Για ύπαρξη τουλάχιστον δυο προτάσεων για Νόμπελ στην Ελλάδα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας ο οποίος εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα και του MEGA αλλά και επτά εκ των μεγαλύτερων websites του ελληνικού διαδικτύου.
«Είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια επιτυχία ότι όλος αυτός ο αγώνας αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς, φιλοξενίας, αντιρατσισμού που έδωσε η χώρα μας, ο λαός μας, οι ξένοι και Έλληνες εθελοντές και αλληλέγγυοι βρίσκει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Υπήρξε η κίνησή σας μια θαυμάσια κίνηση, υπήρξαν και άλλες πολλές κινήσεις, ακούω με πολύ μεγάλη χαρά, μάλλον θα υπάρχουν δυο προτάσεις για Νόμπελ στην Ελλάδα. Αύριο θα δοθεί συνέντευξη», είπε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό που συμβολίζει όλη την προσπάθεια, είναι επειδή ήταν συνολική, συλλογική είναι τρία πρόσωπα ανθρώπων που έχει αποδειχθεί ότι καθρεφτίζουν όλους τους άλλους. Σαν υπουργός είμαι φοβερά χαρούμενος που υπάρχει τόση μεγάλη ανταπόκριση».
Ανέφερε μάλιστα ότι την υποψηφιότητα αξίζουν «πρόσωπα που είναι απλοί άνθρωποι, εθελοντές αλλά έχουν αποδεχθεί να καθρεφτίζουν το σύνολο» εκτιμώντας ότι «οι γιαγιάδες είναι, οι ψαράδες είναι, η Σούζαν Σαράντον είναι, οι ξένοι εθελοντές είναι».
Τόνισε παράλληλα ότι το βραβείο θα πρέπει να μοιραστεί ενδεχομένως στις υγειονομικές δομές της Ελλάδας αλλά και «να εκφράζει όχι μόνο τους Αιγαιοπελαγίτες αλλά όλους τους Έλληνες, όλους τους ξένους εθελοντές και οργανώσεις που ήρθαν και εργάστηκαν εδώ» καθώς «εκφράζει την Ειδομένη, την πλατεία Βικτωρίας, το Ελληνικό, το Τάε Κβο Ντο, τη Μυτιλήνη».
Το MEGA είχε παράλληλη ζωντανή σύνδεση με τη Σκάλα Συκαμινιάς, από όπου ο Γιάννης Συνάνης είχε μαζί του τις δύο από τις πιο διάσημες γιαγιάδες σε όλο τον κόσμο, την κυρία Μηλίτσα και την κυρία Μαρίτσα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τρεις εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών προτείνουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, με επιστολή τους που θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντές που με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης: Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός.
Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου