του Πέτρου Αναστασίου
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου στην χώρα, σε σημείο που να απειλείται η πρόβλεψη για, μικρή συμβολική, έστω, ανάπτυξη στο τέλος του έτους.
Για την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, βασικά εξωγενείς: Η περιοχή «έβραζε», αεροπλάνα έπεφταν σε απόσταση αναπνοής για τα τουριστικά δεδομένα, λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μεταναστες και πρόσφυγες να κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου, έπαιζαν όλο τον προηγούμενο χρόνο στις τηλεοράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, η οικονομική κρίση είναι πανταχού παρούσα πλέον κλπ. κλπ.
Και αν υπήρχαν πριν προβλήματα και η περιοχή έδινε την εικόνα του «ενεργού ηφαιστείου» στον κάτοικο του Κεντάκι ή του Μόντρεαλ ή του Σάο Πάολο, ή, ή, ή, μετά το αιματηρό τουρκικό πραξικόπημα και την εξίσου αιματηρή καταστολή του η περιοχή δείχνει την εικόνα «ηφαιστείου» που έχει εκραγεί! Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό.
Πόσο τουρισμό να προσελκύσει μία χώρα που γειτνιάζουν όλα τα νησιά της με μία άλλη που στέλνει εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτά τα νησιά και πλέον στέλνει και… πραξικοπηματίες;
Οι τρεις μήνες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που κήρυξε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν στο διάγγελμά του, είναι πολλοί, πάρα πολλοί, για μία περιοχή που θέλει να χαρακτηρισθεί ως «σταθερή» και τουριστικά ελκυστική.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι ο τουρισμός είναι μία βιομηχανία που στηρίζεται σε αστάθμητους και ευμετάβλητους παράγοντες. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που ο εσωτερικός τουρισμός έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε μείωση κατά 107.450 άτομα ή 6,2% του τουριστικού ρεύματος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Συνολικά αφίχθησαν 1.620.971 άτομα.
Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (82,9%), παρουσίασαν µείωση 4,9%, ενώ από τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη µείωση 9,3%. Σηµαντική µείωση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται, από τη Βουλγαρία (23,6%), τη Ρουµανία (36,8%) και την Ιταλία (25,8%). σηµαντική αύξηση, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Αλβανία (31,7%), το Βέλγιο (492,2%), τη Ρωσία (134,9%) και την Πολωνία (69,2%).
Τη μεγαλύτερη συµµετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει η Βουλγαρία (20,3%) και ακολουθούν η ΠΓ∆Μ (11,7%), η Αλβανία (9,1%), η Γερµανία (7,2%) και το Ηνωµένο Βασίλειο (6,6%).
Με εξαίρεση τους Ρώσους, όμως, οι τουρίστες των άλλων χωρών, απλά δεν ξοδεύουν. Τι να ξοδέψει ο Πολωνός ή ο Σκοπιανός ή ο Αλβανός;
Στις υπόλοιπες ηπείρους, µείωση των αφίξεων σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Ασία µε σηµαντική µείωση των αφίξεων από την Τουρκία (46,6%), οι οποία μείωση θα φτάσει πλέον και το 70%, όπως υπολογίζεται, μετά τα δραματικά γεγονότα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μύκονος, το «πετράδι στο στέμμα» του ελληνικού τουρισμού, μέχρι τις 30 Ιουνίου, κατέγραφε μείωση εισροής τουριστικού συναλλάγματος και γενικότερη κίνηση της τάξης του 27% όπως διαβεβαιώνουν παράγοντες του νησιού!
Και υπολογίζουν ότι παρ’όλη την «διόρθωση» Ιουλίου και Αυγούστου, η πτώση δεν πρόκειται ποσοστιαία να υποχωρήσει κάτω από 20% σε σχέση με το 2015!
Αυτός ο υπολογισμός πριν το πραξικόπημα στην Τουρκία, που θα κόψει μέχρι και 50% την αναμενόμενη κίνηση από εδώ στο στο εξής μέχρι το τέλος της σεζόν από την συγκεκριμένη χώρα.
Μετά το πραξικόπημα οι ψύχραιμοι μιλάνε για τελική μείωση περι το 25% και οι πιο ανήσυχοι για πτώση που τελικά θα ξεπεράσει το 30%!
Είναι γεγονός πρωτοφανές για την Μύκονο που διακόπτει μια ανοδική πορεία πολλών χρόνων. Φυσικά δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, αλλά και κάποια πράγματα που στο νησί άρχισαν να πηγαίνουν «στραβά» τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως:
Υπόκοσμος, μπράβοι που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος (π.χ. το πρώην μέλος της ομάδας πυγμαχίας, ο Γιώργος Χοτζ, εθεάθη να προσφέρει υπηρεσίας… ασφαλείας), εταιρείες «σεκιούριτι» (ο Θεός να τις κάνει…) που καθε χρόνο σακατεύουν μέχρι θανάτου θαμώνες κλαμπ, πορνεία κλπ, όλα αυτά συνθέτουν μια διαφορετική Μύκονο που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έδιωξε τους Ελληνες πελάτες (No Greeks, no fun» είναι το μότο που κυκλοφορεί στο νησί) έχουν φέρει μια αρνητική εικόνα στην χρυσοφόρα Μύκονο.
«Μην κοιτάτε τους χλιδάτους γάμους και μερικές παρέες Αράβων που ξοδεύουν και γράφουν οι κοσμικές στήλες. Το νησί δεν έχει τον κόσμο που έπρεπε να έχει, ούτε κέφι υπάρχει…» λέει γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης με 40 χρόνια παρουσία στην Μύκονο.
Και στις άλλες περιοχές της χώρας, λίγο-πολύ η ίδια εικόνα.
Η Αττική που είχε καταφέρει να μπει στον τουριστικό χάρτη τα τελευταία χρόνια, φέτος και αυτή «στενάζει». Οι Κυκλάδες το ίδιο, με την Σαντορίνη να «γράφει» μικρότερη μείωση από την Μύκονο, λόγω Κινέζων.
Η Κρήτη και η Ρόδος το ίδιο. Καλύτερα από πέρδι στέκονται τα Επτάνησα και η Χαλκιδική, λόγω Ρώσων, αλλά είναι δεν φτάνουν για να «σηκώσουν» τον γενικό τουριστικό δείκτη.
Για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καλύτερα να μην μιλήσουμε: Το συντομότερο ανέκδοτο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο είναι η λέξη «τουρίστας». Και βέβαια, η πραγματική «ταλαιπωρία» τώρα ξεκινά:
Στο «πικ» της περιόδου το πραξικόπημα στην Τουρκία «σκότωσε» τον τουρισμό από την γειτονική χώρα που αποτελούσε τον βασικό αιμοδότη των νησιών τα τελευταία χρόνια και δεν αναφερόμαστε αναγκαστικά σε Τούρκους πολίτες: Τα «πακέτα» των τεράστιων τουριστικών μονάδων των μικρασιατικών παραλίων περιελάμβαναν και επισκέψεις στα νησιά του Α.Αιγαίου και φυσικά τα Δωδεκάνησα. Τώρα, μεγάλο ποσοστό από αυτά, έχει ήδη ακυρωθεί!
Χθες μεταξύ Σύμη-Ρόδου και μικρασιατικης ακτής στην Μαρμαρίδα, ανάμεσα στα δεκάδες γιοτ μέ ξένη σημαία, περιπολούσαν ελληνικά και τουρκικά πολεμικά ψάχνοντας… πραξικοπηματίες!
Μέσα σε λίγες ώρες οι πάντες «την είχαν κάνει» για άλλες θάλασσες! Είναι αυτό που λένε: «Ολα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές του πραξικοπηματία της έλειπε»…
.pronews.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου