ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο ειδικός φόρος στο κρασί περνάει από… νέα ζύμωση

Ο ειδικός φόρος στο κρασί περνάει από… νέα ζύμωση

Νερό στο κρασί της είναι έτοιμη να βάλει η κυβέρνηση επανεξετάζοντας το καθεστώς της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που έχει οδηγήσει στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης εκατοντάδες μικρά οινοποιεία, ενώ «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στην παραοικονομία και τη «μαύρη» διακίνηση.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που παρουσίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τους αγρότες στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό στη Βουλή, ανακοίνωσε πως θα επανεξετασθεί ο ΕΦΚ στο κρασί, χωρίς ωστόσο να καθίσταται σαφές εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τον ΕΦΚ ή να τροποποιήσει τη βάση επιβολής του.

Αυτό που βέβαια σηματοδοτεί είναι ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο ΕΦΚ στο κρασί αφενός προκάλεσε ένταση της παραοικονομίας και απορρύθμιση της αγοράς οίνου, αφετέρου επέφερε χαμηλή έως αρνητική είσπραξη εσόδων του Δημοσίου (εάν συνυπολογισθεί και η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος).

 

Εκρηξη λαθραίας διακίνησης κρασιού, πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές, καθίζηση του τζίρου, οινοποιεία στο χείλος της πτώχευσης και μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ για τα ταμεία του κράτους. Αυτά είναι τα βασικά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το τοπίο στην εγχώρια αγορά μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Εκτιμάται ότι μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων) διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς. Ο ΕΦΚ επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των επιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παρασκευά Κορδοπάτη, γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), που πλέον σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, από το Αμύνταιο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λήμνο, ο εφιάλτης είναι κοινός: η κατάρρευση των νόμιμων οινοποιείων. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία οινοποιού που περιγράφει την κατάσταση σήμερα στον κλάδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα οινοποιεία που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν είναι καταδικασμένα σε αφανισμό».

Κυκλώματα
Η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιείων καταγράφει μεγάλη πτώση του τζίρου, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλουν τον ΕΦΚ. Ταυτόχρονα, παρατηρείται εκτεταμένη μαύρη διακίνηση κρασιών από επιτήδειους οι οποίοι αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από τη δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ και σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με καταγγελίες που περιέρχονται σε γνώση της ΚΕΟΣΟΕ, οι παράνομες διακινήσεις οίνων πραγματοποιούνται και από οινοποιεία αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν μόνα τους την παραγωγή τους.

Τέλος ένα μέρος των διαμαρτυριών αφορά διακινήσεις οίνων από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν προβαίνουν σε δηλώσεις παραγωγής (υποχρεούνται άνω των 1.000 lt οίνου), οι οποίοι διακινούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους (λιανική, ταβέρνες κ.λπ.) μη καταβάλλοντας ΕΦΚ, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Η διακίνηση των οίνων αυτών γίνεται με συσκευασίες απροσδιόριστης καταλληλότητας, χωρίς δυνατότητα ελέγχου ποιότητας, και ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ
Η αγορά γέμισε πλαστά τιμολόγια

Η διακίνηση παράνομα πωλούμενων οίνων πραγματοποιείται είτε με την έκδοση τιμολογίων τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται, είτε με την έκδοση τιμολογίων στα οποία αντί για «οίνος» στην περιγραφή είδους αναγράφεται «τρόφιμα».

Εντονο είναι και το φαινόμενο παράνομης διακίνησης οίνων από αδήλωτες αποθήκες ή ακόμη και σπίτια, αποθεμάτων οίνων που δεν δηλώθηκαν κατά την υποχρεωτική απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου 2015 βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών. Είναι προφανές ότι η έξαρση της παραοικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια όχι μόνο των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ, αλλά κυρίως την απώλεια μέρους και των εισπραττόμενων κατά το παρελθόν εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

 

ethnos.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video