Η Λήμνος, την οποία πολλοί έχουν συνδέσει με τη στρατιωτική τους θητεία, μπορεί να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή για διακοπές στο Αιγαίο, είναι ωστόσο ένας τόπος που σίγουρα θα αποζημιώσει όσους τελικά τον επισκεφθούν.
Με περισσότερες από 30 αμμουδερές παραλίες και υπέροχους πετρόχτιστους οικισμούς, όπως το Κοντοπούλι, ο Ρωμανός, ο Κοντιάς και ο Κατάλακος, η Λήμνος -στα βορειοανατολικά του Αιγαίου- προσφέρει στον επισκέπτη κάτι σπάνιο για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου: Ηρεμία.
Το ιδανικότερο σημείο διαμονής είναι το λιμάνι, η Μύρινα, με τους γεμάτους ζωή και τουριστικά μαγαζιά κεντρικούς πεζόδρομους να πρωταγωνιστούν μετά τη δύση του ηλίου. Στο νότιο τμήμα του νησιού και σε κοντινή απόσταση από τη Μύρινα θα συναντήσετε ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες, όπως το Πλατύ, ο Άγιος Παύλος και η παραλία του Θάνου.
Από εκεί -κι εάν έχετε όρεξη για αρκετή πεζοπορία- μπορείτε να φτάσετε στο χτισμένο σε βράχο εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας. Λίγο ανατολικότερα κοντά στο χωριό Κοντοπούλι βρίσκεται και ο υγροβιότοπος με τις τρεις αλμυρές λίμνες της Λήμνου, την Αλυκή, την Χορταρόλιμνη και την Ασπρόλιμνη. Μάλιστα στην μεγαλύτερη, την Αλυκή, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μαζεύεται πλήθος φλαμίνγκο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βρείτε τις διάσημες χρυσές αμμοθίνες της Λήμνου.
Οι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο δεν απαντάται σε πολλά μέρη του κόσμου και όπου υπάρχουν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα των αμμοθίνων της Λήμνου είναι ότι κάποιες βρίσκονται ακόμη και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ακτή.
Εxtra Tips
Εάν επισκεφθείτε τη Λήμνο, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα σε ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού, το Κάστρο στη Μύρινα, το οποίο είναι χτισμένο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α’ του Κομνηνού (1118- 1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου, πιθανώς αρχαϊκού, κάστρου.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, τα 50-70 ελάφια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στους χώρους του Κάστρου. Ο μικρός αυτός πληθυσμός δημιουργήθηκε, όταν τη δεκαετία του ’70, ο δήμος Ρόδου έκανε δωρεά στη Λήμνο τρία πλατώνια -ελάφια του είδους Dama dama- ένα θηλυκό και δύο αρσενικά τα οποία με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης ο οποίος ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας π.X πάνω στο ύψωμα του όρμου Βρόσκοπος αλλά και το διάσημο απολιθωμένο δάσος του Μούδρου.
Πηγή: olivemagazine.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου