ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μοσχάτο Λήμνου & Σάμου: 2 αγαπημένα λευκά

ΚΡΑΣΙ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΚΡΑΣΙ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η Σάμος και η Λήμνος εκτός από τις ωραίες παραλίες και την εκπληκτική γαστρονομία τους, φημίζονται και για το εξαιρετικής ποιότητας γλυκό κρασί που παράγουν, το μοσχάτο.

Μοσχάτο Σάμου
Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, το μοσχάτο λευκό (muscat blanc à petits grains) ή μοσχούδι ή Muscat de Frontignan, την ποικιλία – βασιλιά της Σάμου. Έχει μια συγκεκριμένη, σύνθετη αρωματική εικόνα, με πλούσια, μοναδική γεύση! Ανάμεσα στα αρωματικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν τα φρούτα και τα άνθη και, πιο συγκεκριμένα, το φρέσκο σταφύλι, τα ροδοπέταλα και τα άνθη της πορτοκαλιάς. Είναι ένα σύνθετο κρασί με συμπυκνωμένη και πληθωρικότητα γεύση. Ανήκει στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ).

krasi-leyko

Που καλλιεργείται
Το Μοσχάτο κρασί SAMOS παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι, την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, που καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος, και πρόκειται για ελεγχόμενη, χαμηλή στρεμματική απόδοση, καλύπτοντας το 97% του σαμιώτικου αμπελώνα. Είναι εντυπωσιακές οι παραδοσιακές πεζούλες που καλλιεργείται το σταφύλι και οι οποίες φθάνουν μέχρι το ύψος των 900 μέτρων. Ορισμένα από τα γλυκά κρασιά παλαιώνονται σε βαρέλια και αποκτούν απόχρωση του χαλκού, πράγμα που μαρτυρά και την παλαίωση τους.

Μοσχάτο Λήμνου
Η χαρισματική και γευστική λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας (αλλιώς «εγγλέζικο» ή «ζιμπίμπο»), αποτελεί για το νησί της Λήμνου σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Το παραγόμενο στο βόρειο Αιγαίο αυτό κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητας, με μοναδική μελωμένη επίγευση και πλούσιο λουλουδάτο άρωμα, φινετσάτη γεύση και υψηλή οξύτητα. Τα γλυκά κρασιά της Λήμνου εκφράζουν φινέτσα και εκείνη τη γλύκα του ώριμου σταφυλιού που λιάζεται κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. Ανήκει στην κατηγορία Π.Ο.Π. (ΟΠΑΠ) Λήμνου.

winery_barrel

Που καλλιεργείται
Στις πλαγιές και στις αβαθείς κοιλάδες των λόφων της Λήμνου καλλιεργούνται τα αμπέλια, από τα οποία πάνω από το 90% καλλιεργούνται με τη λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που έφτασε στη Λήμνο στις αρχές του 20ού αιώνα από Λημνιούς Αιγυπτιώτες.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί
Το γλυκό Μοσχάτο πίνεται ευχάριστα πριν ή μετά το φαγητό, σκέτο το χειμώνα ή με άφθονα παγάκια και σόδα ως καλοκαιρινό κοκτέιλ. Συνοδεύει άψογα πλατό μπλε τυριών ή φρούτα και διάφορα γλυκά και γλυκίσματα. Μάλιστα, όταν το φαγητό γλυκίζει, το Μοσχάτο αποτελεί τον τέλειο συνοδό. Φυσικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσετε στις μαγειρικές ή τις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες σου, απογειώνοντας γευστικά τα πιάτα.

 

 

Olive Magazine


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video