ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Άννα Τοσούνογλου: Τι σημαίνει διαχείριση των πλατωνιών της Λήμνου;

Άννα Τοσούνογλου: Τι σημαίνει διαχείριση των πλατωνιών της Λήμνου;

Γράφει η Άννα Τοσούνογλου

Προτάσεις για τη διαχείριση των πλατωνιών

Χώροι διαβίωσης – Ενδιαίτημα

Τι σημαίνει διαχείριση των πλατωνιών της Λήμνου; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε τα πλατώνια μας να προστατευθούν χωρίς όμως αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα και στις ανθρώπινες δραστηριότητες;

Τα πλατώνια μας όταν ήρθαν στη Λήμνο αφέθηκαν ελεύθερα στο Κάστρο, ενέργεια που δεν χαρακτηρίζεται ως συνετή εφόσον η εισαγωγή νέου είδους σε ξένο οικοσύστημα δεν πρέπει να γίνεται αψήφιστα αλλά κατόπιν μελέτης. Πριν κάποια χρόνια δημιουργήθηκε ένα ειδικό καταφύγιο για τα πλατώνια το οποίο για κάποιους λόγους δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Και βεβαίως μιλάμε για κονδύλια που δαπανήθηκαν και πήγαν «τσάμπα και βερεσέ». Οι λόγοι που δεν αξιοποιήθηκε ήταν ότι η ομάδα που ήρθε να πιάσει τα πλατώνια δεν κατάφερε να το κάνει (δεν είναι και απλό πράγμα…) και επίσης υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες οι οποίοι θεωρούσαν ότι το καταφύγιο δεν είναι κατάλληλο για να ζήσουν τα πλατώνια, με επιπλέον αντιδράσεις ότι κατά το πιάσιμο των ζώων με αναισθητικό όπλο υπήρχε κίνδυνος κάποια να τρομοκρατηθούν, να γκρεμιστούν στη θάλασσα και να σκοτωθούν. Αν κάποιος γνωρίζει κι άλλους λόγους τον παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου γιατί θα ήθελα να τους μάθω.

 

Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει ως τώρα, θα ήθελα να προτείνω τα ακόλουθα, τα οποία βεβαίως χρειάζονται αρκετή συζήτηση και βελτίωση για να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.

 

Τα πλατώνια μας να περιοριστούν στο Κάστρο και στο ήδη υπάρχον καταφύγιο.

Πως θα γίνει αυτό όμως; Για να δούμε…

 

Το Κάστρο είναι μια ανοιχτή περιοχή και είναι αναμενόμενο τα ζώα να μην μένουν αποκλειστικά μέσα εκεί αλλά να κατεβαίνουν στην πόλη. Αυτό πιστεύω ότι οι περισσότεροι από μας θα το ήθελαν, γιατί σε όλους αρέσει αυτό το απρόσμενο θέαμα να περπατούν στην αγορά ή το λιμάνι και να συναντούν αυτά τα άγρια και πανέμορφα ζώα.

Όμως τα ζώα αυτά περιπλανώνονται στην πόλη προς αναζήτηση τροφής. Άρα όταν ξαναδούμε πλατώνια ας ανακόψουμε λίγο τη χαρά των οφθαλμών μας κι ας σκεφτούμε ότι μάλλον πεινάνε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πεινάνε; Όχι, δεν είναι σοβαρή λύση να παρέχεται τροφή από το Δήμο συνέχεια. Αυτό είναι ημίμετρο και χρειάζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όταν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης τροφής, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Τα ζώα πρέπει να βρίσκουν μόνα την τροφή τους μέσα στο Κάστρο. Αυτό, σύμφωνα με τους Mattila, Χατζηγεωργίου (2015) που έκαναν επιτόπια έρευνα στο Κάστρο, μπορεί να συμβεί με σπορές ψυχανθών και ποωδών, φυτεύσεις ποωδών και θαμνωδών ειδών και με εμβολιασμούς άγριων καρποφόρων δένδρων. Επίσης, προτείνουν καλλιέργειες και υδρομαστεύσεις πηγών, κατασκευή κρινών και ποτιστρών. Τι από όλα αυτά μπορεί να γίνει στο Κάστρο και στο καταφύγιο; Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψην μας ότι στο Κάστρο διαβιούν και αγριοκάτσικα, άρα η τροφή θα πρέπει να επαρκεί και για τα δύο είδη.

Σύμφωνα με τον Παπαγεωργίου (1990) κάθε πλατώνι χρειάζεται 35-50 στρέμματα ζωτικό χώρο για τη σωστή διαβίωσή του σε φυσικό περιβάλλον. Οι Mattila, Παπαγεωργίου (2015) υποστηρίζουν ότι στο Κάστρο μπορούν να διαβιώσουν κατά προσέγγιση 35 ζώα (πλατώνια και αγριοκάτσικα). Στο καταφύγιο πόσα πλατώνια μπορούν να διαβιώσουν;

Πρέπει να το δούμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα.

Το φυσικό περιβάλλον των πλατωνιών είναι οι δασικές εκτάσεις, άρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι και το Κάστρο και το καταφύγιο είναι κατάλληλα, αν όχι, να τα διαμορφώσουμε με νέες φυτεύσεις δένδρων.

 

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι, να ελέγχεται ο συνολικός πληθυσμός σε τακτά χρονικά διαστήματα και να διατηρείται ισορροπημένος (1:1.1 ως 1:1.3 Αρσενικό-Θηλυκό).

 

Το υπάρχον καταφύγιο θα πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να γίνει κατάλληλο ενδιαίτημα για τα ζώα. Επίσης, να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί με ένα αναψυκτήριο, ένα κιόσκι για ξεκούραση, θέσεις παρατήρησης και τη δυνατότητα αγοράς σουβενίρ-δώρων. Τα πλατώνια μας θα είναι προστατευμένα και εύκολα ελεγχόμενα για την υγεία και τη γενική κατάσταση διαβίωσής τους, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

 

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video