Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων κοσμεί τα τελευταία 11 χρόνια το πρόπλασμα της Πολιόχνης Λήμνου, του αρχαιότερου βουλευτηρίου της Ευρώπης.
Το έργο τοποθετήθηκε στο κτήριο του Κοινοβουλίου το 2005, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ομοιώματος του αρχαιολογικού χώρου της Πολιόχνης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, στο χώρο του Περιστυλίου της Βουλής, η τότε Πρόεδρος Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα είχε αναφέρει: «Καθώς βρισκόμαστε στις απαρχές της οριστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Βουλή των Ελλήνων και συνολικά για τη χώρα μας ότι θα μπορούμε να επιδεικνύουμε το μνημείο αυτό, που αποτυπώνει τον αρχαιότερο χώρο κοινωνικού διαλόγου στην Ευρώπη, μια μορφή βουλευτηρίου εκείνης της εποχής, στους πολλούς επισκέπτες μας και ιδίως στους νέους που επισκέπτονται καθημερινά το Κοινοβούλιο με τα σχολεία τους».
Η κα Μπενάκη - Ψαρούδα είχε τονίσει τον συμβολισμό που έχει για τη Βουλή η τοποθέτηση, εντός του κτηρίου, του ομοιώματος της αρχαιότερης οργανωμένης πόλης της Ευρώπης η οποία υπήρξε ο πρώτος χώρος συναθροίσεως, συζήτησης και λήψης αποφάσεων για τα κοινά, ένα αρχέτυπο βουλευτηρίου, όπου γεννήθηκε το σπέρμα του διαλόγου και της δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλίδης είχε υπογραμμίσει ότι η ανακάλυψη της Πολιόχνης αποδεικνύει ότι το Αιγαίο είναι όχι μόνο κοιτίδα πολιτισμού αλλά και κοινοβουλευτισμού, προσκαλώντας μάλιστα την Πρόεδρο της Βουλής και όλους τους παρισταμένους της τελετής να επισκεφθούν το παραμεθόριο νησί, για να δουν και από κοντά την αρχαία πόλη.
Τη μακέτα του έργου φιλοτέχνησε ο κ. Πέτρος Δημητριάδης και την παρουσίασή του επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας κ. Λουκιανός Παγώνης.
Το έργο βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου, έξω από το γραφείο που κατέχει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Λημνιού δημοσιογράφου Γιάννη Σοφιανού.
{gallery}omoiwma_polioxnis_vouli{/gallery}
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου