Γράφει η Ευαγγελία Λιάπη
Η εορτή του Αγίου Ανδρέα που εορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με την παράδοση σηματοδοτεί την έλευση του χειμώνα καθώς όπως λέει ο λαός μας «το κρύο αντρεύεται».
«Τ' Αγιά Αντριά αντριεύει το κρύο». Δεν αντρειεύει όμως μόνο το κρύο αλλά κι η νύχτα καθώς αρχίζει και μεγαλώνει αλλά και τα σπαρτά που αρχίζουν σιγά σιγά να αναπτύσσονται.
Το κρύο συνδέεται και με τις τρεις επόμενες εορτές του Δεκεμβρίου: Της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου. «Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιος Σάββας σαβανώνει, Άγιος Νικόλας παραχώνει».
Με τον Άγιο Ανδρέα πίστευαν επίσης ότι αντριεύει όχι μόνο το κρύο αλλά κι η νύχτα καθώς μεγαλώνει εντυπωσιακά.
Για να τιμήσουν τον Άγιο οι Λήμνιοι ψαράδες είχαν φτιάξει ένα εξωκλήσι στον κόλπο του Μούδρου αφιερωμένο στον πρωτόκλητο μαθητή του Ιησού.
Τα παλαιότερα χρόνια την ημέρα του Αγίου Ανδρέα τα ανύπανδρα κορίτσια συνήθιζαν να ανάβουν κεριά στη χάρη του Αγίου παρακαλώντας τον να τα βοηθήσει να βρουν και να νυμφευτούν με έναν καλό και αντρείο άνδρα.
Έτσι άναβαν ένα κερί στη χάρη του Αγίου Ανδρέα προσεύχονταν ευλαβικά κι έλεγαν:
«Αγιά μ'Αντριγιά τσ αντριγιουμένι
Δείξι μι την τύχη μου
Σπ'ερνου στάρι κι κριθάρι
Κι όποιους είνι τυχηρό μου
Νάρτ' απόψι να του θερίσουμι».
Πίστευαν πως αυτόν που θα ονειρεύονταν το βράδυ αυτός θα ήταν κι ο μέλλοντας σύζυγος τους.
Οι νοικοκυρές έβραζαν στάρι και κριθάρι και για τρία συνεχόμενα βράδια, την παραμονή, ανήμερα και την επομένη του Αγίου Ανδρέα έριχναν το βρασμένο στάρι στα κεραμίδια για να τα δουν τ'άστρα κι έλεγαν:
«Αντριά, Αντριά ν'αντρειώσ'ν τα στάρια μας και τα κριθάρια μας».
Φωτό: Αγιά Σωτήρα - Παναγιά / Θεόδωρος Μπαβέας
Πηγή: kokkinovraxos
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου