ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κ. Σκούρας: Το χωριατόπαιδο από την Καρδίτσα Φυλάκιση έξι μηνών στον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ…

7

7

Τι ακριβώς έκανε ο  Ν. Σαλαγιάννης; Ήταν γενικός διευθυντής στο ΠΑΣΟΚ το οποίο απασχολούσε υπάλληλο στα γραφεία του κόμματος στη Λέσβο. Στην κυρία αυτή  το κόμμα δεν πλήρωσε τους μισθούς της. Τυπικά υπεύθυνος ήταν ο Ν Σαλαγιάννης και γι αυτό η καμπάνα έπεσε στον ίδιο. Πταίσμα μπροστά στους άλλους Πασόκους εγκλείστους του Κορυδαλλού. Το ελαφρυντικό του; Δεν το έκανε για προσωπικό όφελος. Την χρεοκοπία του κόμματός του πληρώνει.

salagiannis93

Ποιος είναι ο Ν. Σαλαγιάννης

Ένα όνομα, μία λέξη, μία εικόνα πολλές φορές μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Σχολικό έτος 1963-1964 Γυμνάσιο Σοφάδων Καρδίτσας. Ένα ταλαντούχο παιδί, κυρίως στα μαθηματικά, ήρθε με μετεγγραφή στην τρίτη τάξη του γυμνασίου μας και  κάθισε στο διπλανό μου θρανίο. Ήταν συγγενής του καθηγητή των Μαθηματικών Δ. Καραγιώργου νεοδιόριστου τότε, με προοδευτικές ιδέες. Γίναμε φίλοι με το Ν. Σαλαγιάννη, γιατί και αυτός όπως και εγώ καταγόμασταν από χωριά. Από  το Λεοντάρι  αυτός την Κυψέλη εγώ. Οι ντόπιοι Σοφαδίτες   αντιμετώπιζαν με χλευασμό εμάς τα χωριατόπαιδα τότε και εμείς, για άμυνα και συμπαράσταση μεταξύ μας, δενόμασταν περισσότερο. Ιστορίες παλιές που δεν ενδιαφέρουν όσους δεν τις έζησαν γι αυτό σταματώ εδώ…..

Η παρέα σκόρπισε το 1967

Ο Νίκος σπούδασε στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και σταδιοδρόμησε σαν μηχανικός. Από το 1974 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια κατέλαβε πολλές σημαντικές δημόσιες και κομματικές θέσεις. Δεν βρεθήκαμε από τότε. Κύλησε όμως ο καιρός και η τύχη σκάρωσε το παιχνίδι της. Η υπουργός Πολιτισμού  Μελίνα Μερκούρη1 και στη συνέχεια ο Θάνος Μικρούτσικος που την διαδέχτηκε  οργάνωσε   συνεδρία της UNESCO στη Λήμνο, ώστε να ανακηρυχθεί το αρχιπέλαγος Αιγαίου ως «πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης». Εβδομήντα  προσωπικότητες του Πολιτισμού, της Τέχνης, και των Γραμμάτων από όλον  τον κόσμο συναντήθηκαν στις 17/9/1994 στο αρχαίο βουλευτήριο  και συνυπέγραψαν την περίφημη «Διακήρυξη της Πολιόχνης» 2.

Τον ξανασυνάντησα στη Λήμνο το 1994

Στην σημαντικότατη αυτή εκδήλωση  -που οι παλιοί Λημνιοί πρέπει να θυμούνται – μεταξύ των άλλων ξένων και Ελλήνων επισήμων, παρευρίσκονταν και ο Ν. Σαλαγιάννης ως Γ. Γ  γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου. Τον πλησίασα, με δισταγμό είναι αλήθεια, στην Πολιόχνη και μιλήσαμε για λίγο. Με κάλεσε στην εκδήλωση στο Λιμανάκι Μύρινας το βράδυ να τα πούμε όπου, αν θυμάμαι καλά, τραγούδησε η Τάνια Τσανακλίδου. Το λιμανάκι όμως ήταν το βράδυ εκείνο φρούριο. Κανείς δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει και οι περισσότεροι Λημνιοί – εκτός από τους κομματικούς- είδαν την  εκδήλωση από απόσταση. Αποχώρησα μετανιωμένος για την επιλογή μου να του μιλήσω στην Πολιόχνη, και έθαψα στη μνήμη μου τη γνωριμία μας.

Τα χωριατόπαιδα του Γυμνασίου Σοφάδων

Φίλε Νίκο Σαλαγιάννη όσοι έχουμε τη ζωή πίσω μας, βλέπουμε ότι  τώρα που μεγαλώσαμε εισπράττουμε  τους καρπούς των επιλογών μας. Η είδηση της καταδίκης σου για μη πληρωμή του μισθού εργαζομένου, δεν μπορώ  να πω ότι με άφησε ασυγκίνητο. Προβληματίστηκα και ένιωσα μελαγχολία και πίκρα. Αν και δεν ευθύνεσαι προσωπικά για την καταδίκη αυτή, νομίζω πως επιβάλλεται  να σε οδηγήσει σε επανεκτίμηση της Πασοκικής σου διαδρομής.

Εύχομαι να είσαι καλά και έστω τώρα να εκτιμήσεις ότι για τα  χωριατόπαιδα του Γυμνασίου Σοφάδων του 1963  δεν ταίριαζε αυτή η πορεία ούτε άξιζε αυτή η κατάληξη.

gymsofades4

Το σημερινό κτίριο του Γυμνασίου Σοφάδων Καρδίτσας

Σημειώσεις

  1. Υπουργός Πολιτισμού 1981- 1989 και 1993 – 1994. Μετά το θάνατό της την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994 αναλαμβάνει τη θέση της ο υφυπουργός Θ. Μικρούτσικος ο οποίος βρισκόταν στην Πολιόχνη στις 17/9/1994
  2. Η «Διακήρυξη της Πολιόχνης» μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «Εδώ,  ξεπρόβαλλαν οι πρώτες τάσεις για τη δημιουργία των πόλεων, από όπου θα αναδειχθούν αργότερα η πολιτική σκέψη, η φιλοσοφία, το θέατρο ως τέχνη, η Δημοκρατία!»

Ωραία ακουγόταν όλα αυτά το 1994
Μύρινα Λήμνος 23 Ιουνίου 2016

Κώστας Σκούρας


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video