Εντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η κόπωση που καταγράφεται από τους φορολογουμένους για την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν. Η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%). Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και τα οποία καταδεικνύουν τη μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, δεν καταβλήθηκε φόρος εισοδήματος ύψους 272 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ συνολικά τον περασμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν απόκλιση από τον στόχο ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.
Τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Νοέμβριο θα δοκιμαστούν οι αντοχές των πολιτών διότι, εκτός από την πληρωμή (της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ) των παραπάνω φόρων, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 9,1 δισ. ευρώ (άμεσοι φόροι). Εάν συνυπολογισθούν και οι φόροι στην κατανάλωση, τότε το ποσό που πρέπει να εισρεύσει στον κρατικό κορβανά ξεπερνά –τους τελευταίους πέντε μήνες– τα 21 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 9 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους κατανέμονται ως εξής:
• Φόρος εισοδήματος. Τον Ιούλιο πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος με αρκετούς φορολογουμένους να μην καταφέρνουν να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου καταβάλλεται η δεύτερη δόση και τον Νοέμβριο η τρίτη και τελευταία δόση. Τα 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του φόρου θα πληρώσουν 2,3 δισ. ευρώ.
• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (τα εισπράξιμα υπολογίζονται σε 2,65 δισ. ευρώ).
• Μηνιαία παρακράτηση. Συνολικά, υπολογίζεται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους 2,5 δισ. ευρώ από την αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις.
• Τέλη κυκλοφορίας. Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Από τον Οκτώβριο του 2016 αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο υγραέριο, στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης. Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, η αύξηση θα είναι αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι υπολογίζονται έσοδα ύψους 302 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της απόφασης που θα εκδοθεί είναι η μείωση από τον Ιανουάριο του 2017 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, μειώνεται το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης από 1,5 ευρώ σε 0,30 λεπτά Gigajoule.
Η αδυναμία πληρωμής αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συνδυασμό με την αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους έχει κινητοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες εσόδων που καταγράφονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους άνω του 1. δισ. ευρώ σε μηναία βάση. Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. και εκφράζονται φόβοι ότι στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μαζί με αυτά που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια) θα ξεπεράσουν τα 95 δισ.
Από τα 30 δισ. (αύξηση 199,3%) που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογουμένων στα τέλη του 2009 έφθασαν τα 89,8 δισ. τον Ιούνιο του 2016. Δηλαδή, την περίοδο της κρίσης επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να πληρώσουν περίπου 59,8 δισ. στο ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς, τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος αρκετών επιχειρήσεων του Δημοσίου, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί.
Προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή διαφορετικά να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών. Οι κατασχέσεις προσεγγίζουν τις 200.000 και μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τον προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν ακόμα 570.000. Το νούμερο αυτό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και το πιθανότερο είναι ο στόχος που έχει τεθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να μην επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αναβιώσει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι πιστωτές της χώρας έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα ρύθμιση οφειλών, θεωρώντας ότι οι χαριστικές ρυθμίσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά επιλύουν.
Οι πιστωτές της χώρας ζητούν από τις φορολογικές αρχές της χώρας να δώσουν έμφαση στην είσπραξη των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προτείνει στη ΓΓΔΕ να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία (η θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και στις τραπεζικές τους καταθέσεις, που έχει στη διάθεσή της η εφορία), προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα του χρέους. Δηλαδή η εταιρεία θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μπορούν να εισπραχθούν και ποια όχι. Με βάση το σχέδιο που έχει προταθεί οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν:
1. Τον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσουν τον φάκελο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντοπίζοντας τις διευθύνσεις κατοικίας των οφειλετών. Τα τμήματα που θα συσταθούν για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επικοινωνήσουν με τους οφειλέτες, ζητώντας τους να τακτοποιήσουν τα χρέη του σε εύλογο χρονικό διάστημα.
2. Ταυτόχρονα θα αναζητηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών.
3. Στην περίπτωση που δεν ανακαλύπτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για να καλυφθεί το χρέος, θα αναζητούν τους συνυπόχρεους, συγγενείς κ.λπ.
Έντυπη Kαθημερινή
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου