Στη συνάντηση για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία του Προγράμματος στην Αθήνα, μετείχε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.
Κατά την παρέμβασή της, αρχικά, χαιρέτισε την εκχώρηση του 37% του Προγράμματος στις Περιφέρειες, γεγονός που αποτελεί υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και δημιουργεί συνθήκες για γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Ακολούθως, η κα. Καλογήρου επεσήμανε την έλλειψη ενιαίας χωρικότητας στις νησιωτικές Περιφέρειες και ζήτησε ειδικά κριτήρια κατανομής, ένταξης αλλά και δεικτοποίησης ως προς την αξιολόγηση για το Βόρειο, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Ειδικά για τα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, η Περιφερειάρχης είπε ότι η όποια ένταξη σε πρόγραμμα θα πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την επιλεξιμότητα, χωρίς άλλες συμπληρωματικές προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Περιφερειάρχης στον τρόπο αποπληρωμής των Προγραμμάτων και στην ανάγκη γρήγορων διαδικασιών, ώστε για τα Προγράμματα του Αγροτικού Τομέα τα χρήματα να φτάνουν στον τελικό δικαιούχο όσο πιο γρήγορα γίνεται, δεδομένης και της δυσκολίας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Για να στηρίξουμε τους αγρότες μας πρέπει να κινούμαστε γρήγορα, ευέλικτα, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και με σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Οι περιφερειακές υπηρεσίες μπορούν πολύ πιο γρήγορα να διεκπεραιώνουν και να αποπληρώνουν λογαριασμούς, όπως άλλωστε απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν με τις πληρωμές του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου. Εμείς μπορούμε να κινηθούμε με ταχύτητα γι’ αυτό και ζητάμε να μας δοθεί η αρμοδιότητα και για τις πληρωμές στους τελικούς δικαιούχους».
Τέλος, η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στις ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ζήτησε επιτάχυνση της εκχώρησης στην κατεύθυνση της ανταπόδοσης για την οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση που έχουν δεχτεί οι αγρότες των νησιών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν κτήματα κοντά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη στήριξης καθώς έχουν ήδη χάσει τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου