ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ
Ο Φοβογιώργης, ο κυρ-Αντώνης, η Ρηνιώ, η Φυλλομένη, το παιδί που φώναζαν Κλωνί, οι Μοίρες, το όνειρο της πέτρας, το γαλάζιο φίδι και το μυρμηγκάκι που μιλούν με ανθρώπινη φωνή. Οι γνωστοί ήρωες των παραμυθιών ξεχνιούνται και σμιλεύονται τρυφερές ιστορίες και περιπέτειες σε μια πρωτότυπη έκδοση γεμάτη φρεσκάδα, που σπάει τα όρια του ατομικού και γεννάει νέες διαθέσεις.
Εμπνευσμένο από τον φυσικό πλούτο και τις παραδόσεις της Ικαρίας, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» και παρουσιάζεται απόψε στις 7.30, στο παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου, ένα ιδιότυπο βιβλίο, απευθυνόμενο σε μικρά και μεγάλα παιδιά, από 5 «παραμυθάδες». Οι Ηλίας Γιαννίρης, Άννα Καλαλή, Αγγελική Παριάρου, Δέσποινα Σιμάκη και Φρόσω Χωριάτη, όλοι Ικάριοι, δούλεψαν ως ομάδα και έγραψαν από δυο παραμυθο-ιστορίες ο καθένας σε μια συλλογική έκδοση, την «Κυρασολένη» που στα Καριώτικα σημαίνει το Ουράνιο Τόξο.
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο συλλογικό εγχείρημα και όχι μια απλή συρραφή. Όπως γράφεται και στην εισαγωγή: «Μια ιδέα και ένα όνειρο. Η Νικαριά… Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι. Μνήμες, κουβέντες και σκέψεις πολλές. Και να πως φτιάχτηκε ετούτο το βιβλίο. Καλή ανάγνωση».
Η ίδια η σειρά των παραμυθιών έχει τη δική της λογική, η εικονογράφηση τη δική της προσαρμογή στο περιεχόμενο της κάθε ιστορίας, οι γραμματοσειρές είναι ευανάγνωστες, η γραφιστική επεξεργασία είναι ταιριαστή με το περιεχόμενο. Στο τέλος υπάρχει και γλωσσάρι, για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης το ιδιότυπο γλωσσικό ιδίωμα της Ικαρίας, που είναι διάχυτο σε ορισμένες ιστορίες.
Ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τα όρια του νησιού και μπορεί να δώσει στον κάθε αναγνώστη την ευκαιρία να φανταστεί, να πλάσει εικόνες, να χαμογελάσει, και κυρίως να το διαβάσει φωναχτά ώστε να ακούνε όλοι, σε όποιο τόπο και να βρίσκεται. Ένα βιβλίο – ευκαιρία για την απαραίτητη επικοινωνία σε βάθος με τα παιδιά και τους νέους.
Για το περιεχόμενο του βιβλίου θα μιλήσουν απόψε οι: Ηλέκτρα Ανδρεάδη, αρχαιολόγος, υπεύθυνη των εκδόσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κέφαλος συγγραφέας, και Σαράντος Φράγκος, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ικαρίας.
«Και ‘γω θα μπορούσα να γράψω μια παρόμοια παραμυθο-ιστορία» θα πουν πολλοί. Άλλοι θα θυμηθούν τις αυτοσχέδιες ιστορίες που έλεγαν στα παιδιά τους πριν κοιμηθούν.
Μακάρι να γεννηθούν και άλλες τέτοιες συλλογικές εκδόσεις σαν την «Κυρασολένη».
kosmaskefalos@gmail.com
Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr
The post Μετά τη μπόρα, η Κυρασολένη appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου