Φωτογραφίες και κείμενο από το facebook του Χρίστου Κακαρνιά
Όπως το ρόδι είναι σύμβολο ευφορείας, πλούτου και ευτυχίας, και όλα τα προϊόντα που παράγονται στη φύση, είναι η βάση και ο πρώτος κρίκος της λεγόμενης διατροφικής αλυσίδας του ανθρώπου.
Ο λημνιός άφκος είναι ένα από αυτά. Η καλλιέργειά του αρχίζει με τη σπορά, αυτήν την εποχή.
Την άνοιξη θα αποτελέσει ένα πανέμορφο πολύφυτο, με καταπάσινα φύλλα και λευκούς ανθούς. Αυτή την εποχή, όπως μας πληροφορεί ο φίλος Σταύρος Τραγάρας, στην Κρήτη κόβουν τις τρυφερές του κορυφές και κάνουν μια καταπληκτική και υγειϊνή σαλάτα.
Τον Μάη δένει ο καρπός, μετατρεπόμενα τα άνθη του σε πλήθος θηκάρια (λημνιαστί λ’βια), που μέσα τους αναπτύσεται ο θρεπτικός καρπός.
Με τον ερχομό του καλοκαιριού ο καρπός μεστώνει και ξεραίνεται. Τότε γίνεται το μάζεμά του, με τα χέρια και μόνο τις πρωινές ώρες (λημνιαστί ταχ’νές), γιατί με τον ήλιο σπάει το φυτό και έχουμε απώλειες.
Στη συνέχεια αλωνίζεται και λυχνίζεται.
Αποθηκεύεται και τον «χερομ’λίζουμε» τμηματικά, τον αποφλοιώνουμε στον αέρα, τον καθαρίζουμε σπυρί-σπυρί από τις ξένες ύλες και τον βράζουμε.
Μετά….ε! κάντε και σεις καμμιά δουλειά, μην τα θέλτε ούλα χαζίρ’κα!
Καλή σας όρεξη!!!
Με τόση δουλειά αξίζει να καλλιεργεί κανείς άφκο? Και δεν αγοράζω, καλύτερα, απ” το σούπερ-μάρκετ? Στο κάτω-κάτω τί διαφορά έχει ο άφκος του σούπερ-μάρκετ, από τον άφκο μας? Τη διαφορά την κάνει το…..»μας»!!!
Πηγή από το facebook του κ. Χρίστου Κακαρνιά
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου