνημονιακούς-σφαγιαστικούς νόμους που σφίγγουν όλο και περισσότερα τη θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού.
Τα εσωκομμματικά της ΝΔ
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακηρύχθηκε νικητής σε τρεις αναμετρήσεις (εκλογές – δημοψήφισμα -εκλογές) ανέδειξε τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ. Η γαλάζια παράταξη μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και την αναδειξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως υπηρεσιακού προέδρου, προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές για τις 22 Νοεμβρίου. Διεκδικητές της προεδρίας ήταν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης.
Εξαιτίας, όμως, ενός… τεχνικού προβλήματος οι εκλογές μετατράπηκαν σε φιάσκο και τελικά πραγματοποιήθηκαν στις 20-12-2015, όπου το δίδυμο Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης οδηγείται σε δεύτερο γύρο στις 10-1-2016.
Η… 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης
Όσον αφορά στη διεθνή επικαιρότητα δυο γεγονότα ξεχώρισαν. Η επίθεση (στις 7-1-2015) στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο νεκροί αστυνομικοί) και επτά τραυματίες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητας. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες.
Ωστόσο, η 11η Σεπτεβρίου της Ευρώπης, ήταν η 13η Νοεμβρίου, όταν ένοπλοι τρομοκρατές αιματοκύλησαν το Παρίσι με στόχο τους απλούς πολίτες. Η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις που σημειώθηκε στο θέατρο Μπατακλάν όπου νέοι άνθρωποι είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν μία ροκ συναυλία.
Το… προσφυγικό
Και βέβαια κατά το 2015 ως μείζον θέμα αναδείχθηκε το προσφυγικό. Ειναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- από την Ελλάδα πέρασαν 800.000 μετανάστες.
crashonline.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου