Στον ΑγροΤύπο μίλησε ο Πρόεδρος του Λημνιακού Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος Λήμνου «Ανεμόεσσα», κ. Γιώργος Κότσαλης. Ο κ. Κότσαλης είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της Λήμνου και της Λέσβου στον αγροδιατροφικό τομέα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ετέθησαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της προώθηση ένταξης στο κατάλογο εθνικών ποικιλιών, των τοπικών Λημνιακών οσπρίων «ασπροφάσουλο» και της ποικιλίας φάβας «άφκος», καθώς και το θέμα της οργάνωσης και η υποβολή φακέλου ώστε να λάβει τον χαρακτηρισμό του ΠΟΠ το τοπικό τυρί Μελίχλωρο. Ο κ. Κότσαλης δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο νησί με τα αγριοκούνελα καθώς και τον αποκλεισμό των παραγωγών της Λέσβου και της Λήμνου από την πρόσφατη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.
Κύριε Κότσαλη εκπροσωπείτε τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος «Ανεμόεσσα» και είχατε συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη. Μιλήστε μας για όσα συζητήθηκαν;
Ως όμιλος θεωρούμε ότι έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό αναπτύξει μια αξιόλογη δράση με μιας από τις κυριότερες δράσεις μας να αφορά την προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης κάποιων τοπικών προϊόντων, είτε μπαίνοντας στον εθνικό κατάλογο τοπικών ποικιλιών να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό του ΠΟΠ. Εν προκειμένω στην συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη συζητήσαμε για ένα τοπικό είδος φασολιού το λεγόμενο «ασπροφάσουλο» που παράγεται στο νησί μας και δεύτερον για έναν ειδικό τύπο φάβας που ονομάζουμε στην Λήμνο «άφκο». Τρίτον μιλήσαμε για το Μελίχλωρο ένα λημνιακό, σχετικά σκληρό τυρί που θεωρούμε ότι δεν έχει πάρει την θέση που του αρμόζει στο θέμα της πιστοποίησης. Να εξηγήσουμε εδώ ότι ο κατάλογος εθνικών ποικιλιών αφορά σπόρους.
Ποια άλλα σημαντικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος;
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που σηζητήθηκε αφορούσε την αλλαγή των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές. Θεωρούμε ότι οι ζωοτροφές που καλλιεργούνται σήμερα είναι παρωχημένες και δεν συμβάλλουν στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των ζώων, γι' αυτό και κάνουμε μια προσπάθεια να αναζητήσουμε νέες καλλιέργειες. Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε συνεργασία με κάποιους κτηνοτρόφους του νησιού και είχαμε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο θα χρειαστεί η εξεύρεση χρηματοδότησης, κάτι που ευελπιστούμε να γίνει ακόμα και με κοινοτικά κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η κρατική υποστήριξη. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε και είναι κλειδί για να στηριχθούν και πολλά από τα προαναφερόμενα είναι η αξιοποίηση ενός κτήματος έκτασης 3.000 στρεμμάτων. Αυτή την στιγμή το κτήμα βρίσκεται σε απαξίωση και θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό του πλαίσιο, να αποκτήσει δυναμική. Για παράδειγμα οι καλλιέργειες νέων ζωοτροφών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πειραματικά στο κτήμα και να διαδοθούν μετά και στο νησί μας.
Σχετικά με την Λέσβο συζητήθηκε το πρόβλημα της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;
Και η υπηρεσία της Λέσβου και η δική μας υπηρεσία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Περισσότερο από πλευράς Λέσβου ετέθησαν θέματα σχετικά με θέματα ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Όπως μου αναφέρετε και εσείς υπάρχει το θέμα με τον αποκλεισμό των παραγωγών του Αιγαίου από την εξισωτική αποζημίωση η οποία καταβλήθηκε πρόσφατα, το οποίο ετέθη και υπήρξαν κάποιου είδους δεσμεύσεις ότι το θέμα θα διευθετηθεί. Σίγουρα αναγνωρίζεται μια αδικία από πλευράς Υπουργείου.
Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί σας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αγριοκούνελα. Πώς έχει σήμερα η κατάσταση;
Πράγματι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τους πληθυσμούς των κουνελιών, πρόβλημα για το οποίο κάνουμε εκκλήσεις για επίλυσή του εδώ και πέντε χρόνια χωρίς να έχουμε βρει ανταπόκριση. Αυτοί οι πληθυσμοί έχουν καταλάβει μια έκταση ίση με το ένα τρίτο του νησιού και πραγματικά σαρώνουν ότι βρουν στο πέρασμά τους. Εάν βέβαια ένας παραγωγός έχει περιφράξει επαρκώς την ιδιοκτησία του τα κουνέλια δεν μπορούν να εισχωροήσουν στο χωράφι, ωστόσο η περίφραξη απαιτεί χρήματα και χρήματα όπως μπορείτε να αντιληφθείτε δεν περισσεύουν εύκολα αυτή την περίοδο στους αγρότες. Στο νησί μας καλλιεργούνται κυρίως σταφύλια, φάβα και άλλα προϊόντα.
Πηγή: agrotypos.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου