Καλή ποιότητα και αυξητικές τάσεις των τιμών παραγωγού αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου οινοποιήσιμων σταφυλιών. Παρά όμως την μικρή αύξηση των τιμών συνεχίζουν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και να μην ικανοποιούν τους αμπελουργούς. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ο τρύγος, ενώ στην Σαντορίνη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρ. Κορδοπάτης, «η συνολική παραγωγή της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι αλλά σε κάποιες περιοχές έχουμε μεγάλη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών. Θυμίζουμε όμως ότι πέρσι είχαμε την χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων ετών για τον ελληνικό αμπελώνα και η παραγωγή κρασιού ανήλθε μόλις στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτή την εποχή ξεκινά ο τρύγος για τις όψιμες ποικιλίες».
Αναφερόμενος στις τιμές παραγωγού, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ επισήμανε ότι «βρίσκονται στα επίπεδα του 90 και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά την μικρή αύξηση των λίγων λεπτών που παρατηρείται φέτος. Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος ο αμπελουργός αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απλά θα βγάλει τα έξοδά του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ, προκύπτει ότι:
1) Η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10 – 15%. Και στις περιοχές όμως που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
2) Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα με ελαφρά αυξητικές τάσεις ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτι που, όπως τόνισαν οι συνεταιριστές, δεν θα περάσει καθώς όπου κριθεί αναγκαίο οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας.
Ο κ. Κορδοπάτης επισήμανε ακόμη στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε ο τρυγητός στην Σαντορίνη με καλή παραγωγή αλλά οι ποσότητες δεν φτάνουν το ύψος που είχαν στο παρελθόν, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 2,5 ευρώ το κιλό. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις χαμηλές αποδόσεις του αμπελώνα της Σαντορίνης, οι οποίες κυμαίνονται στα 250 κιλά ανά στρέμμα.
Όσον αφορά την Λήμνο δεν υπάρχουν αποθέματα και η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις οι τιμές παραγωγού αναμένεται να κυμανθούν σε σταθερά επίπεδα.
Η περιοχή της Νεμέας μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να έχει μειωμένη παραγωγή. Η Αχαΐα φαίνεται να έχει καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με πέρσι αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκινήσει η συγκομιδή του Ροδίτη που είναι η μεγάλη ποικιλία της περιοχής. Μεγάλη μείωση παραγωγής έχουμε στο Ηράκλειο λόγω των καιρικών συνθηκών, ουσιαστικά εκεί τα οινοποιεία άνοιξαν και έκλεισαν».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου