Δεν μπορείς να δεις σωστά αυτό το e-mail; Κάνε Click εδώ
Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης κύησης και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πλήττει πλέον το 18% των εγκύων παγκοσμίως! Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα αν δεν αντιμετωπιστεί. Συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος το 30 με 50% των γυναικών αυτών να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 πέντε χρόνια μετά τον τοκετό. «Ο διαβήτης κύησης θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε έγκυο»αναφέρειΔιδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κΣτέφανος Χανδακάς.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο διαβήτης κύησης με την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια απειλεί το σύνολο των εγκύων. Υπάρχει όμως μια κατηγορία γυναικών που έχει αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:
«Προληπτικά, όμως όλες οι γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης»προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και εξηγεί
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ Στην περίπτωση που η έγκυος διαπιστώσει ότι έχει διαβήτη κύησης θα πρέπει να:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό αλλά και την μητέρα. Συγκεκριμένα στο έμβρυο προκαλεί:
Στην Μητέρα:
ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Σύμφωνα με τον Δρ Χανδακά όσες γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κύησης αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να συνεχίσουν να:
Ακόμη οι γυναίκες που χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά την διάρκεια της κύησης ή διαγνώσθηκαν με διαβήτη κύησης πριν τις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή είχαν διαβήτη κύησης και σε δεύτερη κύηση έχουν μέχρι και 50% πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους κατά πέντε κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.
|
Διαγραφή από τη λίστα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου